Carnegie Bank

Château d ́Ampuis

Med fokus på Rhône!

Rhône är ett av de vinområden som när det väl tagit ett grepp om ditt hjärta inte släpper det. Här produceras några av världens bästa viner – punkt! Detta gäller såväl röda viner på druvan syrah som vita viner på druvor som viognier, marsanne och roussanne.

Är Rhône världens främsta vinregion? Det är en fråga som till stor del handlar om smak. Om vi ser på vinrecensenter som använder 100-poängsskalan så är det en av de regionerna med flest 100 poängs-viner, så det är definitivt en stark utmanare. Oavsett dessa recensioner så är det en av mina favoritregioner.

Rhônefloden är över 800 km lång och en av Europas längsta floder. Den rinner genom sydvästra Schweiz genom sydöstra Frankrike hela vägen ut i Medelhavet. Vinregionen Rhône följer dock inte hela floden utan det är en del som sträcker sig från lite söder om staden Lyon i norr ned till Medelhavet i söder. Vinområdet utmed floden är mest känt för sina röda viner men här produceras också fantastiska vita viner och smakliga roséviner. Vingårdarna ligger utmed floden, framför allt på den västra stranden. Regionen delas ofta upp i norra och södra Rhône, utifrån skillnader i topografi och klimat. Bägge delarna har över lag ett varmt klimat men i den södra delen blir den ännu mer varmare och fuktigare, här råder mer av ett medelhavsklimat. Landskapet i den norra delen av regionen karaktäriseras av branta sluttningar och kullar medan det i den södra delen är mer kargt, flackt och stenigt.

Man ska givetvis hålla isär norra och södra Rhônedalen. Regionen är lika stor som komplex. Norra Rhônedalen präglas framför allt av ett svalare klimat, med kalla vintrar, mer nederbörd än i söder och inte minst den starka vinden – mistral – som verkar både positivt och negativt. Vinden svalkar och torkar upp i gårdarna, men kan också skada vinrankorna. Här produceras framför allt endruvsviner.

I söder kan man också svepas med av en vind, en varm som kommer med regn och moln istället. Här är det många soltimmar och istället korta och tempererade vintrar, vilka skapar det torra och heta klimatet. Vinerna är främst blandningar, cuvéer, där rött utgör 75 procent av produktionen, rosé kommer på andra plats med 14 procent och vitt uppgår till 11 procent idag.Vitt är alltså en minoritet, men en växande sådan. Det odlades gröna druvor förr också. De var planterade mitt i vinfälten, tillsammans med blå druvor och hamnade därför i s.k. field blends. Men idag skördar man frukten separat, vilket bidrar till vitt vin av högre kvalitet.

De röda vinerna ifrån Rhône har smak som minner om skogens bär, massor med smak av färska örter och blommor samt en liten hint av bärsötma. De vita vinerna är fruktiga, runda och inbjudande och ofta en lite blommig ton och ett stänk av stensälta. Oavsett om du väljer rött eller vitt så är det viner som passar bra med säsongens mat.

Här bjuder jag på mina utvalda tips av Rhônevin du hittar via monopolet

Côte-Rôtie Chateau d’Ampuis E. Guigal, 2019
NR 94136, PRIS: 1 297 KR

Vill du köpa La La-viner utan att betala är detta ett vin för dig. Druvorna hämtas från ett antal vingårdar som omgärdar de mer kända vingårdarna. Vinet är förvånansvärt elegant och öppet idag. Frukten är finstämd med röda och svarta bär med härlig syra som ger längd och kraft till vinet. Det jag imponeras mest av är elegansen. Definitivt ett vin för min privata källare.

Châteauneuf-du-Pape Domaine Grand Veneur, 2021
NR: 2845, PRIS: 339 KR

Familjen Jaume har gjort vin sedan 1826. Familjens egendom heter Domaine Grand Veneur och är belägen vid Rhône, söder om Orange. Saftigt och skönt inbjudande med silkig textur och en doft av lavendel, viol och söt peppar. I frukten hittas vilda hallon, mogna jordgubbar och krossade skogsbär. Fin påve Châteauneuf-du-Pape som bjuder in – lika mycket prismässigt som smakmässigt.

Guigal Côte Rôtie La Mouline E.Guigal, 2019
NR: 93022, PRIS: 4 349 KR

La Mouline står för elegans i jämförelsen med sina två andra La La-systrar. Växtplatsen är en av de äldsta i området med sin vackra vingård som är utformad som en romersk amfiteater skyddad från kalla vindar. Detta är i sanning ett aristokratiskt vin med mogen djup frukt och markerad fruktsyra. Trots sin ungdom är det redan idag balanserat och drickbart men kommer givetvis utvecklas vidare.

Le Hurlevent Châteauneuf-du-Pape, 2022
NR: 2291, PRIS: 255 KR

Ett mycket spännande vin i den stora floran av tyngre viner från Châteauneuf-du-Pape utan skymmande fathantering. Ung stil med mycket frukt som kommer att vinna på ytterligare år i källaren. Friskt fruktigt och gott i den nya skolan av viner från området. Ett vin som passar mycket väl till vår svenska gastronomi.

Guigal Côte Rôtie La Turque E.Guigal, 2019
NR: 91244, PRIS: 4 349 KR

Om La Mouline står för elegansen så är La Turque energin och kryddigheten bland La La-systrarna. La Turque får lite mer uppfostran på ekfaten, här 41 månader, än La Mouline med sina 38 månader. Ett vin jag skulle spara lite längre i källaren. Härligt lång lagrings- potential för er som har tålamod. Själv går jag nog på vinet lite tidigare, kanske om fem till sex år.

