Carnegie Bank

Villa skärtofta

Flärdfull njutning vid havet 

En plats för njutning, inspiration och rekreation.

När sekelskiftespalatset Villa Skärtofta i Saltsjöbaden nyöppnar efter år av renovering är det med en storsatsning på inredning, konst och gastronomi. Med ena foten i tradition och den andra i vision, värnar och lyfter man den verksamhet som villan vid havet alltid kretsat kring – möten. Robb Report talade med vd:n Kadi Upmark om ett svenskt kulturarv som ska locka besökare från hela världen.  

Hur vill du beskriva Villa Skärtofta?

– Det är en flärdfull och magnifik plats som osar historia. Man kan lätt föreställa sig tillställningarna som dåtidens industrimagnater bjöd in till här, vilket bekräftas i husets arkitektur och unika detaljrikedom. Vi har haft väldigt fina förutsättningar för att skapa en plats där den tradition och skönhet som fanns här redan från början förstärker det moderna som adderats. 

Kadi Upmark är vd för Villa Skärtofta i Saltsjöbaden.
Kadi Upmark är vd för Villa Skärtofta i Saltsjöbaden.

Vilken upplevelse vill ni förmedla till besökarna?  

– Att det är en plats där de kan stanna upp och tillåta sig själva att hänföras. Villa Skärtofta är en dold pärla som ska ge gästen en omhändertagande och extremt kvalitativ helhetsupplevelse. För såväl synen som känslan och smaken. 

Villa Skärtofta är en del av Vår Gård som har en av landets största privata konstsamlingar. Berätta om verken?

– När KF köpte upp Villa Skärtofta och dess omgivningar år 1924 ingick stora delar av den privata konsten som ursprungligen tillhörde bröderna Thiel. Samlingen innehåller bland annat verk av stora namn som Marc Chagall, Isaac Grünewald, Lisa Larson och Axel Törneman. Därtill är en rad verk inbyggda i själva huset, såsom en keramisk vägg av Stig Lindberg. Vår vision framöver är att blåsa liv i samlingen genom möten med samtida konstnärer i olika utställningar fyra gånger om året.      

Sundellhallen: förmak och entréhall till Villa Skärtofta med stilfull arrangé formgivet och tillverkat av KFK Snickeri.
Sundellhallen: förmak och entréhall till Villa Skärtofta med stilfull arrangé formgivet och tillverkat av KFK Snickeri.

Sedan några år har villan genomgått en stor renovering, vilka riktlinjer har ni haft i den nya inredningen? 

– Genom en stor respekt för historien har ambitionen varit att förädla ett arv som inte bara är viktigt för Saltsjöbaden, utan hela landet. Att med en ödmjukhet för originalinteriören förstärka de moderna inslag som funnits här sedan starten. Redan när huset byggdes fanns en stor medvetenhet kring materialval och funktioner som fortfarande ligger i tiden. 

Även restaurangen har fått en ny regi, vad erbjuder ni där? 

– Det är en upplevelse där italienskt hantverk möter gedigna svenska råvaror. Vi serverar en exklusiv avsmakningsmeny där italiensk matfilosofi förenas med det lokala såväl som det framtida – på ett nästan ogreppbart vis. Menyn är dynamisk och ändras efter säsong och önskemål, och kommer alltid att innehålla ett visst mått av överraskning. På gården som villan tillhör, Vår Gård, erbjuds även andra matupplevelser. Här finns eget bageri, vincafé och restaurang med à la carte-middagar.  

Vad har ni mer på gång under det kommande året? 

– Vi fortsätter utvecklingen av hela anläggningen, bland annat på strandlinjen och de fantastiska omgivningarna. Ett framtida fokus ligger på återhämtning, avkoppling och rekreation – vilket kommer att komplettera upplevelsen av hela destinationen ytterligare.

  • Villa Skärtofta i Saltsjöbaden uppfördes år 1897. 
  • Villan är en del av Vår Gård som ägs av Kooperativa Förbundet sedan 1924.
  • Vid sidan av restaurang och konstsamling erbjuds här även hotell- och konferensverksamhet.  

Text: Sofia Edgren