Kvinnor vid rodret

En ny generation briljanta kvinnor har fått ledande roller inom vinindustrin, från små tillverkare till världens mest respekterade företag. Speciellt det senaste året har spännande nya kvinnliga beslutsfattare och vinmakare drivit utvecklingen.

I Bordeaux har Saskia de Rothschild blivit den första kvinnan att leda Domaines Barons de Rothschild (Lafite) med åtta industriledande egendomar på tre kontinenter. Vid 34 års ålder är hon den yngsta att leda en Grand Cru Bordeaux-egendom (du har säkert hört talas om Château Lafite Rothschild). Hon har redan genomfört förändringar, som att årets odling är helt ekologisk för första gången. Hon har även moderniserat uråldriga traditioner i Bordeaux-regionen, som att ersätta 2019 års ”en primeur”-provsmakning med en virtuell variant för speciellt utvalda kritiker och uppköpare, och använder även sin bakgrund som journalist för att göra regionen levande i sociala medier och nå ut med dess viner till en större publik.

När Saskia de Rothschild först kom till DBR fanns inga kvinnor varken i styrelsen eller på ledande positioner på någon av egendomarna. Nu finns det två: vinmakaren på Château l’Évangile och en chef på utvecklingsavdelningen. Rothschild säger: ”Detta är inte resultatet av någon medveten positiv särbehandling, det beror på att dessa kvinnor hade de bästa kvalifikationerna för uppdragen. Det är ett tecken på förnyelse i branschen att vi nu har likvärdig kompetens av båda könen.”

I en annan del av Frankrike har Vitalie Taittinger tagit över som CEO på prestigefyllda Champagne Taittinger. Precis som Rothschild har hon propagerat för mer hållbarhetstänk och ekologisk odling, med stor framgång. I Kalifornien har Remi Cohen utsetts till CEO på Domaine Carneros, Taittingers tillverkning av mousserande viner på västkusten. Att drygt hälften av Domaine Carneros styrelse består av kvinnor kanske får någon att gissa att det skulle leda till en unik ”female management style”.

Men det dementerar Cohen. ”Vissa tror att kvinnor har större empati, men det är inget jag tänker på. Det finns massor av män som också är empatiska och många kvinnor som inte är det. Viktigast är ett mångfacetterat ledarskap och team. Studier har visat att företag med chefer från olika bakgrunder lyckas bättre och når ut till en större kundkrets.”

I Sonoma är Hélène Seillan numera chef för Vérité, där hon har arbetat tillsammans med sin far, Pierre Seillan, som basar över såväl Vérité som Château Lassègue i Saint-Émilion och Arcanum i Toscana. På mindre vinhus omkring Napa och Sonoma skaffar sig assisterande vinmakare erfarenheter inför framtiden, medan andra bryter ny mark, som till exempel Laura Díaz Muñoz på Ehlers Estate som har skapat det fantastiska vinet Petit Verdot. En djärv pionjäranda är typisk för denna nya generation, och det har redan gjort vinerna bättre.

Harlan Estate 2017 – NAPA VALLEY

När Bill Harlan köpte sina första hektar odlingsmark i Oakvilles bergstrakter, med en vision om att producera ett vin som med tiden skulle bli känt som ett av de bästa i världen, hade han inte bråttom. Han satsade på att lära känna sin odlingsmark, långsamt bli bekant med vad marken behövde och vad den kunde ge. ”Mycket av vinets karaktär kommer av det faktum att vingårdarna ligger strax intill ren vildmark och skogar”, säger Harlan.

Harlan Estate 2017 ger en levande upplevelse av platsen tack vare åren av erfarenhet och vinstockarnas ålder. Blommiga toner blandas med skog, tobak, mint, kryddor och mineral, medan bergens örter bidrar med rika lager av svarta vinbär och mörk mocka i en oändlig, elegant finish. Vinet är djärvt och strukturerat med fina tanniner, men ändå harmoniskt, fräscht och elegant.

