Robb Report har besökt det exklusiva hästhoppningsevenemanget Saut Hermès, arrangerat i det ikoniska franska lyxvarumärkets namn, i centrala Paris där världseliten inom hoppning deltar.
Läran om läderhantverk på högsta nivå är något som företaget Hermès förvaltar med en rik historik och enastående kunskap. De behärskar de mest avancerade teknikerna, vilket resulterar i produkter som är både imponerande och vackra. Mest uppskattning får de handgjorda lädervarorna, utförda med ultimat hantverksskicklighet och tidlös elegans, och deras väskor är välkända och eftertraktade världen över.
Men den här gången fokuserar vi inte på väskorna, utan på Hermès engagemang i hästvärlden och deras skapelser för hästar och ryttare.
Hermès har en lång tradition av att tillverka läderprodukter för hästar. Historien började redan år 1837 i Paris, när sadelmakaren Thierry Hermès öppnade sin verkstad på rue Basse- du-Rempart. Han insåg vikten av att utveckla seldon som var enkla och smidiga att hantera samt lättare för hästarna att bära så de kunde röra sig fritt, än de som fanns på den tiden. Thierry Hermès belönades med ett pris 1867 för sitt innovativa och tekniska kunnande som han införlivat i sitt arbete.
Charles-Émile Hermès, Thierrys son, flyttade verkstaden år 1880 till 24 Faubourg Saint- Honoré och öppnade en butik, som fortfarande ligger på samma adress, med sadeltillverkningen ovanpå. Det var också där, i slutet av 1800-talet, som ryktet om de välgjorda seldonen och sadlarna spreds över hela Europa och blev succé. Och behov fanns det. År 1837 visar siffrorna att det fanns cirka 90 000 hästar i Paris, så behovet av välgjorda, lätta och framför allt komfortabla seldon för hästen var det stor efterfrågan på.
Det fina med Hermès är att de sedan länge inte bara tillverkar väskor och sadlar utan även juveler, kläder, heminredning, smink och exklusiva klockor. De innehar även expertis inom den högsta nivån av urmakeritillverkning, känt som Haute Horlogerie.
Hermès väskor är oerhört eftertraktade världen över. En av de mest framgångsrika modellerna är Kelly-väskan, designad av Robert Dumas på 1930-talet. Den fick ett enormt genomslag 1956 när den bars av Monacos prinsessa Grace Kelly och fångades på bilder som spreds över hela världen. Så även Birkin-väskan, namngiven efter den engelska skådespelerskan Jane Birkin. Ursprunget är en diskussion mellan henne och Hermès Jean-Louis Dumas på ett flyg från Paris till London på 1980-talet. De diskuterade hur man kunde skapa den perfekta damväskan som var både elegant och rymlig nog att passa både dag som kväll, vilket ledde till födelsen av Birkin-väskan.
Men företagets rötter ligger i hästarnas värld och deras sadlar håller högsta kvalitet. De är också arrangör av det exklusiva evenemanget Saut Hermès, hopptävlingar på högsta elitnivå som äger rum mitt i centrala Paris. Under tävlingarna visar de även upp sitt gedigna hantverk inom sadelmakeri.
På plats berättar sadelmakaren Charly Palmieri, som började hos Hermès för 12 år sedan, att en välvårdad sadel håller livet ut. Alla delar i sadeln är utbytbara, vilket gör det enkelt att justera eller renovera vid behov. Alla sadlar som tillverkas numreras också med ett eget unikt nummer som noggrant bokförs, vilket de gjort sedan 1909. Så när en sadel kommer in för justering eller liknande vet Hermès exakt vad det är för sadel. Dessutom vilken sadelmakare som gjort den eftersom det är en och samma sadelmakare som arbetar med sadeln från början till slut, så det blir ett kärt återseende för sadelmakarna när ”deras” sadlar kommer tillbaka till ateljén. En sadel tar en vecka att tillverka för hand och totalt är det 40 sadelmakare i arbete på ateljén.
– Jag rider själv, inte på tävlingsnivå, men det är viktigt för mig att jag rider eftersom jag vill kunna förstå ryttarnas önskemål på bästa sätt när jag utvecklar och syr sadlar till ryttare, säger Charly Palmieri, sadelmakare hos Hermès.
Saut Hermès arrangeras i den fantastiska byggnaden Grand Palais, bara ett stenkast från Eiffeltornet. Tävlingen håller en imponerande hög nivå. Elitryttare från hela världen deltar, totalt 22 nationaliteter och i år var det den 14:e omgången av Saut Hermès som arrangerades. Ett av stallarna är till och med placerat
på Champs-Élysées, ett fantastiskt arrangemang där även yngre ryttare lyfts fram. Totalt är det 20 unga ryttare under 25 år som deltar i en egen klass där Hermès vill lyfta fram unga talanger. Flera svenska ryttare var även deltagande under denna helg, som Peder Fredricson och Henrik von Eckermann.
