GRAND SEIKO Jewelry Watch SBGD213

Precision & väldesignat – japanskt hantverk inifrån och ut

Under ett halvt sekel har de i tysthet och för hand tillverkat några av de mest exakta klockorna världen någonsin har känt.

Grand Seiko har sedan de gjorde entré 2017 som eget varumärke omfamnats av nördar, samlare och klockälskare. Grundat i ett land känt för att kunna balansera tradition med framtida innovationer förkroppsligar Grand Seiko den japanska specialitén: kombinationen av urgammalt hantverk och banbrytande teknik. Inspirerade av det japanska konceptet “Takumi”, som hedrar mästerligt hantverk och skicklighet, är det respekten för hantverk som gör att varumärket sömlöst kan kombinera traditionella tekniker med avantgarde-innovationer.

Grand Seiko SBGZ009 Limited Edition
BOETTEN på modell SBGZ009 Limited Edition i platina är 38,5 mm x 9,8 mm och dekorerad med handgjord gravyr som ska föra tankarna till de vita björkarna som växer på Kita- Yatsugatake-bergens platå, öster om Shiojiri inte långt ifrån Grand Seikos verkstäder. Eftersom gravyren görs för hand är varje boett och urtavla unik. Som kontrast till detta är visare och timmarkörer polerade i vitt guld. Verket är manuellt och har 84 timmars kraftreserv. Pris på förfrågan.

Lite historik
Många känner idag igen Grand Seiko för den oklanderliga designen och oöverträffade precision. Historien berättar om en ung entreprenör, Kintarō Hattori, som bar på en dröm. I stadsdelen Ginza i Tokyo grundade han 1881 Seiko vars tidiga produktion präglades av blygsamma skapelser och lokalt erkännande. Hattoris vision var global. Han ville ha ett varumärke synonymt med precision, hållbarhet och framför allt hantverk. Seikos klockor började så småningom få rykte om sig för sin tillförlitlighet i en värld besatt av punktlighet.

I slutet av 1950-talet skapade Seiko vågor på internationella vatten och 1960 tog Grand Seiko form genom att försöka fånga själva essensen av perfektion inom urmakeri. När första modellen av Grand Seiko kom var det inte bara en klocka utan en filosofi, ett engagemang för spetskompetens som skulle definiera dess arv i decennier med den obevekliga strävan efter perfektion.

Grand Seiko Tentagraph
HÖG PRECISION och tre dagars kraftreserv kombineras i nya Tentagraph, Grand Seikos första mekaniska kronograf. Den drivs av nya Caliber 9SC5, som står för nästa generation av Grand Seiko sportklockor. Kraftreserven är 72 timmar och designen har uppdaterats med lättare avläsning när bäraren är i rörelse. Både boett och band är av titan (cirka 30 procent lättare än rostfritt stål) och boettringen är i ceramica som är reptålig keramik. Pris: 158 800 kronor.

Grand Seiko på 1960-talet markerade början på en omvälvande era inom klocktillverkning. Det var inte bara början av ett nytt varumärke, utan utvecklingen av en filosofi där perfektion var en strävan i ständig utveckling och inspirationen för designers och ingenjörer var att det skulle vara den “perfekta” klockan, med världsledande standarder för precision, hållbarhet och skönhet.

GS-kaliber 3180 användes i första generationen och var den första kronometertestade klockan som tillverkats i Japan. Dessa klockor var tillgängliga guldpläterade eller med boett i platina vilket var sällsynt. Verket innehöll en hackningsfunktion som innebar att när kronan drogs ut för att tiden skulle ställas stannade hela verket, vilket möjliggjorde mer exakt tidtagning. När urverket 44GS lanserades hade den bäst noggrannhet av alla manuellt uppvridna klockor i världen när den släpptes 1967. Med 44GS introducerades Grand Seiko- utseendet som företaget har behållit till denna dag.

I mitten av 1990-talet var det dags för en ny generation av mekaniska ur. Teamet drevs av att skapa den “idealiska” klockan och den ursprungliga designen övergavs till förmån för en ny, och 1996 var konstruktionen 9S redo att testas. Urverken skickades till Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC), Schweiz officiella institut för kronometertestning, tre av de fyra första prototyperna godkändes och följdes snabbt av många fler.

GRAND SEIKO Jewelry Watch SBGD213
GRAND SEIKO Masterpiece Collection Spring Drive 8-Day Jewelry Watch SBGD213. Ett mästerverk i limiterad upplaga om bara åtta exemplar för den internationella marknaden som visar företagets expertis när det gäller att arbeta med ädelstenar. Verket är Spring Drive 8 days Caliber 9R0 som har en kraftreserv på upp till 192 timmar. På klockan sitter 266 diamanter (5.62 ct) och 27 safirer (1.25 ct) – 26 på tavlan och en i kronan. Baksidan är öppen och boetten är 44,5 mm i diameter, 14,4 mm hög och har alligatorband. Pris på förfrågan.

Utvecklingen under 2000-talet
Introduktionen av Spring Drive Movement i början av 2000-talet var inte kulmen utan snarare början på Grand Seikos moderna odyssé. När världen gick in i en tid dominerad av digital teknik och snabba innovationer stod Grand Seiko för tidlöst hantverk med elegans och precision. Modellerna i Grand Seiko Elegance-kollektionen, med urtavlor med textur som återspeglar lugnet i det snöklädda landskapet, blev omedelbara klassiker. GMT-modellerna var inte bara utsökta utan innehöll en vink till varumärkets engagemang för funktionell elegans som tillgodoser den moderna globetrotterns önskningar. Utöver estetik är Grand Seikos hantverk uppenbart i dess strävan efter perfektion.

Det första Grand Seiko Spring Drive-verket släpptes 2004. En konstruktion som gav det bästa av två världar genom att kombinera en traditionell drivfjäder med en elektronisk regulator, en klocka som drivs av bärarens rörelse och som har en precisionsnivå som var flera gånger högre än för något annat mekaniskt verk. Kombinationen av en GMT-funktion och precisionen hos Spring Drive är idealisk eftersom noggrannheten bibehålls även när tidszoner justeras. Spring Drive GMT etablerades 2005, och sedan år 2017 är GS ett eget varumärke.

Text: Britta Rossander

Cartier