Eleganta klassiker

Corona lade krokben för klockbranschen och vårens mässor i Schweiz ställdes in. Detta resulterade i att flera varumärken meddelade att de inte skulle presentera några nyheter detta år. I stort sett allt skulle skjutas fram till april 2021. Men på sensommaren tog ryktet fart om att Rolex hade något på gång. Och visst var det så…

Första september var första presentationsdag. Men med corona var det tyvärr omöjligt för mig att resa till Genève, så mina fantastiska kontakter på Rolex löste det och genomförde sin första videopresentation för en journalist någonsin. Allt gick perfekt! Ett team med munskydd arrangerade allt på HQ i Genève och sedan fick jag en exklusiv ”touch and feel” på distans.

Det är 16 referenser uppdelat på fyra modellfamiljer som fått uppgradering. Det pågår ju en ständig men försiktig förändring av modellerna utan att ändra ursprungsdesignen. Bekvämare passform, mer ”sleek” silhuett, elegantare övergång mellan boett och band för de med metallband är några av detaljerna som setts över. Till detta kommer självklart ett antal uppdaterade verk.

Guldklimpen i kollektionen är Ref. 326238, en gyllene Sky-Dweller. Gult guld med svart urtavla och gummiband i Oysterflex, något man tidigare bara kunnat få på renodlade sportmodeller, denna fasar ut tidigare Sky-Dwellers med läderband. Boetten om 42 mm är orörd och denna populära modell, som släpptes 2012, är fortfarande Rolex hittills mest komplicerade ur med kaliber 9001 (två tidszoner, datum, månad och årskalender).

Sky-Dweller i gult guld med oysterflex är en säker vinnare för de kräsna.

I serien Oyster Perpetual Datejust 31 mm i Rolesor (Oystersteel och vitt guld) är förstås den med auberginefärgad Sunray-tavla och 46 briljantslipade diamanter läckrast. På de romerska siffrorna för klockan 6 sitter också elva glittriga stenar. De tre andra versionerna är med grön tavla och stavformade index, vit lackad tavla med romerska siffror samt mörkgrå tavla med stavindex. Kalibern är 2236 med 55 timmars gångreserv och de är vattentäta till 100 m. Länkarna har praktisk så kallad komfortförlängning på 5 mm för varma dagar.

Diamanterna på bezel för Datejust med auberginefärgad tavla gör den till ett smycke.

Av sportklockorna var det Oyster Perpetual Submariners tur denna gång, ref. 124060 (utan datum) och Oyster Perpetual Submariner Date ref. 126610. Modellens boett har varit 40mm i ungefär 40 år och är nu 41 mm, ett säkert plus för de som gillar stora klockor. Båda har nya verk, kaliber 3230 för Submariner och 3235 för Submariner Date som ger en kraftreserv på 70 timmar vilket är bra mycket bekvämare än tidigare 48.

Nya Submariner i Oystersteel har svart urtavla och vridbar boettring i matchande Cerachrom. En riktigt potent klassiker utan krusiduller.

Submariner i Oystersteel med svart tavla och svart boettring är en oslagbar kombination.

Versionen i Rolesor (bicolore med Oystersteel och gult guld) av Submariner Date har kungsblå urtavla med matchande boettring. Markeringarna på ringen är i guld liksom kronan. En elegant, väl synlig och kraftfull klocka.

Två ”vita” versioner av Submariner Date finns, den ena i Oystersteel och den andra i vitt guld, båda med svarta tavlor där den för vitt guld är lackad. Det som gör att man på håll kan skilja dem åt är färgen på boettringen, för stål är den trendigt skogs- grön och för vitt guld är den klart blå. En färgkombination som i vårt tycke slår det mesta.

Submariner Date i vitt guld med svart tavla till blå boettring – mer sofistikerat än så kan det knappast bli.

Oyster Perpetual-modellerna som visades har boetter om 41 mm (som ersätter 39 mm från 2015) och 36 mm. De har fått en ny mer sofistikerad design med slimmat utseende, den tidigare var från 2014. Klockan med 41 mm (Ref. 124300) i Oystersteel finns med svart eller silverfärgad tavla, båda med Sunray-behandling. Man får gå tillbaka ända till 1960-talet för att hitta en silver Sunray-tavla på en Oyster Perpetual. Denna modell är syntesen för klassisk, hållbar, användbar elegans när den är som bäst.

Oyster Perpetual Ref. 126000 36 mm – med fem nya urtavlor i sockervaddrosa, skogsgrönt, kanariegult, korallrött och ljust turkos är utrustade med kaliber 3230, en frisk färgfläkt i kollektionen. Rolex har ju en historik av att våga använda färg både för tavlor och stenar och här tar de ut ”färgsvängarna” ordentligt.

Tavla i ljust turkos ger klockan ett svalt och elegant uttryck.

Bra att veta:

  • Alla Rolex-klockor har Superlative Chronometer-certifiering, vilket garanterar utmärkt prestanda. Varje klocka har även en internationell femårig garanti.
  • Rolex har behövt göra en tillfällig stängning av produktionen på grund av viruset vilket har begränsat kapaciteten. Därför kan tillgängligheten för vissa modeller vara begränsad.

Text Britta Rossander

Cartier