Carnegie Bank

Heat by Sophia Lie

Hetta och kyla för kropp, själ och skönhet

Vem skulle med glädje stiga in i ett rum nedkylt till minus nittiofem grader mitt i vintern? Jo, Sophia Lie – och många med henne. Entreprenören tillika den norska modellen gör nämligen karriär på extremkyla – och hetta.

I det hälsobringande konceptet ”Heat by Sophia Lie”, som startade 2018, har hon utvecklat innovativa behandlingar som kryoterapi, LPG-massager och IR-bastu genom biohacking. I sin lyxiga hälsostudio, som idag finns i Stockholm såväl som i Palma, kombineras ett holistiskt synsätt med banbrytande teknologi för att främja kroppens naturliga återhämtningsprocesser. Och inte minst för att frigöra kroppen från stress. För det var i Sophia Lies egna upplevelser av stress – eller snarare utmattning – som resan med Heat började.

– Jag jobbade som modell med bas i New York under tio år. Det var ett liv präglat av resande, jetlag och flygplansmat – vilket innebar att jag hade ett heltidsjobb som gick ut på att hålla mig i form. Och där blev den infraröda bastu-studion, som jag hittade i New York, min räddning. Jag blev helt hooked! När jag senare träffade en svensk man och flyttade till Stockholm fanns ingen sådan – så jag blev tvungen att skapa en själv, berättar Sophia Lie när vi ses på Heats Stockholmsstudio som, efter att tidigare ha legat på Nobis hotell, under hösten öppnat upp i nya lokaler på NK. Hit kommer gäster för en rad behandlingar skräddarsydda efter behov. På Heats meny finns allt från ”Full Spectrum Infrared Sauna” och ”Face Workout” till “LPG-massage”, ”Cryo Chamber” och ”Ice Bathing Studio”.

– Heats filosofi bygger på ”Sweat, Sculpture och Recover”. Allt vi gör här har hälsobringande såväl som mentala och skönhetsfördelar. Våra behandlingar främjar ämnesomsättningen och cirkulationen, de boostar immunförsvaret och verkar läkande, lugnande och energigivande. Och ger ett uppfräschat lyft. Ta exempelvis ljuset i den infraröda bastun; samtidigt som det både verkar antiinflammatoriskt och utrensande, ger det en ökad kollagen- och elastinproduktion.

Sophia Lie vet vad hon talar om. Under decenniet som professionell modell betade hon av behandlingar världen över i jakten på välbefinnande – för utsidan såväl som insidan.

Men de tio åren hade sitt pris. När hon för drygt fem år sedan flyttade till Stockholm brast det. Den kringflackande livsstilen hade försvagat kroppen och gav fysiska stressymptom som kronisk hudinflammation – och framför allt utmattning.

Jag jobbade som modell med bas i New York under tio år. Det var ett liv präglat av resande, jetlag och flygplansmat – vilket innebar att jag hade ett heltidsjobb som gick ut på att hålla mig i form.

– Visionen med Heat föddes ur mitt eget behov av återhämtning och läkning. Och eftersom stressproblematik är så utbrett i vårt samhälle insåg jag att det var fler än jag som skulle kunna bli hjälpta genom behandlingarna som hjälpte mig, säger Sophia Lie – och tillägger i nästa andetag att hennes resa från utbrändheten långt ifrån var en quick-fix.

– Det tog ett år för mig att komma tillbaka, och under min läkning har jag gjort många livsstilsförändringar. Förutom rutinen med regelbundet IR-bastande har meditation hjälpt mig massor. Idag mediterar jag två gånger om dagen.

Och Heats behandlingar liksom koncept växer. Vid sidan av en serie hemmaprodukter, som en bastufilt med inbyggt IR-ljus, öppnade Heat i år alltså även upp på Mallorca. Och expansionplanerna fortsätter; Sophia Lies dröm är en Heat i varje europeisk storstad.

– Behovet av återhämtning är så stort och vårt koncept passar egentligen alla. Hit kommer allt från elitidrottare och högpresterande chefer till par och kompisgäng. Oavsett om det är kryoterapi, en IPL-massage eller 30 minuter i IR-bastun blir det ett space att stressa ner och för att tanka ny energi, säger Sophia Lie.

heatbysophialie.com

Text: Sofia Edgren