De senaste innovationerna för nytta och nöje

Marknaden svämmar över av ny avancerad teknik och det ena företaget försöker bräcka det andra. Vi har tagit en närmare titt på några produkter.

C SEED M1 TV

Med C Seeds M1 kan själva processen att starta upp TV:n bli mer fascinerande än filmen eller programmet du hade tänkt se. Den österrikiska tillverkarens senaste modell är en 4K MicroLED-TV som fälls upp ur ett dolt utrymme i golvet som en obelisk innan den fäller ut sin skärm och låser sig på plats. Det är ett imponerande partytrick, inte minst med tanke på att skärmen mäter hela 165 tum (419 cm).

Men M1 är inte bara stor och smart. Själva konstruktionen är lika imponerande. Basen är fräst ur ett solitt block aluminium i flygkvalitet
och bilden är knivskarp med otrolig färgåtergivning. Rutan är behandlad med en specialbeläggning som garanterar djup svärta i bildens mörkare partier. Ljudkvaliteten är på topp tack vare två 250 watts högtalare och en inbyggd 700 watts subwoofer.

Underverket finns i fyra färger – svart, guld, silver och titan – och är självklart långt ifrån gratis. Faktum är att prislappen motsvarar ett par Bentley Flying Spur…

HYDROW HOME GYM

Hydrow-hemmagymmet är så elegant strömlinjeformat att det påminner om en korsning mellan en tävlingskanot och ett praktiskt användbart konstverk. Systemet består av en stabil ram i stål och aluminium och en elektromagnetisk, datorstyrd friktionsmekanism som imiterar känslan av att ro genom vatten. En pulsmätare kopplas in med hjälp av Bluetooth.

Hydrows stora plus är nog ändå dess 22 tums färg- touchscreen med högtalare. Displayen med 1920 x 1080 punkters upplösning är programmerad med ett oändligt antal övningar. Den kan dessutom visa vackra naturscener som ger en realistisk känsla av att man ror genom några av världens mest hänförande vattendrag (lite som i den klassiska Hasse & Tage-sketchen, om någon minns den). När det är dags att the ”gå i land” har hemmagymmet även program för styrketräning, stretching, yoga och Pilates.

AMSUNG ODYSSEY G9 SPELMONITOR

Med tanke på hur blixtsnabbt dagens teknologi utvecklas kan det kännas som om varje ny elektronikpryl man köper kommer att vara rena stenåldern i morgon. Men det gäller inte Samsungs senaste spelmonitor, en 49 tums koloss med namnet Odyssey G9. Den ultrabreda skärmen är så vass att inte ens de mest avancerade datorerna kan hålla jämna steg. Skärmen klarar spel med ofattbara 240 FPS (frames per second). Inte ens Intels nionde generations Core i7 or i9 processorer eller de mest avancerade grafikkorten kan pressa den här skärmen över gränsen.

Men G9 är inte bara supersnabb utan även superskarp. Upplösningen är
hela 1440 punkter, betydligt mer än de flesta motsvarande monitorer som har 1080 punkter, även de som används av professionella gamers. Den krökta skärmen fyller hela synfältet och har stöd för både AMD FreeSync Premium Pro och Nvidia G-Sync – allt en gamer skulle kunna önska sig såväl i dagens som morgondagens läge.

MERCEDES-BENZ EQ FORMULA E TEAM E-BIKE

De flesta produkter som marknadsförs med slogans som ”Official Team så-och-så” brukar vara skapade av smarta reklambyråer snarare än skickliga ingenjörer. Men den här E-cykeln är faktiskt ett undantag. Det råder inga tvivel om att Mercedes erfarna Formula E-racingteam ligger i framkant när det gäller batteriteknologi. Cykelns slimmade profil gör att den kan misstas för en icke-elektrisk citymodell. Det beror på att batteriet och elsystemet har placerats i sadelstolpen.

