Cartier Tank Normale

Cartier Crush

Den franska juvelerarens försäljning av både nya och gamla ur går just nu på högvarv.

Cartier, alltid samlarnas älskling, har lyckats med receptet som innebär att de har uppgraderat sina klassiker och samtidigt gett dem precis tillräckligt med spets för att de ska bibehålla sin relevans för dagens efterfrågan – men det räcker inte för att förklara den enormt ökade efterfrågan på dessa klockor. De senaste åren har huset bevisat att de konkurrerar om handlederna med tungviktare i branschen som Patek Philippe, Audemars Piguet och Rolex. Enligt förra årets årliga klockrapport från Morgan Stanley är Cartier nu globalt det näst största varumärket för klockor, baserat på intäkter, efter Rolex. Samtidigt som priserna för modellerna Crash och Cheich (=Tank med turbanliknade boettform) på auktion uppnådde sjusiffriga belopp i dollar, samtidigt som kändisar som Tyler the Creator (rappare och musikproducent), samt skådespelarna Henry Golding och Jeff Goldblum regelbundet plåtas med ovanliga Cartiermodeller på handlederna.

Det är den här typen av rubriker som förstärker hypen och pekar på intresset när det gäller de nya lanseringarna som i själva verket är uppgraderade relanseringar.

– Dessa relanseringar har definitivt påverkats av det strålkastarljus som nyligen riktats mot Cartiers klockproduktion i London under 1960- talet, särskilt modellen Crash som helt klart är en av 1900-talets mest ikoniska klockor, säger den London- baserade vintage-Cartier-återförsäljaren Harry Fane.

– Detta strålkastarljus har visat att Cartier alltid har varit innovativ som urmakare, och detta, i kombination med att Cartier återutger sina klassiska modeller har lett till ett förnyat intresse för de historiska klockorna.

Exempel: den nya Tank Normale som släpptes tidigare i år, som till en början verkar vara en ganska trogen hyllning till originalet från 1917 — förutom versionerna i platina (bilden) och gult guld för första gången i kollektionen Cartier Privé och som levererades med matchande armband. Det finns också tre skeletterade versioner med en 24-timmars komplikation, en i platina, en i gult guld och en platina med diamanter. Alla tillverkas i begränsade serier om 100, 50 eller 20, beroende på stil.

En onödig kommentar är, om du inte redan finns på Cartiers VIP-lista, kommer du inte att kunna köpa någon av dem. Till och med olimiterade modeller som Cartier Baignoire med stela armband (en uppdatering av den ikoniska badkarsformade modellen som nu finns med en armring istället för band) som redan på försommaren lär ska ha haft väntelistor inför den officiella lanseringen i juni. Är det så att du letar efter ett prisvärt fynd är tipset att söka efter Baignoire Normale på andrahandsmarknaden.

Återförsäljarnas val

Vintage Cartier är en av de hetaste samlarkategorierna inom klockvärlden just nu. Här delar fem säljare med sig av sina tips för att hitta en kommande graal och avslöjar samtidigt vilka de mest eftersökta modellerna är som de nyligen stött på.

HARRY FANE
OBSIDIAN HARRY FANE – London

Proffstips

– Samlare har fortfarande möjlighet att köpa mycket bra och sällsynta Cartier- klockor från 1920- och 1930-talen till överkomliga priser. Jag skulle föreslå 1930-talets Tank JC och Tank Normales, som fortfarande kan köpas för 250 000 – 350 000 kronor. Detta kommer med all säkerhet att förändras. Den sovande prinsessan har definitivt blivit kysst och är nu på väg att bli klarvaken.

Senaste höjdpunkt

1941 Cartier Paris Tank Cintrée i gult guld.

– Det är särskilt intressant eftersom den tillverkades i Paris när andra världskriget pågick som värst och staden var under ockupation. Verkstäderna hade varken värme eller lyse, så arbetsförhållandena var mycket utmanande.

ALAN BEDWELL
FOUNDWELL – New York City

Proffstips

– Tank Louis, Santos – särskilt Carrée – och Baignoire är de mest populära modellerna som vi säljer nu och det finns en stor efterfrågan på dem. När det gäller Tank Louis är de klockor man ska leta efter de som har ett bättre verk än ETA 2512. När man tittar på de två huvudsakliga vintagemodellerna av Santos – Carrée och Galbée – har enligt min mening Carrée de bästa linjerna och är den renaste uppgraderingen av den ikoniska Dumont.

Senaste höjdpunkten

Klocka i vitt guld från sent 1960-tal tillverkad av Baume & Mercier för Cartier.

– En mycket elegant och ren klocka som har form inspirerad av Cartiers tidiga fickur.

MATTHEW BAIN,
MATTHEW BAIN INC. – Miami Beach

Proffstips

– Tidiga exemplar av Cartier Tank Normale från 1920-talet fram till 1950-talet är nästan omöjliga att hitta och platinaversionen aspirerar på att vara graalen. Produktionsnumren för de tidiga uren är mycket låga. De hade tidigt Cartier eller EWC-verk (med tillverkning ägd av Jaeger-LeCoultre) och vackra visare i Breguet-stil. Prissättningen på Tank Normale har gått upp 40 – 50 procent under de senaste fem åren men mer utrymme finns, särskilt för exemplar i mint condition.

Senaste höjdpunkt

Cartier Maxi Oval.
– Vi har för tillfället flera extremt sällsynta vintage Cartiers: till exempel en Cartier Maxi Oval från 1970-talet som tillverkades i samarbete med Audemars Piguet för försäljning i New York.

GAI GOHARI
CLASSIC 55 – New York City

Proffstips

– Just nu är Cartier Cintrée, som är en smalare, mer långsträckt version av Tank, den mest eftersökta. Den har en fin storlek och är en mer imponerande pjäs än den diskreta Tanken. Även den moderna versionen och de uppgraderade modellerna som många samlare köpte hjälpte verkligen upp vintagemarknaden. Jag tror att den är den främsta Cartiermodellen för många samlare.

Senaste höjdpunkten

Cartier Cloche.
– Jag har ett par Cartier Cloche-klockor, de klockformade – en i vitt guld och en i gult guld. De är väldigt unika och sällsynta. Och jag har en Tank Cintrée från 1970.

CAMERON BARR CRAFT &
TAILORD HANTVERK – Los Angeles

Proffstips

– Santos-Dumonts är riktigt heta och tunga, så även de mindre från 1970- och 80-talen. Cartier gjorde några modeller, även under den eran, som kallas Extra Plate och som är ultra-ultratunna. Jag har en enorm väntelista på dem.

Senaste höjdpunkten

1970-talets Cartier Coussin i gult guld.

– The Coussin, som de kallar Cartier Bamboo, är intressant. Det är en klocka jag personligen älskar. Den är väldigt sällsynt eftersom den bara är konstig. Cartier gjorde inte många av dem. Det finns andra modeller som Ceinture – det är riktigt intressanta klockor som finns i en mängd olika storlekar. De säljer väldigt bra och riktigt snabbt.

Text: Paige Reddinger

Cartier