AL MAHA ISLAND i Doha.

Det nya landet

Några dagar räcker för att du ska få mersmak för Qatar. Med konst och god mat i överflöd, trevliga människor och trygghet är Qatar landet som är väl värt att upptäcka.

Det finns en sak som tydligt berörde mig i Qatar, och det var människornas passion över landet de lever i, och staden de verkar i. Du kunde nästan ta på känslan de förmedlade och ännu mindre undgå att fascineras och påverkas av kärleken för hur allt nu har blivit.

Som ett resultat av World Cup 2022 är Qatar och då framför allt huvudstaden Doha en helt annan stad idag än vad den var för bara fem år sedan. Idag är det en plats fylld av konst, restauranger och hotell i toppklass, shopping i överflöd, samtidigt som landet inte tappat sin unika identitet. Något man påminns om när man ser kungens kameler spatsera på trottoaren i full gång med morgonmotionen.

Qatar är inte helt överraskande ett av de rikaste länderna i världen men även ett av de tryggaste. Här låser ingen dörren till hemmet, och än mindre till bilen. Skeptisk som man är så stärkte vår chaufför, som själv är uppväxt utanför Doha, sitt uttalande genom att berätta om en ny app-tjänst som gjort stor succé. Via appen kan man boka hembesök, vilka går ut på att någon kommer hem till dig för att hämta något du glömt, såsom plånbok, en väska och dylikt för att sen levereras till dig där du är. Du är alltså inte hemma utan låter någon stiga in genom den olåsta dörren för att hämta något du behöver. Det måste vara definitionen på trygghet, men även ett bevis på förtroendet för varandra.

National-Museum-of-Qatar
NATIONAL Museum of Qatar.
Foto: Courtesy of Qatar Tourism.

Fyra aktiva dagar här är OK, men jag rekommenderar att stanna en vecka för att uppleva allt Doha med omnejd har att erbjuda.

Konst och kultur
Doha såväl som öknen bjuder på fantastisk konst. Oavsett om det är en tavla på Museum of Islamic Art, som för övrigt ritades av I.M. Pei – samma arkitekt som ritat Louvrepyramiden i Paris, en staty du passerar, eller en konstinstallation i öknen, så är det tydligt att konst är en viktig del i den qatariska kulturen. Den finns precis överallt.

Museum-of-Islamic-Art
MUSEUM of Islamic Art.
Foto: Courtesy of Qatar Tourism.

Ett verk som inte lämnar någon oberörd är statyn, eller snarare konstinstallationen, ”Miraculous Journey”, skapad av kritikerrosade Damien Hurst. Verket består av 14 monument i brons och visar fostret inne i en livmoder – från befruktning till födsel. Verket står lägligt placerat utanför Sidra Hospital, Qatars kvinno- och barnsjukhus.

Nationalmuseet är väl värt ett besök, om så bara för den hänförande arkitekturens skull. Väl på insidan så får du lära dig allt om Qatars historia, hur de från att vara ökenfolk till slut bestämde sig för att slå sig ner och bygga bo, pärlornas tidigare betydelse för landets ekonomi och traditionen kring de olika kläderna. Displayen är fantastisk och har man möjlighet att boka in en guide ska man göra det. Allt blir så mycket mer intressant om någon berättar en historia kring det du beskådar.

Qatar-Tourism_-East-West-_-West-East
Skulpturen East-West/West-East av Richard Serra är 1 km lång och varje monolit är 14 meter hög.
Foto: Courtesy of Qatar Tourism.

För dig som älskar böcker, mig själv inkluderat, så måste nämnas att Qatar National Library har över en miljon böcker på display. Adressen är District of Freedom, Education City, vilket understryker Qatars stora fokus på att erbjuda utbildning i världsklass. På plats finns filialer från både USA, UK och Frankrike, och studenter från världen över. Det är den tidigare kungens andra fru Moza bint Nasser Al-Missned som står bakom utvecklingen av Education City genom Qatar Foundation for Education, Science and Community Development, där hon är medgrundare. Moza bint Nasser Al-Missned är en högt respekterad kvinna och förebild i Qatar.

Den amerikanska lyxen
Även om jag skulle vilja säga att det hade varit trevligt att besöka ett mer autentiskt mellanösterninspirerat hotell så är det få saker som går upp mot ett hotell som är så smakfullt inrett att även en kritiker som man själv har svårt att hitta något att anmärka på. I lobbyn möts man av det största urverket Tiffanys någonsin tillverkat – ett praktverk med guldboett och en urtavla med detaljer i Tiffanys autentiska grönblå färg. Det är kring detta verk som vägarna leder dig till olika delar av hotellet. Men eftersom Waldorf Astoria är ett 5-stjärnigt hotell, och servicen är därefter, så behöver du inte själv fundera på vilken väg du ska gå. Personalen har full koll på vem du är, vart du ska, och leder med ett leende dig vidare i rätt riktning.