Vinmakaren Cory Empting beskriver utmaningarna säsongen 2017 med två ord: hetta och bränder. Under sensommarens brutala högtryck stannade utvecklingen, och när luftfuktigheten äntligen steg minskade sötman medan tanninerna mognade. Han fick en andra chans och skördade de flesta av druvorna i exakt rätt stadie av mognad strax innan de förödande bränderna i oktober. Vi är tacksamma över att få njuta av resultatet.

LYCKAT LIVSVERK

Rolando och Lorena Herrera

När Rolando Herrera började arbeta i vinbranschen tyckte han inte om smaken av vinifierade druvor. Men han ändrade uppfattning när han fick ett smakprov från ett fat på Stag’s Leap, vingården där han fick många av de lärdomar han tog med sig till Mi Sueño, vingården som Rolando och hans fru Lorena grundade för 24 år sedan. ”Plötsligt insåg jag att detta var vad alla dessa människor pratade så mycket om”, säger han.

Rolando flyttade till Napa Valley från Mexico med sin familj vid åtta års ålder. Ett par år senare flyttade de hem igen, men Rolando återkom för att gå på high school och hitta ett jobb. Han och Lorena träffades i kyrkan och dejtade i hela tio år innan de gifte sig 1997. Samma år köpte de ett antal druvklasar för att pröva att tillverka hemgjort vin.

Idag producerar deras Mi Sueño cirka 15 viner årligen. De började med en chardonnay och fick fina recensioner trots att de bara producerade 200 lådor det första året. Deras tredje årgång, 1999, serverades i Vita huset. Så småningom hade de köpt upp åtta vingårdar i Napa och Sonoma Valley.

Vinerna är kända för sin jämna kvalitet, en egenskap som Rolando förklarar med att han har ”100 procent kontroll över produktionen som både odlare och vinmakare. När man odlar sin egen mark kan man göra de nödvändiga förändringarna för att få det bästa resultatet”, säger han.

Rolando och Lorena har uppnått många av sina mål, och deras nyligen släppta 2017 Napa Valley Cabernet Sauvignon är bland det bästa de någonsin har åstadkommit, men de tänker knappast slå av på ambitionsnivån. En fjärdedel av deras mark i Petaluma kommer att användas för vit bordeaux samt andra druvor som är sällsynta i regionen, som bland annat Albariño, Riesling och Viognier.

Men paret Herreras framgång är inte lätt att efterlikna. ”Det är en underbar bransch, men konkurrensen är stenhård. Man måste kunna satsa enorma summor.” Rolando tror att det är det största hindret för andra immigranter och färgade amerikaner. ”Jag var så ung när jag började i branschen och behövde inte anställa folk, jag hade redan de nödvändigaste kunskaperna”, säger han. ”Allt jag behövde var startkapitalet, och på den tiden räckte det med 60 000 dollar. Idag krävs det flera hundra tusen.”

Penfolds – HAT TRICK

Under ett år med många sorger och bedrövelser har australiensiska Penfolds lyckats skapa ett välkommet glädjeämne: en trio mycket fina viner. I augusti 2020 introducerade företaget g4, den andra editionen i deras planerade triumvirat av cuvéer av tillverkarens mest populära Shiraz: Grange. Därefter följde de upp med 2016 Grange som snabbt blev kritikernas nya älskling. Och till slut, tidigt i våras, presenterade Penfolds fyra banbrytande nya flaskor i sin California Collection.


Var och en av de 2 500 flaskorna g4 är numrerad och har en diskret men elegant etikett som är otypisk för Grange-serien. Även vinet är långt ifrån typiskt och dess slogan, ”Greater than the sum of its parts” skulle kunna sägas om nästan alla flaskor från Penfolds – men det stämmer extra väl på denna blandning av årgångarna 2002, 2004, 2008 och 2016. Som företagets chef vinmakare Peter Gago säger, ”De här fyra Grange-årgångarna tillhör våra favoriter från de senaste två decennierna.” Vi håller definitivt med om att summan i form av g4 är ett av de bästa vinerna från de senaste 20 åren.

