Sakralt för Soho House Stockholm

Efter 27 år öppnar Nick Jones exklusiva medlemsklubb i Sverige.

SOHO HOUSE
Stockholm öppnar i en gammal kyrka från 1894 på Östermalm.

Det har länge skvallrats om Soho Houses planer på att öppna i Sverige. Och nu har medlemsklubben landat – i en kyrka anno 1894 ett stenkast från Östermalms saluhall i Stockholm.

”I vinter, lagom till myssäsongen, är det dags för Soho Houses andra Skandinaviensatsning efter framgången med öppningen av Soho House Köpenhamn tidigare i år”, förkunnar medlemsklubben på sin hemsida.

När den gamla Trefaldighetskyrkan (som tidigare ägts av filmregissören Jonas Åkerlund) nu byggts om till exklusiv privatklubb med hotell och restaurang har de traditionella gotiska elementen – som rosettfönster, kryssribbvalv och svindlande takhöjd – bevarats, men självklart lyfts. Det som beskrivs som en av klubbens mest ”spektakulära” interiörer har sammanställts till en ”färgpalett full av art déco-inspirerade nyanser”. Atmosfären beskriver man vidare som ”klassisk med inslag av skandinaviska influenser och vintagemöbler från hela landet”.

Skälen till att medlemsklubben dröjt med en fysisk etablering på svensk mark är flera. Ett har varit det omsorgsfulla valet av plats. Soho House har sedan starten för 27 år sedan gjort sig kända för sina särpräglade settings.

Idag har klubben global spridning och finns inhyst i allt från brittiska mansions till palats och sekelskiftesfabriker. Och det från Istanbul till Nashville.

Vad som började som en mindre klubb på Café Bohemes övervåningar i London år 1995 är idag ett globalt imperium. Grundaren tillika VD:n Nick Jones idé om en exklusiv plattform för ”människor i kreativa branscher och personer som har en kreativ själ” har idag runt 119 000 medlemmar. Därtill står nästan 50 000 på kö.

”Människor vill ha ett mer flexibelt sätt att leva. Men behovet av fysiska möten försvinner aldrig. Och inte behovet av bra mat, dryck och sömn heller. Och det är Soho House idealiskt för”, sa Nick Jones nyligen i en intervju i amerikanska affärstidningen Bloomberg.

Förväntningarna på öppningen i Stockholm är självklart höga. Inte minst bland medlemmar som bor i staden. Joakim Carstens-Pettersson, kreativ rådgivare på NK, har varit medlem i Soho House sedan 2011. Tillbringat tid på klubben har han dock gjort sedan 90-talet då han bodde i London och hade flera vänner som var medlemmar. Väl tillbakaflyttad i Stockholm med en tillvaro av mycket resande, privat liksom arbetsmässigt, skaffade han sig själv ett medlemskap.

– Jag reste mycket runt om i Europa och det var skönt att landa på en plats där jag både kunde bo, jobba och ta möten. Ja, vi hade till och med en konferens på klubbhuset i Notting Hill.

Joakim Carstens-Pettersson pekar på en intimitet, kreativitet och privat policy som ringar in klubben. Att det exempelvis råder fotoförbud ger en typ av avkoppling som kan saknas i en tid när sociala medier bara växer.

– Jag är ingen känd person, men oavsett är det en skön känsla att det inte filmas och fotas runt en hela tiden. Men trots klubbens exklusivitet är stämningen väldigt avslappnad, säger Joakim Carstens-Pettersson som faktiskt även gifte sig på Soho House Berlin år 2013.

– Att samla alla våra vänner där under en bröllopshelg var en oförglömlig och helt fantastisk upplevelse. Och det har såklart givit Soho House en lite speciell plats i hjärtat.

MEDLEMSKLUBBENS interiör i Stockholm beskrivs som en av klubbens mest ”spektakulära”.

Nu finns det, inte minst i England, en månghundraårig tradition av privatklubbar, men Soho Houses framgång kan spåras till betoningen på en kreativ elit. Således söks medlemskapet mer på personlighet än inkomst – även om även det senare är en förutsättning.

Förnyelsen av medlemskapet sker heller inte automatiskt, utan granskas av en medlemskommitté på årsbasis. Då erbjuds den som väl blir insläppt förmåner som förtur och hjälp med bokningar på allt från hotell och restauranger till möteslokaler.

Vad som började som en mindre klubb på Café Bohemes övervåningar i London år 1995 är idag ett globalt imperium

När Joakim Carstens-Pettersson nu har klubben några hundra meter från sitt eget hem kommer han att besöka huset mer regelbundet igen. Om nu än mer på dagtid än när det begav sig i London på 90-talet.

– Jag har haft sjukt roliga kvällar på Soho House genom åren. Nu lever jag inte riktigt det nattlivet längre, men jag kommer säkert att hänga där, umgås med vänner och definitivt ta några möten där. Och självklart testa restaurangen. Sedan hoppas jag att ryktet stämmer om att ett klubbhus i Lissabon är på gång. Vi har ett andra boende där så det vore perfekt, säger Joakim Carstens-Pettersson.