HÄSTENS fabrik ligger kvar i Köping

Sömn – något av det viktigaste vi har

Vi spenderar många timmar i sängen och utbudet av sängar är stort. Att göra ett val av en ny kan vara utmanande.

Ett företag som bär på en fantastisk historik och samtidigt håller stenhårt på sin hantverkstradition är Hästens. Deras driv är att leverera bästa möjliga sömnkvalitet genom sina produkter, som genomgående är tillverkade av naturliga material vilket idag är ovanligt. Men varför heter företaget Hästens och hur kom den blå rutan till? Robb Report sökte rötterna och träffade ägaren i staden där allt startade för att lära mer.

Rutan som för vidare familjearvet
Det var grundaren Pehr Adolf Jansons barnbarns svärson, Jack Ryde, som kom på idén med det som blivit en världsberömd ruta. Jack och Solveig Ryde tog över stafettpinnen för företaget 1963 under en tid då världen var tyngd av oro. Det gjorde att en bister färgpalett av brunt och orange hade tagit över i hemmen. Detta behövdes lättas upp och där kom Jack med en ovanlig men bra idé. Han ville skapa ett högklassigt mönster som skulle representera företaget. Idén landade väl och valet blev betydelsefullt för företaget. Rutan har sedan dess blivit Hästens signum och lever kvar i bästa välmåga vilket den alltid kommer att göra.

DET ÄR en tidlöst läcker byggnad som ritades på 1950-talet av den välkände arkitekten Ralph Erskine.
Det är en tidlöst läcker byggnad som ritades på 1950-talet av den välkände arkitekten Ralph Erskine.

Vi börjar från början och berättar hur det kom sig att företagets namn blev Hästens: Grundaren, Pehr Adolf Janson, var sadelmakare och startade sitt företag 1852. Samma år fick han sitt mästarbrev som bevis på hans skicklighet som sadelmakare och stoppare av madrasser. Tagel var vid den här tiden något som användes till att stoppa sadlar, så därför föll det sig naturligt att även tillverka madrasser. Den stora artikeln var framför allt fjädrande, hållbara och bekväma sadlar och kuskdynor i god kvalitet fyllda med tagel. Och tagelstrået är den viktiga tråden som går genom hela företagets historia. Efterfrågan var tyvärr inte bestående eftersom bilarna successivt började ta över transporterna och då togs ett beslut om att företagets kunskap och hantverksskicklighet istället skulle riktas till tillverkning av lika fjädrande, hållbara och bekväma sängar. Då var det viktigt att en säng var av extremt god kvalitet eftersom den skulle hålla länge och oftast gå vidare som arv. Men trots fortsatt uteslutande tillverkning av sängar ville man behålla namnet som 1917 blev Hästens av respekt för det egna arvet.

Fabriken ligger kvar i Köping där firman grundades och staden är deras hem och kommer alltid så att vara. På 50-talet byggdes en ny fabriksbyggnad ritad av Ralph Erskine och den är än idag orörd i sin design. Visst har den byggts ut i omgångar, självklart efter ritningar av Erskine och i sin nuvarande form stod den klar 1988. Adressen är Nya Hamnvägen 7 och fabriken är väl värd ett besök för sin häftiga retrostil. Intressant är också att det inte finns några planer på att förnya den utan bara bevara och framför allt fortsätta producera sängar för bästa sömnkvalitet i lokalerna.

Material

Som tidigare nämnts är den viktigaste komponenten för Hästens sängar att de uteslutande tillverkas av naturmaterial. Och det är inte bara bra för klimatet utan även för de som sover i dem. Sängarna är helt fria från konstmaterial som exempelvis latex och skumgummi. Istället används bomull, ull, lin och tagel där allt dessutom går att återvinna. Sängarna är uppbyggda med många olika lager för att ge bästa stöd för kroppen där målet är att ryggraden ska vara helt rak. Då vilar kroppen som bäst.

Hästtaglet, det man blir mest nyfiken på, är ett otroligt bra naturmaterial som dessutom är en biprodukt. För att kunna använda det på bästa sätt tvinnas taglet hårt till en lång, smal fläta för att efter ett par månader hackas till ett fluffigt krus som används till sängarna.

