En resa genom Maldiverna

Maldiverna är ett oomtvistat paradis som har välkomnat svenskar sedan landet åter öppnade sina gränser i juli. Spatiösa villor och avskildhet för både par och familjer gör Maldiverna till en av de mest åtråvärda destinationerna för resenärer i jakt på den ultimata lyxen. 

Bland 1 192 korallöar utspridda i kristallklart vatten i den Indiska oceanen finner du resorter som alla har sin egen tolkning av lyx – från lugn romantik och glamour till kulturella inslag med fokus på familjens välbefinnande. Eleganta kvällar med fine dining eller barfotalyx i sanden? Husrev eller spabehandlingar över vattnet? Vi har valt ut några av de absolut bästa resorterna. Vilken drömmer du om? 

RAA ATOLL, JOALI Maldives 

JOALI har tagit intryck från andra toppanläggningar på Maldiverna och kombinerat allt med konstfull elegans, kvalitet och stil – inte alltför barfota men heller inte snobbigt. 

JOALI erbjuder sina gäster en förtrollande lagun överströdd med dekorativa små öar. Här väljer du fritt mellan olika kök och magiska platser för att läppja på cocktails och betrakta solnedgången. De överdådiga villorna blir din egen fristad, högt i tak och 35 kvadratmeter stora pooler – över vatten eller inbäddade i den strandnära grönskan. 

Familjer älskar att hänga i den häpnadsväckande baren Mura eller poolområdet. Barn känner sig som hedersgäster då de njuter av allt från spa-behandlingar och glass till egna cyklar och trehjulingar. 

NORTH MALÉ ATOLL, One&Only Reethi Rah 

På bara 50 minuters avstånd med lyxyacht från Malé finner du denna grönskande ö med sina tolv vackra, halvmåneformade stränder. Hotellet erbjuder vackra poolvillor där utemiljön har spatiösa ytor som sträcker sig ut till avskilda, vita stränder eller laguner. 

Om släkt och vänner vill slappna av tillsammans så skulle ett 3-sovrums Beachside Grand Residence med sina 457 m2 inom- och utomhusyta vara ett fantastiskt alternativ. För en grupp om tio gäster erbjuder det makalösa Grand Sunset Residence med sin totala yta om 2 487 m2 avskildhet intill öns längsta, privata strand.

Få din egen kock som tillagar maten i din villa, eller varför inte uppleva en glamourös afton med allt från livemusik till mångkulturell mat och drinkar i solnedgången? För de aktiva dagarna finns det aktiviteter som tennis eller dykning. 

BAA ATOLL, Soneva Fushi 

Denna djungeltäta ö, omgärdad av vit sand, är älskad tack vare sin förtrollande känsla av att vara skeppsbruten, utmärkt matlagning, familjevänlig gästfrihet, miljövänliga ideal och smakfulla inslag som deras observatorium för att kunna studera stjärnorna. Nu kan gästerna även skåda himlavalvet från sina kingsize-bäddar. Helt nya Water Retreats erbjuder infällbara tak och spektakulära rutschkanor ned i den turkosa lagunen. 

De eleganta villorna erbjuder massor med plats utanför villan med privat pool, solbäddar, sittplatser nedsänkta i sanden och middag på takterrassen – icke att förglömma utomhusbadrum. 

Denna legendar bland resorter med barfotalyx adderade i september åtta vattenvillor med ett eller två sovrum (för fyra till sex gäster). Detta utöver deras 59 strandvillor med upp till nio sovrum. 

GAAFU ALIFU ATOLL, The Residence, Maldives at Dhigurah

Om du älskar naturen och njuter av att gå, cykla, simma, upptäcka vattensporter och undervattenlivet så har denna avlägsna resort allt, 55 min med inrikesflyg från Malé. Den 2 km långa Dhigurah, täckt med sandstigar under vajande palmer, sitter via en kilometer- lång brygga ihop med sin systerö. Spana efter rockor och sköldpaddor i det klara vattnet. 

All inclusive är ett bra tillval för att få en bekymmerslös vistelse. På kvällarna hörs ett svagt sorl när gästerna njuter av mångkulturella kök på stranden, vid infinity poolen eller vid lagunen. 

Bo i spatiösa, moderna strand- eller vattenvillor med egen pool. Familjer kommer att älska deras 338 m2 stora 2-sovrums- villor med pool. 

SOUTH ARI ATOLL, LUX* South Ari Atoll, Resort & Villas

Denna miljövänliga resort ger gästerna en Robinson Kruse-dröm bland vita sandstränder, kristallklara laguner och spännande aktiviteter. Förvänta er spektakulära stränder, massor av roliga aktiviteter och överraskningar som kommer att underhålla gästerna. 

