Carnegie Bank

Marcus-Cirin

Från utmaning till framgång – upplev hur små förändringar leder till stora resultat

Det är tungt att komma igång med träningen efter ett uppehåll, även för någon som är van. Med ett nytt perspektiv och en plan blir det lättare att ta steget.

Snabba resultat. Visst låter det lockande? Speciellt om du har ont om tid. Du vet att du kan när du vill – men det är mycket annat som ska bli gjort först. Samtidigt vill du minnas en text där det stod att femton minuter per dag är allt som krävs för att nå toppform. Ny så kallad forskning, skriven på en löpsedel, svär att årets diet kommer att revolutionera vår hälsa än en gång. Visst är det hoppfullt och passande där du befinner dig just nu? Innerst inne vet du ändå att dessa löften bara kommer att leda till ännu ett svek. Lyckligtvis har du en vision och en vilja. Den ska vi nu vägleda för att nå ett resultat som håller.

Identifiera vilka områden du behöver utveckla

Rörlighet och flexibilitet
Känner du dig överrörlig eller begränsad i dina leder? Känns det som att dina muskler är för korta och svarar dåligt på stretching?

Styrketräning där du jobbar i muskelns fulla rörelsebana har visat sig ge goda resultat tillsammans med mobilitetsövningar.

Stabilitet och kroppskontroll
Känner du dig lika stabil när du rör dig framåt, bakåt, åt sidan eller roterar i en rörelse? Är din kropps balans lika god både stilla som i rörelse?

Genom att inkludera övningar som utmanar din balans och ditt vanliga rörelsemönster, tränar du upp reaktionsförmågan och kroppens beredskap. Det kommer att få din kropp att känna sig mer pålitlig.

Styrka
Hur stark är du i statiska positioner jämfört med dynamiska? Väljer du medvetet övningar där du är stark eller lägger du tid även där du är svag?

Välj att adressera muskelgrupper och övningar som fått mindre tid än favoriterna. Du kommer snabbt förstå vad helhet innebär för din målsättning.

Uthållighet/kondition
Orkar du med det du vill göra i vardagen eller utmanar en trappa dig? Vet du vilken intensitet du bör ligga på för att nå ditt mål?

Behöver du förbättra tiden det
tar för att komma ner i puls efter en aktivitet? Lär dig känna igen pulsens olika zoner för att få feedback på ditt pass. Kunskap om vilken nivå du ska ligga på hjälper dig att nå progression.

Återhämtning
Tar du dig tid för att vila eller tror du att mer är bättre? Tar du hänsyn till att din återhämtning påverkas av stress, sömn och kost?

Skriv gärna en träningsdagbok där du sammanfattar ditt pass upplevda ansträngning. Du kommer att få klarhet i omständigheterna runt en bra respektive dålig prestation och lättare förstå om du ska träna eller vila.

Näring
Hur äter jag för prestation och för att återhämta min kropp efter ett pass?

Vad svarar min kropp bra och mindre bra på i form av råvaror, mängd och tidpunkt?

Vet jag vad min mat innehåller och om den gynnar mig?

Börja med att känna in om det du äter gör dig trött eller pigg? Är hjärnan klar och kroppen redo att ta i? Gör det inte för svårt i början. Fokusera först på din kosts kvalité och att få i dig det du behöver för att orka.

Mental klarhet
Vet jag vad jag vill åstadkomma och varför? Vilka ursäkter är mina favoriter och hur kan jag eliminera dem? Hur ska jag agera när det uppstår ett hinder eller ett bakslag?

MARCUS CIRIN
MARCUS CIRIN
Med över 20 års erfarenhet som personlig tränare skapar han en skräddarsydd livsstilsdesign för sina klienter, vilket främjar hälsa och hållbara resultat.

Var tydlig med vad du vill och ha en beredskapsplan för dagar när motivationen sviker. Det är ofta skillnaden mellan om du kommer att gå i mål eller inte.

Med insikt om var du kan utvecklas, är det lättare att ta nästa steg. Tillsammans med en dos disciplin kommer din nya träning att bli tidseffektiv och bidra med ytterligare värde för din vardag. Vi talar inte längre om att komma i form, utan om att nå nästa nivå. Det är dit du vill för att utmanas och utvecklas. Det är inte längre intressant med snabba resultat, du vill njuta av processen och utforska vad du är kapabel till. Låt det ta sin tid, på sikt är det faktiskt så allt av värde en gång börjat.

Vill du läsa mer om respektive område?
Besök RobbReport.se och klicka på fliken Träning och hälsa.

Ett speciellt tack till lululemon och Garmin för props till bilderna.

Text: Marcus Cirin
Foto: Kenny Jonson