Chloé Nobecourt, Director of Hermès Equestrian Métier, är också en passionerad ryttare och började sin karriär hos Hermès för tio år sedan. Idag är hon ansvarig för företagets hästavdelning och Saut Hermès ligger henne extra varmt om hjärtat. Hon berättar att de totalt samarbetar med 15 olika ryttare, åtta nationaliteter i fyra discipliner. Majoriteten är hoppning men även dressyr och paradressyr samt fälttävlan ingår.
Chloé själv kommer från norra Frankrike som är ett mycket hästrikt område och där började hon rida som tioåring.
– Hästar finns alltid i mitt hjärta, när man väl har börjat med hästar är det för alltid, min förälskelse för hästar är för livet ut. Den bästa instruktören menar Chloé är hästen själv.
– Är man lyhörd lär man sig otroligt mycket av hästarna, de är fantastiska djur. Och trots att vädret kan utmana med regn och blåst så är man lika mycket med sin häst ändå. Det är så fantastiskt med hästmänniskor, vi älskar våra hästar. Vi lär oss att vara ödmjuka, vi spenderar mycket tid med att rida våra hästar och ännu mer tid med att ta hand om dem. Som hästägare vill man göra det bästa för sin häst och det är så fint, dessutom lär man sig ett hårt arbete med starkt driv.
Att en sadel åldras är bara positivt, med sin patina blir de otroligt vackra men de har också en unik doft, berättar Chloé. En mix av läder och häst samt bivax är underbar.
Elithoppryttaren Jerome Guery har samarbetat med Hermès en längre tid och varit med om att ta fram en ny vacker sadelmodell som heter Selle Rouge. Den är mycket unik eftersom en del av det trä som ingår i sadeln är synligt från utsidan. En detalj som höjer utseendet på den till ett konstverk och som dessutom är mycket svår rent hantverksmässigt att utföra. Jerome har varit en stor del i utvecklingen av denna sadel.
Palmieri har arbetat hos Hermès i 12 år och var på plats under Saut Hermès i Paris och visade upp ett flertal sadlar för besökare.
Sadeln är kopplingen mellan ryttare och häst, så den har en oerhört stor betydelse för både häst och ryttare när man ska hitta den perfekta balansen. Under utvecklingen av sadeln sker det hela tiden finjusteringar efter Jeromes önskningar och han känner också tydligt av justeringarna, även på hästen. Hur väl balanserad sadeln är, det är så viktigt att den är perfekt avstämd. Om den är för framåtlutad lägger man för mycket vikt på hästens framdel och likadant om det blir för mycket vikt bakåt, läggs för mycket tyngd på hästens bakdel. Den stora utmaningen är att få det så balanserat som möjligt för att hästen ska kunna röra sig fritt och ledigt. Sadeln är dessutom ett stöd för ryttaren så man kan följa samt kommunicera med hästen med små fina signaler.
ELITHOPPRYTTA- REN Jerome Guery har samarbetat med Hermès en längre tid. Hans son går i faderns spår och var även med under Saut Hermès och tävlade.
CHLOÉ NOBECOURT, Director of Hermès Equestrian Métier, är ansvarig för företagets hästavdelning och Saut Hermès.
Jerome berättar otroligt varmt om sitt liv med hästarna. Det är ett hårt arbete, men han stormtrivs och driver verksamheten med sin familj. Per dag rider han, om han inte är på tävling, fem till åtta hästar, för tävling har han oftast med sig två per tävling. Hemma på gården finns 30 hästar som tränas aktivt, även när han är borta på tävling. För det är tävling varje vecka alla säsonger, året runt så det krävs verkligen att han har sadlar som ger honom den bästa kommunikationen med hästarna och som han dessutom är väldigt nöjd med. Han föredrar djup sits för att vara nära hästen så mycket som möjligt vilket skapar de bästa förutsättningarna för att kunna kommunicera med sin häst på bästa sätt. Det är här som hans samarbete med Hermès kommer in.
Många ryttare har oftast en fokuseringsstund eller ritual innan de går ut och tävlar, Jerome har inte det, han är en otroligt energisk och sprudlande person som gärna berättar om sitt fina arbete och när vi kommer in på hur han förbereder sig innan han ska ut på banan, kommer han på att det faktiskt var dags för honom att börja röra sig från intervjun, då han alldeles strax skulle ge sig ut på hoppbanan. Stolt som en tupp sprang han iväg då hans son precis innan hade vunnit en av klasserna.
Text: Mia Litström
Foto: Mia Litström & Hermès