Carnegie Bank

Tryffel

Tryffel – Jordens Diamanter

“Tryffeln är en av naturens mest lockande gåvor, en kulinarisk skatt som förtrollar våra sinnen och får våra hjärtan att slå snabbare.”

Vit tryffel eller Alba tryffel Tuber magnatum.
Vit tryffel eller Alba tryffel (Tuber magnatum),
mognar från oktober till slutet av december.

1. Vit tryffel (Tuber magnatum)

Den mest eftertraktade typen av tryffel och kommer främst från Italien. Den har en distinkt arom och smak av nötter och jord, och används ofta i finare rätter som pasta och risotto.

Svart tryffel
Tuber melanosporum
Svart tryffel (Tuber melanosporum) mognar från mitten av november till mitten av mars.

2. Svart tryffel (Tuber melanosporum

Svart tryffel är en relativt vanlig typ av tryffel som växer i bland annat Frankrike och Spanien. Den har en mer jordig smak och används ofta i rätter som kött och fisk.

Bourgognetryffel sommar
Bourgognetryffel sommar (Tuber aestivum) mognar från maj till slutet av november.

3. Bourgognetryffel sommar (Tuber aestivum)

Bourgognetryffeln även kallad för sommartryffel är en mindre dyr och vanligt förekommande typ av tryffel som växer i Europa och Nordamerika. Den har en mildare smak än vit och svart tryffel och passar bra i pastarätter och sallader.

Bourgognetryffel höst
Bourgognetryffel höst (Tuber uncinatum) mognar från oktober till slutet av december.

4. Bourgognetryffel höst (Tuber uncinatum)

Bourgognetryffel som kommer på hösten är en vanlig typ av tryffel som växer i bland annat Frankrike, Italien och på Gotland i Sverige. Den har en nötig smak och används ofta i rätter som kött och potatis.

“Tryffel är en gåva från naturen som kan förvandla en vanlig rätt till en kulinarisk upplevelse.”

– Jean Anthelme Brillat-Savarin, fransk författare och gastronom.

Tryffel är en underbar och exklusiv svamp som växer under jorden och har en distinkt smak och doft som är svår att beskriva. Det finns flera olika typer av tryffel, men den mest eftertraktade är den vita tryffeln från Alba i norra Italien.

Tryffeln växer i symbios med träd, vanligtvis ek eller hassel, och är beroende av trädens rötter för att överleva. Själva svampen är mycket svår att hitta, eftersom den växer under marken och kräver stor ansträngning för att hitta.

Tryffel har länge ansetts som en delikatess och har använts i matlagning i århundraden. Den används ofta i finare rätter som pasta, risotto, kött och fisk. Tryffelolja och tryffelsalt är också populära ingredienser i köket.

Eftersom tryffeln är så svår att hitta och skörda, är den också mycket dyr. Priset kan variera beroende på säsong och tillgång, men det är vanligt att betala flera tusen kronor för en enda tryffel.

Trots sitt höga pris är tryffeln fortfarande mycket eftertraktad av kockar och maten- tusiaster över hela världen på grund av dess unika smak och arom.

Elegant tryffelpasta med smaker som lyfter en hel middag.

2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1 dl riven parmesan
Saften av en halv pressad citron
1 tsk kalvfond
1/2 tsk socker
Salt efter smak
1 msk tryfflesmör ( behövs endast när tryfflen smakar för lite)
2 färska tryfflar, välj sort efter säsong. Bladpersilja till dekoration

Koka upp grädde, parmesan, crème fraiche och kalvfond. Låt sjuda i 10 minuter. Sätt ner temperaturen och lägg i tryffelsmör och riven tryffel (spar en tryffel till servering).

Koka upp spagetti och lägg ner pastan i såsen. Blanda runt och lägg upp på en djup tallrik. Försök skruva pastan och dekorera med färskriven tryffel och finhackad blad persilja.

Tryffel

“Tryffeln är jordens diamanter”

– Jean Anthelme Brillat-Savarin, fransk författare och gastronom.

Gotländsk svart tryffel även kallad bourgognetryffel

Svensk tryffel från Gotland är en delikatess som har blivit allt mer populär i Sverige de senaste åren. Den växer vilt på Gotland och är en av de få ställen i världen där man kan hitta tryffel i naturen. Tryffeln har en unik smak och arom som gör den till en uppskattad ingrediens i många olika rätter.

Svensk tryffel är en mörk, skrovlig svamp som kan bli upp till 10 centimeter stor. Den har en stark, jordig doft och en rik, umami-liknande smak. Tryffeln kan hittas i barrskogar på Gotland, ofta under tallar och ek. Den växer under jorden och är därför svår att hitta. För att hitta tryffel använder man sig ofta av hundar som är tränade att hitta svampen.

Svensk tryffel är en äkta delikatess och är mycket uppskattad av gourmeter. Den används ofta i olika rätter, till exempel i pasta, risotto och såser. Tryffeln kan också användas som smaksättare till ostar och charkuterier.

Tryffelkorg

Om du vill prova på svensk tryffel kan du köpa den från olika delikatessbutiker eller från marknader eller direkt via leverantören. Du kan också hitta tryffel på restauranger som serverar gourmetmat.

Svensk tryffel är en delikatess som är väl värd att prova. Den har en unik smak och arom som gör den till en uppskattad ingrediens i många olika rätter.

Text: Dannie Larsson