Alain Jaume Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve, 2021
NR: 72034, PRIS: 135 KR

Pigg ny årgång från pålitliga familjefirman Alain Jaume. Duon grenache och syrah ordnar med saftiga skogsbär, nymald peppar och toner av viol. Allt med ekologisk certifiering dessutom!

Delas Les Launes Crozes-Hermitage, 2021
NR: 2800, PRIS: 219 KR

Ett perfekt rödtjut för köttbiten. Det är ungt, rent och snyggt med fin fräschör. I smaken finns röda och blå skogsbär, lila blommor och rostade fat. Avslutningen är lång med en fin kryddighet med inslag av svartpeppar och örter. Syrah som den ska smaka i norra Rhône!

Côte du Rhône Blanc, 2022
NR: 71947, PRIS: 149 KR

Detta är ett av mina favoritviner från Rhônedalen på den vita sidan. Vinet kostar ingen förmögenhet men ger mycket valuta för pengarna. Komplexa aromer för ett relativt billigt vin. Jag får mycket känsla av druvan viognier med sin aromatiska blommighet och omedelbara charm. Bra vin till det mesta.

Condrieu La Doriane E Guigal, 2021
NR: 90585, PRIS: 929 KR

Ett vin för dig som inte kan vara utan druvan viognier i din vinkällare. Jag vill ha det i alla fall. Stort idag och större om något år men spara inte för länge. Fethet och aromrikedom i kubik. Vem kan motstå charmen från ett välgjort vin gjort på druvan viognier? Inte jag i alla fall.

Guigal Côtes du Rhône Rosé, 2022
NR: 50612, PRIS: 149 KR

Riktigt läcker rosé med fin kraft och lockande smaker av röda och vita vinbär, skogshallon, anis och vilda örter. Serveras i stora glas till skaldjur och den första vårsolen. Rhône och Guigal kan sin rosé.

Guigal & Rhône

Rhônevin och vinfirman E. Guigal är synonymer för vinälskare runtom i världen. Det är som sagt inte utan fog man kan lyfta fram E. Guigal som en de mest legendariska vinproducenterna i Rhône, men också i världen. De är också intressanta då de äger vingårdar i nästan alla appellationer i Rhônedalen, vilket gör att man kan smaka igenom deras vision av regionen.

Philippe Guigal
Idag drivs vinhuset med Philippe Guigal som rorsman. Philippe är andra generationen Guigal.

Guigal har fler 100-poängare än någon annan! Marcel Guigal har kallats Rhônedalens kejsare. Han har även tillskrivits äran av att ha lyft fram Rhônedalen och dess vinskatt till sin topposition man har i vinvärlden idag. Etienne Guigal startade firman 1946 och 15 år senare fick den då bara 17-årige sonen, Marcel, ta över ansvaret för företaget då pappan blev sjuk. Idag har företaget utvecklats till en av Rhônedalens största och mest tongivande producenter.

GUIGAL Rhônedalen
GUIGAL är vin från Rhônedalen av högsta kvalitet.

Marcel delar idag jobbet som vinmakare med sonen Philippe, som numera leder företaget. Marcel Guigals framgångar är sannerligen ingen lotterivinst. Grunden är hårt arbete, stark egen vilja samt uppfinningsrikedom. Detta parat med en medfödd skicklighet i att tillverka vin. Vinhuset producerar en tredjedel av allt vin från appellationen Côte-Rôtie! Man har egna vingårdar i Rhônedalens samtliga appellationer förutom Châteauneuf-du-Pape, vilket inte hindrar att Guigals Châteauneuf anses ha hög kvalitet för sitt pris. Det är de tre vingårdsvinerna från Côte- Rôtie; La Mouline, La Turque och La Landonne, som garanterat Guigal sin plats i världseliten.

GUIGAL FAMILY
Ingen har skapat fler 100-poängsviner än franska toppfirman Guigal där Philippe Guigal med sitt team gör några av världens bästa viner.

Vingårdarna är inte alls stora. La Landonne uppgår till 2 hektar, de andra 1 hektar vardera. Det kan exempelvis jämföras med storleken på husets fatlagringskällare som uppgår till 1 hektar!

Vinhuset Guigal har fler 100-poängare än någon annan! Det är faktiskt så att Marcel Guigal under 1990-talet ensam producerade fler viner som fått 100 poäng av Robert Parker än samtliga producenter i Bordeaux lyckades åstadkomma. Det är en bedrift som ingen enskild vinmakare i världen har kommit i närheten av.

De branta sluttningarna längs Rhôneflodens
De branta sluttningarna längs Rhôneflodens stränder är ständigt utsatta för jorderosion. De kraftiga regnen som kan skölja bort jordmassor ner mot dalgången är ett gissel för vinodlarna. För att anlägga vingårdar krävs det terrasser och murar som är dyrbara att hålla efter.

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är en av landets främsta vinexperter och har en förkärlek för mousserande viner i allmänhet och champagne i synnerhet. Han fascinerades redan som 18-åring av hantverket bakom bubblorna. Hans första möte med drycken blev en livslång relation som har resulterat i två böcker om champagne.

För frågor följ Fredrik på instagram: @schelinfredrik

Text: Fredrik Schelin