Carnegie Bank

Marcus-Cirin

Lär dig kontrollera din kropp i sommar och bli lite yngre på köpet

Känner du någon som har en naturlig talang för idrott och sport? En person som verkar vara född med förmågan att intuitivt förstå spelets essens och leverera nästintill perfekta prestationer. Vad är deras hemlighet?

En av nycklarna till deras framgång är förmågan att känna in och kontrollera kroppen, men vad innebär det egentligen? Hur kan vi förbättra vår egna kroppskontroll och hur kan den hjälpa oss att hålla oss ungdomliga om vi väljer att utveckla den? Sommaren är en perfekt tid att utforska det på samtidigt som du njuter av det varma vädret och naturen.

När jag träffar en ny klient för första gången vill jag veta om det finns några begränsningar i kroppen och hur med- veten hen är om sina rörelser. Det kan vara något så enkelt som att stå på ett ben och plocka upp en lätt vikt ifrån golvet eller att göra en enklare koreografi baklänges. Det ger mig en hänvisning till om personen har god kontroll och även hur närvarande hen är i övningarna. Det är viktig information för att jag ska hitta rätt nivå och komplexitet på övningarna i personens träningsupplägg.

Vad är då kroppskontroll egentligen? Det är din förmåga att kontrollera och koordinera dig själv på ett balanserat och effektivt sätt. Det innebär att vara medveten om var din kropp befinner sig i rummet och att kunna utföra rörelser utan att behöva fokusera på varje enskild del. För att uppnå detta krävs det en kombination av balans, stabilitet och muskelkoordination. Vår livskvalité påverkas direkt om din kroppskontroll är dålig och ju äldre vi blir desto viktigare är det att underhålla. Trots det läggs det generellt väldigt lite tid på det. Om du känner att det är något som du har försummat i din träning, oroa dig inte. Det är något du kan lära dig och utveckla med övning. Detta kan också leda till bättre prestationer inom andra områden i livet, inte bara inom idrott och träning.

För att utveckla din känsla i kroppen behöver du lägga bort sådant som distraherar dig för en stund, fokusera på din andning och att vara i nuet. Medveten närvaro har du kanske hört talas om tidigare? Ett fokuserat tillstånd där du uppmärksammar dina tankar, känslor och kroppsupplevelser utan att bedöma eller värdera det som bra eller dåligt i stunden. I detta tillstånd blir det även lättare för dig att känna in hur kroppen reagerar på rörelserna och om intensiteten är rätt? Det öppnar upp för utveckling samtidigt som att det minskar skaderisken. i exempelvis yoga och kampsport har det sedan länge varit en naturlig del av träningen.

Känn in hur din kropp reagerar på en rörelse, för att lättare nå progression.

Att vara i nuet är därför en viktig aspekt av din träning då det hjälper oss att vara medvetna om vårt sinne. När vi tränar utan fokus, är vi mer benägna att stressa vår kropp och riskera skador. Detta kan inträffa när vi tänker för mycket på framtiden eller när vi oroar oss för det som händer runt omkring oss. Därför är sommaren ett perfekt tillfälle att prova på något nytt då vi förhoppningsvis har lite mer tid över för oss själva.

När vi provar på en ny aktivitet för första gången, lär vi oss grundrörelser och tekniker för att kunna utföra den rätt. Vår hjärna tvingas arbeta på nya sätt och stimulerar neuroplasticiteten, vilket är hjärnans förmåga att anpassa sig och bilda nya neurala kopplingar.

Genom denna utmaning förbättrar vi vår kognitiva funktion och vårt minne. Träningsmetoder som kombinerar fysisk träning med kognitiv stimulans har visat sig bevara hjärnans hälsa på lång sikt, detta sker genom en ökad kommunikation mellan hjärnans olika delar, något som kan förbättra dess flexibilitet och ungdomlighet. Det är ju trots allt så vi utvecklades när vi var små, genom lek och nyfikenhet. Sommaren erbjuder ofta roliga aktiviteter där du kan ta ut svängarna lite och involvera mer lek. Antingen med dina barn eller vänner. Ta vara på det och njut av friheten det för med sig. Din närvaro i stunden, lär kroppen att bli mindre inrutad och därför mer utmanad än vanligt, det är något både vår hjärna och kropp tycker om. Lite nyheter och spänning i rörelserna, något som får dig att återupptäcka vad du är kapabel till. Det bygger upp din kroppsuppfattning som i sin tur leder till bättre kontroll. Det kommer att hålla dig ung längre både fysiskt och mentalt samtidigt som du känner dig starkare och mer säker i din kropp. Precis den känslan jag vill att du ska ha med dig i höst, när du tar nya tag och visar vilken talang du är.


Tips för att din kroppskontroll

  • Andning. börja med att bli medveten om hur du andas. Är det via näsan, tar du korta eller långa andetag eller håller du andan emellanåt? Ditt andningsmönster påverkar kroppen och din stressnivå, därför är det en bra start till kontroll. Rätt andning ger dig energi och ökad styrka när du tränar och ett skönt lugn efteråt.
  • Kontakt. känner du vilka muskler som arbetar i en rörelse, kan du skapa spänning i muskeln enbart genom att tänka på den? Förmågan att spänna en eller flera muskler effektivt, kommer att hjälpa dig inom din träning och även få muskelgrupper att samarbeta bättre. Det är värt tiden som behövs för att träna upp den kontakten.
  • Proprioception. sinnet som säger oss var våra kroppsdelar befinner sig och rör sig i förhållande till varandra. ett tränat sinne ger dig bättre balans och förmåga till att återta den. lägg gärna in några övningar i början passet eller på en vilodag för att hålla det aktiv. Exempel på övningar är rörelser på ett ben och övningar på en balansbräda.
  • Närvaro. Meditation kan förbättra känslan av närvaro. Men det kanske inte passar alla? Öva då istället på något där du finner intresse. Du kanske spelar ett instrument, målar eller gör något annat kreativt? När du tillbringar tid i ett fokuserat tillstånd, förbättrar du din känsla av närvaro även inom andra områden.
  • Prova något nytt. Variera din träning eller komplettera med en aktivitet där du lär dig nya rörelser och färdigheter. Det gör dig mer flexibel och alert både fysiskt och mentalt.

MARCUS CIRIN började sin träning i tidig ålder. Med kampsport som grund såg han potentialen i hur vi med små medel kan förändra och stärka vår kropp till att jobba för oss istället för emot oss på. Genom sin dedikation till träning och strävan efter kunskap om människokroppen, arbetar han idag som personlig tränare och konsult inom träning och hälsa i Stockholm.

Med över 20 års erfarenhet coachar Marcus sina klienter till att nå sin målsättning genom att kombinera fysisk styrka med mentalt fokus och närvaro för att uppnå en känsla av helhet som sträcker sig bortom träningspassets varaktighet.

Önskar du kontakta mig? Maila på marcus@robbreport.se

Text: Marcus Cirin Foto: Jorge Mix
Kläder: Lululemon Location: Technogyms showroom i Stockholm