Carnegie Bank

Chopard x Julia Roberts

Chopard x Julia Roberts

Caroline Scheufele, kreativ chef och medordförande för Chopard, presenterade i helgen tillsammans med skådespelerskan Julia Roberts ett bländande juvelgarnityr. Platsen var Chateau Marmount Hotel i Los Angeles och bland gästerna fans givetvis Carolines gode vän Sir Elton John. 

De fantastiska juvelerna är en hyllning till den exceptionella Insofu Emerald, en gigantisk smaragd om 6 225 ct. som vid fyndet 2010 var stor som en champagneflaska. Att den fick namnet Insofu, vilket betyder elefant på Bemba ett Bantuspråk, beror på att det talas i norra Zabmbia där den hittades.

Chopard x Julia Roberts Stenarna väljs noga ut.
Stenarna väljs noga ut.

Upptäckten av den extraordinära ädelstenen i Kagemgruvan var ett avgörande ögonblick för Chopard som förvärvade Insofu i obearbetad form. De var övertygade om att potentialen hos denna oslipade och opolerade pärla med gröna nyanser och oöverträffad renhet i strukturen skulle leda dem till något alldeles extra.

Caroline Scheufele menade att den makalösa stenen förtjänade ett designprojekt utöver det vanliga och bad de bästa smaragdsliparna från Indien studera den. Skärning och slipning genomfördes sedan både i Chopards ateljéer i Genève och i Jaipur, vaggan för indisk smyckestradition.

Tillverkning och polering av juvelerna
Tillverkning och polering av juvelerna.

Ett exceptionellt kreativt samarbete mellan Caroline Scheufele och Chopards ambassadör Julia Roberts, som har ett kreativt sinne med visioner och ett stort intresse för juveler, inleddes sedan. Vi har ju under flera år kunnat se Julia glänsa på röda mattor med Carolines juveler inom Haute Joaillerie-segmentet många gånger. De två starka kvinnorna har en unik relation med ömsesidig respekt och tillit, vilket framgår när man ser dem tillsammans. 

Julia Roberts och Caroline Scheufele
Julia Roberts och Caroline Scheufele.

Denna kapselkollektion Haute Joaillerie, ‘Chopard x Julia Roberts’, har skapats genom en rad kontrasterande nyanser – som pekar på det rika kulturarvet hos indiska smycken – men med fräscha och moderna linjer i samtida guldsmedsteknik. En modig blandning med smaragdernas kristalliskt gröna, matt himmelsblå turkos – en favoritädelsten för Julia – och körsbärsröda rubelliter. 

Juvelerna är desinmässigt en blandning av avantgardistisk och ”arvegodsestetik”. Tillsammans har det skapats en ring, ett halsband och ett par örhängen med ett urval av Insofu-smaragderna. 

Cocktailringens stenar bildar en vacker blomma med droppformade ädelstenar som blad. Droppar av smaragder, rubellit och turkoser dinglar också i örhängenas krona som ett eko av detta är halsbandets hängen spridda på det delikata halsbandet gjort av en rad ädelstenar med samma snitt.

Spårbarhet, en ansvarsfull vision

Denna mästerligt utformad juveluppsättningen är tillverkad i Fairmined-certifierat etiskt roséguld. En viktig del Chopards långa resa för att tillhandahållas hållbar lyx. Det är en hörnsten för huset, i vilken Julia även är mycket engagerad i.  

Insofu Emerald i sig representerar ett innovativt steg i detta engagemang. Genom att köpa stenen obearbetad kan Chopard följa hela dess resa fram till det slutliga resultatet. Från delning och slipning till design och färdigt smycke säkerställer verkstäderna en komplett kedja av spårbarhet, vilket är ovanligt för stenar av denna kvalitet. Strävan efter transparens – som syftar till att säkerställa medvetna och kontrollerade inköp från leverantörer som kan påvisa ansvarsfulla metoder när det gäller social, miljömässig och ekonomisk nivå – drivs av husets övertygelse och elegans. Caroline som arbetat för detta i många år har en önskan om att detta ska smitta av sig till övriga tillverkare av juveler. 

Uppmärksamheten runt ädelstenen, uppkallad efter Bemba-ordet för “elefant”, på grund av den imponerande storleken och formen som påminner om en snabel är förstås stor. I och med dess upptäckt och förvandling till unika juveler vill man från Chopards sida fira jordens vackra skatter och är nu även sammanflätad med Julia Roberts konstnärliga vision.

– Det var en spännande utmaning när Caroline föreslog att vi skulle arbeta tillsammans med designen. Vi har haft mycket roligt under arbetet och att få skapa vackra, hållbara smycken som blandar tjusningen av smaragden med fantastiska färger och den turkosa stenen som jag gillar så mycket har varit ett nöje, säger Julia Roberts och tillägger att de olika delarna i garnityret även fungerar bra individuellt och stylade på ett avslappnat sätt till ett par jeans.

Julia Roberts, Elton John och Caroline Scheufele på Chopard x Julia Roberts lanseringsevent
Julia Roberts, Elton John och Caroline Scheufele på Chopard x Julia Roberts lanseringsevent

– Att samarbeta med Julia har varit en otrolig resa, säger Caroline Scheufele. Från det ögonblick vi upptäckte Insofu Emerald visste vi att det var en särskild sten som kunde inspirera till storhet. Uppsättning är ett bevis på blandningen av vår gemensamma passion för skönhet, elegans och ansvarsfull lyx, avslutar Caroline.

Text: Britta Rossander