Carnegie Bank

Större, snabbare, snyggare

En ny generation katamaraner utmanar traditionella yachter.

Aquila 70:s slimmade profil skäms inte för sig jämfört med traditionella enkelskrovsyachter, samtidigt som utrymmena är betydligt större.

Stora motorkatamaraner har ofta varit klumpiga och långsamma, men nu går utvecklingen snabbt mot elegans, högklassig design och imponerande hastigheter. Det kan man konstatera i och med presentationerna av nya katamaraner som Lagoon Sixty 7, Horizon PC74, Aquila 70 och Sunreef Power Great White 80, ägd av Rafael Nadal.

Great White syntes i massor av sociala media i somras i samband med Nadals 34-årsdag, då den imposanta yachten med det azurblå skrovet visade upp hela sin potential – en palatslik men ändå smakfull sällskapsyta, bakre trappsteg som leder rakt ner i vattnet och generösa utrymmen som inget traditionellt enskrovsfartyg kan matcha.

Sunreef arbetar nu med en eldriven version av sin modell 80, och en 100-fots variant är under konstruktion. Det finns specialvarv som har byggt större och mer spektakulära katamaraner i ett exemplar, men många tillverkare förutser en framtid för serietillverkade båtar i storleksklasserna från 60 till 80 fot. Men för att kunna motivera prislappar på fyra till sju miljoner dollar måste de nya modellerna kunna erbjuda smartare och snyggare formgivning, smakfull inredning och massor av den senaste tekniken. Horizon har inkorporerat ett privat däck för ägaren i sin PC74, och Lagoons nya Sixty 7 använder de generösa ytorna maximalt för sällskapsutrymmen.

”Vi var medvetna om att vi måste särskilja oss med estetik och fart för att skapa efterfrågan”, säger Lex Raas, produktutvecklingschef på Aquila Power Catamarans. ”Våra främsta konkurrenter är inte andra katamaranbyggare utan yachttillverkare som Azimut och Sunseeker. Vi insåg att vår 70-fotare måste kunna mäta sig i skönhet och snabbhet med deras.”

Aquilas nyligen introducerade 70-fotsmodell har mycket riktigt eleganta och yachtlika linjer, ritade av J&J Design. Inredningen är lika genomtänkt formgiven med spis, ugn, vinkyl och espressomaskin från

Gaggenau, plus arbetsbänkar i sten från Dekton och vattenkranar med touchfunktion. Den 28 kvadratmeter stora salongen ser ut att höra hemma i en betydligt större yacht, med Natuzzi-soffor och ett Saturno Collection middagsbord för åtta personer som skapar en modern men ändå ombonad atmosfär. Mastersovrummet är lika rymligt med en suite-badrum och förrådsutrymmen med plats för flera walk-in-closets.

Aquilas andra mantra är prestanda. Under RobbReports test av 70-fotaren fann vi att styrningen med joystick gjorde det lätt att manövrera i trånga situationer, och att fartygets dubbla 1 000 hästkrafters Volvo Penta inombordare levererade en utmärkt marschfart genom Mexikanska golfen med en imponerande topphastighet på 27 knop (50 km/tim), prestanda som har gjorts möjliga tack vare tillverkarens viktbesparande användning av stora mängder kolfiber.

Fartygets dubbla 1 000 hästkrafters Volvo Penta inombordare levererade en utmärkt marschfart

Vi kan konstatera att nästa generation av stora katamaraner inte bara kommer på bred front, utan dessutom gör det med avancerad teknologi och smakfull stil.

Text: Michael Verdon