7 AH Panasonic-batteriet är på 36 volt och kan laddas fullt på bara tre och en halv timme, och ger cykeln en imponerande räckvidd på hela sex mil. För ett pris på bara drygt 3 000 dollar får man dessutom en framgaffel
i kolfiber, Tektro hydrauliska skivbromsar, punkteringssäkra däck och en remdrivning som är helt underhållsfri i minst 3 000 mil. Och eftersom både batteriet och motorn är placerade nära mitten av ramen har cykeln en idealisk viktfördelning på 50/50 vilket gör den till en av de stabilaste på marknaden.

TAG HEUER CONNECTED GOLF EDITION SMART WATCH

Efter att ha introducerat en uppgraderad Golf Edition-version av sin Connected-smartwatch förra året fortsätter Tag Heuer att addera praktisk funktionalitet via trådlösa uppdateringar, inklusive interaktiva kartor, ett verktyg med information om golfklubbar och banor samt en ny wellness-app som låter användaren registrera dagliga icke golfrelaterade aktiviteter.

De uppdaterade tvådimensionella kartorna har kompletterats med detaljer som träd och skogspartier, medan de dramatiskt förbättrade tredimensionella kartorna visar detaljer man skulle förvänta sig att se på professionella turneringar. Allt som allt finns 40 000 banor programmerade vilket motsvarar 99 procent av världens golfbanor. Självklart har klockan stegräknare, kaloriräknare, pulsmonitor och många andra liknande finesser.

Golf Edition har en snygg svart 45 mm boett i titan med gröna knappar och en urtavla i mattsvart keramikmaterial. Välj mellan gummiarmband i vitt med gröna sömmar eller helsvart.

MCINTOSH MC901 DUAL MONO AMP

Bara ett decennium efter företagets grundande 1949 hade McIntosh Labs skaffat sig ett grundmurat rykte som USA:s främsta producent av elektronik, lagom till Hi-Fi-erans guldålder av stereoljudet och LP-vinylskivan. McIntoshs klassiska rörförstärkare är kända för sin stabila konstruktion och överlägsna prestanda vilket har gett företaget en trogen kundkrets. Och även om det fortfarande är rörförstärkare som gäller så har rörens utveckling knappast stått still de senaste åren.

MC901 är en förstärkare byggd för att driva en ensam högtalare. Det som gör den unik är att den är den första i ljudåtergivningens historia som kombinerar vakuumrör och transistorteknik i samma förstärkare. Men varför? ”Syftet är att låta lyssnaren få det bästa av två världar”, säger Charlie Randall, President på McIntosh Labs och CEO på McIntosh Group. ”För mellanregister och höga frekvenser har den det klassiska rörljudet, och för låga bastoner har den transistorernas höga effekt och blixtsnabba respons.” Med 300 plus 600 watt är förstärkaren ett krutpaket som klarar av de mest effektslukande högtalare.

ROYALE SERIES BY TIDAL FOR BUGATTI LOUDSPEAKER

Tidal Audio, grundat i Tyskland 1999 av Jörn Janczak, tillverkar produkter så förfinade att man kan se dem som exklusiva skulpturer som kan spela upp utomjordisk musik. Tidal Audio har nyligen samarbetat med franska hyperbiltillverkaren Bugatti för att skapa högtalaren Royale, döpt efter den extremt sällsynta Type 41 Royale från 1926, Ettore Bugattis vision om den ultimata lyxbilen som bara byggdes i sex exemplar.

Trots det historiska namnet påminner den 160 cm höga Royale om en modern Bugatti med sina förföriska kurvor och exotiska material. Den kan specialbeställas med detaljer i kolfiber, ädelträ, läder, rostfritt stål och ädla metaller. Royale finns i två färgscheman; enfärgade Monocoque och flerfärgade Duotone. I fronten sitter ett antal högtalare för hög- och mellanregister, och fyra rejäla subwoofers ser till att man får det rätta mäktiga basdunket. Fjärrstyrs med en elegant så kallad Tidal-kontroll och är kompatibel med streamingtjänster.