Carnegie Bank

Moderna juveler med fläkt av tusenårig historia

En High Jewellery Collection som tilltalar vårt sjätte sinne.

Pixelage Necklace är en ”stiliserad variant av panterns päls” med tre guldtopaser på totalt 27,34 carat.

I High Jewellery-kollektionen Sixième Sens omdefinierar Cartier husets ikoniska design som de tagit fram med delvis nya tekniker. De klarar skickligt balansgången mellan det förflutna och framtiden, och kollektionen är en fingervisning om åt vilket håll deras juveldesign går. Cartier har i syfte att tilltala vårt sjätte sinne gjort en kollektion med halsband och ringar med tusenåriga stenar som levandegjorts med ovanliga texturer och färger, geometriska mönster, kontrasterande material och optiska illusioner. De har skapat en High Jewellery-kollektion som trotsar våra sinnen med sju halsband och ringar som visar optiska illusioner och nytt grafiskt designtema.

Meride Necklace med diamanter, onyx och bergkristall skapar ett hypnotiskt rutmönster som en oändlig 3D-grafik, medan smaragdpärlorna och diamanterna på Alaxoa Necklace är noga arrangerade för att smeka huden. Samtidigt som Parhelia Ring är en nick åt Cartiers klassiska påfågelmotiv med en cabochonslipad safir på 21,51 carat omgiven av fem halvcirklar med strålande diamanter och smaragder som strävar ut från båda sidorna av centrumstenen. En touch av svart lack skapar skuggeffekter vilket förstärker intrycket av rörelse i ringen. Denna ring, som sträcker sig över tre fingrar, kan också bäras som en brosch – en smart och modern multifunktion.

Parhelia Ring med en cabochonslipad safir på 21,51 carat omgiven av fem halvcirklar med strålande diamanter och smaragder som strävar ut från båda sidorna av centrumstenen.

Pixelage Necklace beskrivs av Cartier som en ”stiliserad variant av panterns päls”. Namnet Pixelage visar på temat pixelering genom att de använder digitala bilder för att tolka panterns päls på ett nytt sätt. Polerade onyxer visar pälsens marmorering, vita, gula och orange diamanter representerar pälsens tjocklek, och dess gyllene reflektioner framhävs av tre guldtopaser på totalt 27,34 carat.

I Shakara Necklace är det variationer av samma ton som är ledmotivet. Till skillnad från de flesta andra delarna i kollektionen innehåller Shakara-halsbandet turmaliner och färgade safirer i rosiga nyanser upplysta av ljusa orange granater och diamanter. De är alla placerade i en geometri av raka linjer, kurvor, rutor och sfärer.

Meride Necklace med diamanter, onyx och bergkristall skapar ett hypnotiskt rutmönster som en oändlig 3D-grafik.

Liknande teknik med stark färg exploderar i Alaxoa Necklace med en kaskad av smaragder och en antydan av vita diamanter.

Kollektionen hyllar också diamanten med Coruscant Necklace vars stenar är exempel på sex olika slipningar där var och en reflekterar ljus från olika håll. Tre stenar sticker ut från de andra där den största på 3 carat är monterad längst ner i hänget, en åttkantig på 1,62 carat är placerad ovanför och en 1,54 carat smaragdformad diamant sitter ovanför. Halsbandets vackra grafiska form i elegant Art Deco-stil följer halsen i ett upprepat mönster.

Coruscant Necklace vars tre stora stenar sticker ut från de andra där den största på 3 carat är monterad längst ner i hänget.

Ädla material är fortfarande viktiga för Cartier, vilket framgår av Phaan Ring, som har en rubin på 8,20 carat placerad direkt ovanför en rosenslipad diamant på 4,01 ct som intensifierar rubinens nyans när ljuset passerar igenom den. Ytterligare diamanter och cabochonslipade rubiner omger ädelstenarna och ännu fler är placerade på ringens skena.

Text: Britta Rossander