På den kulinariska fronten erbjuds en palett av smaker. Med åtta restauranger och fem barer finner man mat från bland annat Italien, Medelhavet och det asiatiska köket. Långväga gäster reser hit för att dyka i South Ari-atollen. Vad du än gör, missa inte möjligheten att följa med på en utflykt för att simma med vänliga valhajar – ett minne för livet! 

NORTH MALÉ ATOLL, LUX* North Malé Atoll, Resort & Villas 

Med sin andra och banbrytande resort på Maldiverna, endast en timme med båt från Malé, ska man inte förvänta sig rustika Robinson Kruse-teman. De vita tvåvåningsvillorna vid stranden eller över vatten är designade i modern tappning med vackra takterrasser och privata pooler. För en makalös villa med tre sovrum, välj en avskild plats med kritvita stränder eller en vattenvilla med en egen brygga. 

Restaurangerna erbjuder allt från japansk-peruansk mat och grillrätter vid stranden till sushi. För att skapa lite Robinson-tema erbjuds privata picknickar på en sandbank. Missa inte möjligheten att surfa. 

NORTH MALÉ ATOLL, Baros Maldives

Baros skapades av en maldivisk familj 1973 och erbjuder en fulländad gästvänlighet – varm, elegant och en lugnande tystnad utan småbarn eller högljudda vattensporter. En liten, vacker ö med böljande palmer och strålande blommor. Baros erbjuder en härlig strand och ett husrev fullt av liv. Snorklings- eller dykutflykter tar dig ut till andra rev – men du får inte missa möjligheten att kryssa för att se delfiner i solnedgången. Solnedgången är också en magisk tid för drinkar före en epikureisk middag på den ikoniska The Lighthouse Restaurant eller intill en glittrande pool. 

Bo i en strand- eller vattenvilla med fantastiska utsikter från sängen, badrummet överblickar din privata pool och från dagbädden njuter du av vyer över den pastellfärgade lagunen. 

NOONU ATOLL, Velaa Private Island 

Den ultimata lyxen uppkom ur en familjs dröm att skapa ett andra hem, en tillflyktsort gömd i den norra Noonuatollen med förtrollande havsutsikter. 

Det finns inga begränsningar i jakten på makalösa upplevelser med butlers som ser efter gästernas nyckfulla infall, gourmetrestaurangen Aragu och det mest spektakulära julfirandet i hela Indiska oceanen. Vare sig gästerna vill dansa hela natten lång till livemusik, kryssa in i solnedgången eller titta på film under stjärnorna så är allt möjligt. 

Känslan för detaljer är häpnadsväckande. Från gångvägar skapade med öken- sten till användandet av glittrande italiensk marmor. En privat miniubåt och ett alldeles fantastiskt Kids Club som skapats med hjälp av ägarens dotter. 

NORTH MALÉ ATOLL, Huvafen Fushi 

Denna naturliga juvel erbjuder stränder kantade med palmer och vackra laguner på bara 30 minuters avstånd med motorbåt från Malé. Med avskildhet och avslappnad lyx erbjuds gästerna en lugn vistelse med diskret service. 

Varje rum är som ett privat gömställe med en terrass, egen pool och bländande vyer. Ön erbjuder även flera toppklassiga matupplevelser under bar himmel eller tak. 

Ett ikoniskt spa med behandlingar både över och under vatten där livfulla vyer av korall kan avnjutas. Här kan man även ha kvällsäventyr i bioluminescensens tecken eller uppleva fine dining under vatten. 

Njut av snorkling i deras husrev 25 meter från stranden, en picknick och mer. Hela ön kan bokas för en privat fest. 

LAAMU ATOLL, Six Senses Laamu 

På denna grönskande ö, i den vackra Laamu-atollen, görs allt för att minimera klimatavtrycket medan kunder skäms bort i ett barfotaparadis. Högteknolo- giska apparaturer döljs för att bibehålla en Robinson Kruse-lik atmosfär. 

En ekologisk trädgård erbjuder här- liga råvaror till mångkulturella kök – hälsosamt, trevligt och lite syndigt (ja, det finns även en glassbar). Njut av solnedgångar på restauranger över vatten, livemusik eller biofilm under stjärnorna. Spännande dagar väntar med snorkling, dykning, båtturer och surfing. Eller varför inte smita undan en stund till deras holistiska spa? 

Strandvillorna attraherar familjer med sitt läge några steg från lagunen. Vattenvillorna är en dröm för simmarna, gå ner i lagunen eller vila i deras nät över vattnet och titta på fiskar som simmar förbi.