California Collection introducerades i början av 2021 med två specialflaskor som presenterades som ”Wines of the World” med förklaringen att de innehöll jäst druvsaft från två olika kontinenter. Premiumvinet Quantum Bin 98 är gjort av Shiraz från Australien och Cabernet

Sauvignon från Napa Valley, och den delikata Bin 149 med enbart Cabernet har fått sitt namn efter de 14,9 procenten australiensiska druvor. De två övriga flaskorna består av druvor från många olika kaliforniska odlingsområden – en ovanlig metod i USA – och Penfolds Shiraz som planterats i Kalifornien för över 20 år sedan. Det är inte många andra producenter som skulle kunna klara ett liknande hat trick flera år i rad, eller för den delen på bara åtta månader.

Aperture Estate

TEMPEL FÖR VINPROVNING

Om ett vin kan ses som en avspegling av vingårdens odlingsmark, så kan detta provsmakningscenter definitivt ses som en avspegling av det företag det tillhör och dess ägare. Sonoma Valleys Aperture Estate grundades av far och son- teamet Andy och Jesse Katz, där sonen Jesse har axlat det huvudsakliga ansvaret som vinmakare. Andy är professionell fotograf, och hans erfarenheter från det området har hjälpt till att inspirera den fantastiskt välkomnande miljön, från den vita interiören à la konstgalleri till byggnadens åttkantiga utformning som kan föra tankarna till en kameras bländaröppning. Ett centralt placerat takfönster släpper in ett mjukt ljus.

Den djärva, moderna miljön tar avstånd från alla gammalmodiga idéer om vinprovning i mörka interiörer med lackerade träpaneler. Här är det rymd och ljus som gäller, med industriella material som till exempel de specialtillverkade betongborden på altanen. Projektet var ett samarbete mellan far och son Katz, Signum Architecture samt H. Palmer Design som har stått för interiören. Väl tilltagna fönster öppnas ut mot altanen med utsikt mot vinodlingarna och uppmanar gästerna att ta en promenad utomhus.

Den eleganta bardisken för vinprovningar ser ut som något man skulle förvänta sig på en Michelin-restaurang, med gott om utrymme för gästerna att uppleva Jesses viner i Bordeaux-stil. Självklart pryds väggarna av Andys fotografier. Lokalen invigdes officiellt i juli 2020. Flera privata lounger kan välkomna mindre grupper för avsmakning av speciella flaskor som bara finns på vingården, och i höst väntas middagar med utvalda viner och andra event.

1) Olivier Bernstein 2018 – Bourgogne

2) SGC 2018 – Bordeaux

3) Ornellaia 2018 – Italien

Bernstein är tämligen okänd bland Pinot Noir-fans, men hans viner förtjänar att upptäckas. Han är känd som älskvärd och lättillgänglig utan något av det snobberi man ibland kan hitta hos de mest kända vinslotten. Kanske det beror på att Bernstein inte äger någon egen vingård. Åtminstone inte ännu. Han har tjänat en del pengar i transportbranschen och gav sig inte in i vinets värld förrän år 2000. Nischen han alltid har uppskattat som privat konsument som samlare är Bourgognes Grand Cru-slott, men att köpa sådana egendomar är visserligen mångas dröm men det är få som lyckas. När en ägare försvinner går verksamheten oftast vidare till nästa generation. Men Bernstein gav sig inte så lätt, och hyrde mark med äldre vinrankor som vissa odlare ville rensa ut på grund av deras låga lönsamhet. Det var precis den sortens vinodling han var ute efter.


Med tiden blev han accepterad i vinvärlden och lyckades så småningom köpa några av sina personliga favoriter, som egendomen i Mazis-Chambertin där denna speciella flaska från 2018 har odlats. Årgången är Pinot Noir när det är som bäst: en antydan av körsbär som får det att vattnas i munnen tillsammans med toner av kryddor och örter. Fina tanniner ger exakt lagom struktur för att vinet ska matcha en delikat måltid perfekt men även kunna avnjutas i ensamt majestät. Doften exploderar av en förvånansvärt fräsch och blommig arom som är ovanlig i Bourgogne och passar perfekt med den fylliga smaken.

