Vinhus som satsar på innovativa alkoholfria mousserande viner

Fem frågor till Maggie Frerejean-Taittinger som tillsammans med bästa vännen Constance Jablonski ligger bakom French Bloom. Ett vinhus som satsar på innovativa alkoholfria mousserande viner av högsta klass.

Berätta om bakgrunden till French Bloom? 

– För drygt fem år sedan reste jag runt världen och fördjupade mig i olika livfulla kulinariska scener samtidigt som jag utvecklade den internationella Michelin-guiden. Mitt i allt spännande upptäckte jag att jag var gravid. En glad överraskning, men en som gav en skarp insikt: det fanns knappt några högkvalitativa gravidvänliga alternativ till de gnistrande viner jag älskade att kombinera med exceptionella rätter.

För första gången upplevde jag hur det kändes att bli utestängd i egenskap av att vara en person som inte drack alkohol. Insikten avslöjade att det fattades kvalitativa mousserande viner och en vision om att skapa ett eget föddes. Jag delade idén med min vän och medgrundare Constance Jablonski. Hennes karriär inom modevärlden gav en ovärderlig insikt. 

Vad var er vision? 

– Att skapa ett mousserande vin som omdefinierade alkoholfria firanden. Idén var en produkt som med kompromisslös kvalitet höll högsta standard: 0,0 procent alkohol, ekologiskt och sulfatfritt – vilket var väsentligt under graviditeten. Därtill skulle det vara tillverkat utan tillsatt socker och konserveringsmedel. Och viktigast av allt: upplevelsen skulle stå i paritet till marknadens finaste mousserande viner.

Har attityden till alkoholfria viner förändrats sedan ni startade French Bloom 2019?

– Absolut. Den globala alkoholkonsumtionen minskar genom en utveckling ledd av en yngre generation. Dagens unga konsumenter prioriterar hälsa och en mer balanserad livsstil i en högre utsträckning. Pandemin påskyndade också det tänkesättet. Under “the lockdown” insåg många, inklusive jag själv, hur mycket vi påverkas av överdrivet drickande. Något som föranledde ett steg mot ökad måttlighet. Därtill har attityden mot de som väljer alkoholfritt förändrats. Diskriminering gentemot de som inte dricker alkohol är inte längre acceptabelt i sociala sammanhang. En välkomnande dryck ska vara välkomnande för alla.

Vilken är den största myten om alkoholfria viner och bubblor?

– En vanlig missuppfattning är att alkoholfritt mousserande vin endast är för icke-drickare. Att välja alkoholfritt handlar inte om att nöja sig med mindre – det handlar om att välja mer. Fler delade stunder, mer inkludering och mera firande. Med French Bloom vill vi bevisa att alkoholfritt kan konkurrera med – och till och med överträffa – det traditionella alternativet.

År 2022 och 2023 utsågs French Bloom till “World’s Best Alcohol-Free Sparkling Wine”. Vad är hemligheten bakom succén?

–  Vår produkt är banbrytande i premiumkategorin och det beror på två nyckelfaktorer. Först och främst vår kompromisslösa kvalitet. French Bloom kombinerar Frankrikes hundra år gamla savoir-faire inom mousserande vinframställning med banbrytande innovation. Våra ekologiska, mousserande viner är välbalanserade, komplexa och förhöjda. Därtill uppfyller vi visionen om att bjuda in firandet. Med en närvaro i över trettio länder sätter vi en ny standard för vad alkoholfria mousserande viner kan vara: en förhöjd upplevelse som alla kan fira.

French Blooms hela kollektion finns att köpa på Nordiska Kompaniet i Stockholm och på frenchbloom.com. Från: 329 kr. 

Text: Sofia Edgren 

Mer om mat & dryck hittar du här