Exklusiva golfupplevelser

En 20-årig proffskarriär med totalseger på Sydamerikanska touren 2009 som höjdpunkt. Men nu siktar Peter Gustafsson på att ge fler möjligheten att uppleva fantastiska platser och människor med exklusiva golfresor.

Han är där han vill vara i livet, golfambassadören Peter Gustafsson. I och för sig inte i samma tävlingsboll som exempelvis Stenson och McIlroy, men han har ändå ett fast grepp om nyckeln till världens mest exklusiva golfupplevelser.

– Det är klart att jag gärna hade spelat på PGA-touren, men det är fantastiskt att fortfarande få vara kvar i golfen, och det gör mig lycklig att se en spelare vinna på Europa- touren ena veckan för att sedan delta i min Pro Am-tävling i Marbella veckan efter. Jag är jättenöjd med mitt liv just nu, säger förre proffsspelaren Peter Gustafsson.

En timmes intervju med det forna golfproffset är en spännande resa mellan fantastiska golfanläggningar och tävlingar i över 80 länder som han turnerade i under sin 20-åriga proffskarriär, där den stora höjdpunkten ändå var när han vann den Sydamerikanska touren 2009.

Men det är också berättelser om särspel mot Peter Hansson i Spanish Open på Europatouren, om samarbetet med mäktiga kazakstanska affärsmän och om caddien som avled i den tuffa uppförsbacken på nian på Santo da Serra på Madeira. Även om just det var en tragedi sig, så vittnar allt som Orusts store golfhjälte delar med sig av om en glödande passion för sporten, och inte minst för alla människor som han lärt känna tack vare golfen.

– Jag vill verkligen ge någonting tillbaka till den här sporten som gett mig så mycket. Och att få använda mitt stora kontaktnät för att ge amatörer möjlighet att spela på banor som betraktas som omöjliga att komma in på, skapa golfupplevelser för livet och låta samma amatörer få spela Pro Am-tävlingar med firade Europa tour-vinnare, det är verkligen det som driver mig, säger han med eftertryck.


Höjdpunkten var när jag vann den sydamerikanska touren 2009

Det är Marbella på Spaniens sydkust som är utgångspunkten i Peter Gustafssons affärsverksamhet, PG Experience and Golf. Det är här hans tävlingar Setune International Pro Am och Setune Amateur Pairs avgjorts varje år sedan 2017. I år har coronapandemin gjort att startdatumet för Pro Am-tävlingen har flyttats från mars till november. Amateur Pairs-tävlingen är planerad till april 2021.

– 48 lag får plats i Pro Am-tävlingen, och det var fullbokat innan coronan slog till. Det har blivit en mycket populär tävling, och hittills har 15 Europatourvinnare som exempelvis Niclas Fasth, Jarmo Sandelin och Johan Edfors kryddat amatörlagen, och proffsen trivs verkligen med det här eventet!

Alla Peters event görs i samarbete med huvudsponsorn Setune, ett Uppsalabaserat fastighetsbolag som just nu bygger upp ett exklusivt lägenhetskomplex i Marbella under namnet Celeste Marbella. En annan viktig samarbetspartner är Qazaqstan Golf, ett gäng mycket framgångsrika affärsmän inom oljebranschen. De tog kontakt med Peter när han spelade en Pro Am-tävling i Kazakstan, året efter att han kom tvåa i en tävling på Challengetouren på samma bana.

– De gillade min approach, och inte minst de färgglada hattar som jag spelade i, och det var faktiskt det som blev starten på ett mycket spännande, fruktbart och förhoppningsvis långvarigt samarbete.

Andra delar i affärsverksamheten är olika golfevent, matchspel och Pro Am-tävlingar i andra delar av Spanien och Europa, inte minst i estländska Pärnu, som han beskriver som en magisk och lite oväntad golfpärla. Men den kanske viktigaste delen i PG Experience and Golf är nog ändå de resepaket han erbjuder grupper och företag till exklusiva golfparadis över hela världen.

– Mitt mål är att skräddarsy den typen av exklusiva paketresor till lite mer humana priser än vad de etablerade bolagen erbjuder. Och med mitt kontaktnät kan jag ordna så att man även får spela på Augusta, eller få med sig John Daly som ressällskap i kompisgänget, men då tickar ju taxametern iväg en aning …


Jag vill att fler ska få möjligheten till magiska golfupplevelser

– Till sist vill jag ändå poängtera att det bara är att maila mig så ger jag mer än gärna tips och råd till läsarna om olika destinationer och paketlösningar, jag vill att fler ska få möjligheten till magiska golfupplevelser, avslutar Peter Gustafsson, en av Sveriges mest passionerade golfambassadörer.

Allt om Peters affärsverksamhet och erbjudanden hittar du på pgexperienceproam.com

Text Mats Ågebrant