Det här märket, vars förkortning står för Le Secret des Grand Crus, grundades 2006 men är ganska okänt bland de flesta vinkonnässörer. Kanske för att tillverkaren är svårflörtad – i genomsnitt 1 100 lådor tillverkas årligen och för att få lägga vantarna på de åtråvärda flaskorna måste man bli inbjuden till en tilldelningslista som kallas ”Le Cercle” till en kostnad av 28 500 dollar årligen. För den nätta summan får man 16 flaskor vardera av SGC:s tre viner: Médoc, Saint-Émilion och Pomerol. De guldskimrande flaskorna utstrålar definitivt exklusivitet, men det är innehållet som räknas.

Grundaren Arnaud Christiaens har en vetenskaplig inställning till vinmakeri. Han inledde sin verksamhet i Bordeaux 2006, och istället för att köpa en egendom hyrde han odlings- mark på flera olika platser där han ansåg att jordmånen var exakt den han sökte. Där byggde han upp sin lilla skatt av premiumviner som ofta får bättre betyg än de stora namnen. SGC 2018 Médoc visar upp en charmant smakrikedom med livlig bouquet och kraftfulla tanniner – men lyckligtvis inte så kraftfulla att vinet inte kan avnjutas utan lagring redan nu.

Napa är inte den enda vinregionen där 2018 har visat sig bli en lysande årgång. Även Toscana har dragit nytta av en återgång till mer normala klimatförhållanden och producerat både kvantitet och kvalitet, som till exempel den här imponerande nya årgången från Ornellaia, som egendomens föreståndare Axel Heinz har kallat ”La Grazia” som betyder njutning eller behag.

Vinet är en blend av Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och några droppar Petit Verdot, en klassisk Bordeaux-mix som har den klassiska livfulla fräschör vi senast har upplevt i de bästa årgångarna från Bolgheri, nära Toscanas kust.

Tillverkaren har valt ut och sorterat druvorna, med varje druvsort jäst separat och lagrat på ekfat i 12 månader. Först därefter har vinerna blandats till den perfekta balansen för att sedan fatlagras i ytterligare sex månader samt ett år på flaskor. Resultatet är sammetsmjuka tanniner och en lång finish. Vinet smakar mer av röda än svarta frukter men är ändå fylligt, mörkt i färgen och välsmakande med örtiga inslag och en liten aning fänkål. Vinmakare Olga Fusari definierar ”ett intensivt aromatiskt uttryck” som årgångens främsta kännetecken.

Det är ingen större överraskning att årets mousserande prisvinnare kommer från 2008 års skörd, en årgång som sedan länge har räknats som en av de absolut bästa från det nya millenniet när det gäller Champagnedistriktet. Taittinger har förlängt lagringsprocessen med två extra år för den här flaskan. Trots att vi såg fram emot att hylla årgången 2012 och alla de non-vintage-champagner som har presenterats i år var det återigen en 2008 som charmade våra smaklökar.

Comtes de Champagne representerar Taittingers allra främsta uttryck: jäst av enbart Chardonnay-druvor från den legendariska ”vita platån” Côtes de Blancs och bara av de bästa årgångarna, vilket eliminerar de alltför syrliga inslag av äpple och citron man ibland kan känna i champagne. Den har exakt de rätta tonerna av brioche, utan någon antydan av smörighet, med den perfekta nyansen av salt mineral och små fina bubblor. Smakupplevelsen kompletteras av en arom av päron och apelsinblommor med en liten touch av honung i avslutningen som gör att man redan längtar efter nästa slurk.