Hotellrummen är inte europeiskt rymliga, utan i linje med ytan den amerikanska gästen efterfrågar. En
fin liten detalj är att även svensken flyttat in – det lyxiga parfym- och hudvårdsmärket Byredo pryder fint det vackert högblanka badrummet. Sängen är mer än rymlig, och garderoben i storlek med en etta i Japan.

Hotellet inhyser även flera olika restauranger och en av de bättre matupplevelserna under min vistelse
i Qatar var just här på hotellets nyöppnade Muru, som drivs av argentinska stjärnkocken Mauro Colagreco, som bland annat tidigare drivit 3-stjärniga Mirazur i Menton, Frankrike. Murus koncept är att skapa en mat- och dryckupplevelse utifrån de fyra elementen – jord, luft, vatten och eld. Menyn är bred men håller måttet hela vägen oavsett om det är sushi med gåslever eller en grillad kyckling som roterat i den gigantiska vedugnen halva dagen.

En avstickare i öknen
Om tillfälle ges och tid finnes så är en avstickare till Ras Abrouq att rekommendera. På knappa 90 minuter i bil, på en färd som tar dig genom den karga men hänförande öknen, når du en plats som är så lugn och stilla att till och med dina hjärtslag hörs. Här känns vinden som en varm kram och personalen välkomnar dig hem, trots att du (bara) är gäst.

Ras-Abrouq
ALLA VILLOR på Habitas Ras Abrouq har egen pool.
Foto: Courtesy of Our Habitas Ras Abrouq

Ras Abrouq är platsen där tystnad möter stillhet. En plats för återhämtning och, som personalen på plats själva uttrycker det: en plats för att återförenas med sig själv och de som är omkring dig. Som gäst bor man i en egen villa med allt man kan tänkas behöva för en avkopplande vistelse, däribland en egen pool, och skuggiga solstolar. Havet ligger några steg nedanför och hälsocentret erbjuder både yoga, olika typer av massage och ett (enormt) gym, vilket inte helt överraskande är fyllt av högteknologisk utrustning från italienska Techogym.

I restaurangen serveras fantastiskt god autentisk mellanösterninspirerad mat med allt från matiga sallader, dagens fångst av fisk, till klassisk falafel, tabbouleh och hummus.

Lyxresorten Ras Abrouq är en del av den globala hotellkoncernen Our Habitas vars grundidé är att skapa ett globalt hem för människor att komma till när de söker en plats för lugn och ro, men även för upplevelser och möjligheten till att träffa andra likasinnade.

Resan dit
Flygresan med Qatar Airways var allt annat än komplicerad. Servicen var så bra att man nästan blev generad. Den prisbelönta vinlistan, de varma nötterna, maten som höll en nivå som vilken bra restaurang som helst, gjorde att trivselnivån höll en genomgående hög nivå. För den observanta connoisseuren är det även värt att nämna att saltkaret är fyllt med det högkvalitativa Himalayasaltet, att den mjuka filten känns som en varm kram, och att mönstret på glasunderläggen är så fint att även det är värt att nämna. Detaljerna sitter och så även servicen.

HAMAD INTERNATIONAL AIRPORT
HAMAD INTERNATIONAL AIRPORT är Qatars enda internationella flygplats. Flygplatsen blev nyligen utnämnd till världens bästa flygplats vid 2024 Skytrax World Airport Awards.

En knapp sex timmars flygresa från Stockholm i business class med Qatar Airways QR170 Boeing 787-8 var allt en bekväm resenär kan tänkas behöva. Men för er som föredrar att dra upp växeln något finns nu även helt nya G700 som representerar framtiden för privata flygresor och erbjuder en flygupplevelse utöver det vanliga med design, teknik, komfort och stil i höjd med kraven från Qatar Executives mest kräsna kunder.

LV-Lounge-Entrance
VÄRLDENS FÖRSTA Louis Vuitton-lounge på Hamad International Airport.

Utvecklingen som skedde i Qatar fram till när World Cup gick av stapeln 2022 är otrolig och som vår guide på plats entusiastiskt bekräftade: Det bästa är att det som skapades då nu finns kvar och att vi som bor här får njuta av allt det fina vår (nya) stad nu har att erbjuda. Själv har jag bara sett det nya Qatar, och till skillnad från Mellanösterns lite mer välbesökta stad Dubai, numera även kallad mini-Ryssland, så är Doha en stad jag gärna besöker igen.

Text: Emilia Radow Ingvarson