1) Taittinger 2008 Comtes de Champagne – Blanc de blancs

2) Ruinart Champagne – Hållbarhet

För varje vintillverkare som vill ta ansvar för sitt klimatavtryck är transporterna ett svårt problem att komma runt. När det gäller just vin är problemet extra känsligt: det går inte att kompromissa med buteljerna för hållbarhetens skull. Ruinart arbetade i två år med att skapa sju prototyper innan de hittade en lösning med sitt innovativa ”Second Skin” som man kallar det på ren franska. Det formgjutna pappershöljet är en elegant svepning som fungerar som ett skyddande lager. Det är gjort av cellulosafibrer från eko-certifierade europeiska skogar, och vikten är bara drygt en tiondel av märkets tidigare presentförpackningar – vilket betyder 60 procents minskning av koldioxidutsläpp. Förpackningen är självklart återvinningsbar och framhäver även flaskans elegans.

Fodralet är inte bara snällt mot miljön utan även själva champagnen. Vin behöver skyddas från såväl solljus som ojämna vägbanor. Med en ny teknik har man blandat en naturlig metalloxid i cellulosan för att göra den extra ogenomskinlig. Ytans matta textur är vattenavstötande och håller flaskan torr när den fraktas nerkyld eller till och med under flera timmar i en ishink. Och som det anstår ett slott i Champagne har fodralet en diskret monogramprydd tryckknapp som öppnar höljet för att släppa fram den ädla flaskan.

1) Beau Marchais 2019 – Pinot Noir

2) Kosta Browne 2018 – Chardonnay

När franska vinmakare siktar in sig på Pinot Noir från den amerikanska västkusten hamnar de oftast i Oregon, som på många sätt påminner om Bourgogne. Men Philippe Cambi, mångfaldigt prisbelönt vinmakare från Châteauneuf-du-Pape, hade aldrig tillverkat en Pinot, så han hade inga erfarenheter från Bourgogne när han startade ett samarbete med sin vän Adam Lee för att satsa sina magiska talanger på kalifornisk Pinot.

Tillsammans har han och Lee – välkänd för sina Pinot-viner av märkena Siduri och Clarice Wine Company – tagit fram överdådig kalifornisk Pinot Noir från tre odlingar: en i Montereys Santa Lucia Highlands, de andra två från Clos Pepe Vineyard i Santa Barbaras Santa Rita Hills. Den här prisvinnaren bjuder på ljuvlig mineralitet, aromer av tobak och lakrits, med en eftersmak av söt frukt över fina tanniner. Smaken är lång och texturen riklig.

Under ledning av en av Frankrikes högst respekterade vinmakare har Beau Marchais Pinots mer av Nya världen-karaktär än de flesta av Lees andra viner. Men de är ljuvliga, en ny spännande bekantskap bland västkustens Pinot Noir-viner i världsklass.

De bästa kaliforniska Chardonnay-vinerna fortsätter distansera sig från de stereotypa smakerna baserade på ekfat och smörighet. Julien Howsepian, vinmakare på Kosta Browne, har lagt en avgrund mellan den slitna clichén och detta fylliga och intensivt livfulla vita vin.

Doften börjar med en njutbar, fuktig mineralitet, spännande mixad med exotisk citrus, blommande fruktträdgård, en antydan av tropisk frukt och crème brûlée. Motsägelser förvånar smaklökarna – Chardonnay-vinet fyller munhålan och har en extremt kraftig textur, men är samtidigt delikat. Ljusa äpplen möter stenfrukter och citronzest. Målsättningen enligt Howsepian är en distinkt känsla i munnen.

Skulle han våga jämföra sitt vin med Frankrikes bästa Chardonnay-viner? Nej, det är inte riktigt så han ser det. ”Vi strävar efter att en dag göra kalifornisk chardonnay lika populär som bourgogne världen över, när det gäller kvalitet och distinktion”, säger han. ”Men samtidigt är det viktigt för oss att vara trogna vår egen unika stil.”

Av: Janice O’Leary och Sara L. Schneider

Foto: Jessica Miller Styling: Francesca Gabrielle