Om man är allergisk mot hästar behöver man inte oroa sig, det är helt säkert för allergiker att sova i en Hästens säng då taglet som används kokas och tvättas i skonsam miljövänlig tvål och sedan tvättas ytterligare en gång. Efter det körs taglet genom en ugn, en autoklav, som är samma typ av ugn som tandläkare använder för att sterilisera instrument. I den upphettas taglet till 140 grader vilket gör att det blir helt fritt från allergiframkallande ämnen. För att säkerställa detta har prover tagits av oberoende europeiska institut som visar att det rena taglet är helt fritt från allergiframkallande ämnen.

Ytterligare en fördel med naturmaterial är att det andas på ett helt annat sätt än konstmaterial. Varje natt förlorar vi mellan 0,5-1,5 liter vatten. Tagel som precis som huden är ett organiskt material, andas och hjälper till att transportera bort fukt eftersom det släpper igenom vattenånga och kan bära 30 % av sin vikt för att sedan dunsta bort.

Det positiva är inte bara att sängarna innehåller rena material utan att de också byggs för hand med samma hantverksteknik som på 1800-talet. En kontrollerad och väl bevarad konst som inte stressas fram utan där varje moment får ta den tid som behövs för att ge bästa kvalitet. Inte en enda detalj lämnas åt slumpen, varje moment görs av specialiserade och exceptionellt skickliga hantverkare. Det är fascinerande att se dem jobba.

DET ÄR ett fantas- tiskt familjeföretag där det idag är barnbarnsbarns- barnet Jan Ryde som är VD sedan han tog över företaget 1988.
Det är ett fantastiskt familjeföretag där det idag är barnbarnsbarnsbarnet Jan Ryde som är VD sedan han tog över företaget 1988.

Att kunna utföra det bästa hantverket är inget man kan läsa sig till utan det krävs en kombination av lära och erfarenhet. Man blir alldeles varm i själen när man ser hur viktiga deras hantverkare är inom företaget. Här arbetar flera generationer, inte sällan från samma familj. Att flera personer från samma familj stannar kvar och drivs av samma hantverkspassion är ett oerhört gott betyg. Och här är det inte så att det bara är de äldre som gör de avancerade momenten utan här blandas gärna unga som äldre, för att det gedigna ska få ett evigt liv och för att lyfta de unga, hungriga drivna av passion på sitt jobb.

På fabriken ser jag en hel vägg med porträttbilder, Hästens Hall of Fame, det är bilder på alla anställda som är en del av företaget.

Tillverkning

Fabriken består av olika stationer där tagelrummet är extra spännande. Ett helt rum fyllt med högar av fluffigt tagel som vägs och tas vidare för att minutiöst placeras ut i ett lager för en madrass. Man imponeras av deras arbete men också av hur lugnt, tyst och behagligt det är. Att se hur de syr för hand med en 30 cm lång nål gör att det känns som man förflyttas tillbaka i tiden och det enda man gör är att le. Med tråd på den långa nålen sys alla lager tagel, ull, bomull och lin samman med fjädrarna. Det är så häftigt att ett sådant hantverk får leva kvar och alltid kommer att göra om Hästens får bestämma. Det är många moment som kräver expertis som exempelvis att varje fjäder stoppas i en egen tygpåse och monteras för hand för att kunna fjädra individuellt.

Allt i sängarna går att återvinna. Fjädrarna består av 80 % återvunnet stål. Träet är furu från Norrland som får växa långsamt för bästa kvalitet, och linet är inte taget bara för att det är ett naturmaterial utan det är ett fantastiskt material just för att det leder bort statisk elektricitet.

DET HÄRLIGA
hästtaglet är
helt säkert för allergiker då det tvättas noga och steriliseras.
Det härliga hästtaglet är helt säkert för allergiker då det tvättas noga och steriliseras.

Produktion

Utöver det vanliga sortimentet finns nu också en extra lyxig säng, Grand Vividus. Den kräver 400 till 600 arbetstimmar för att producera, och då är inte tiden inräknad för att tvätta och permanenta taglet samt blåsa ihop vadden av ull och bomull.

Tillverkningen av Grand Vividus har en egen avdelning i fabriken. Inget får röras när vi går igenom den och inget får fotograferas för dessa är sängar är specialbeställda och ytterst exklusiva. Som dekoration till Grand Vividus används ett mycket speciellt material som, hör och häpna, är stingrocka. De ville göra något utöver det vanliga som är riktigt läckert. Vi fick också se flera olika färgkombinationer av deras ruta som var ytterst läckra. Sängarna är byggda med de allra finaste materialen och vikten av en sådan säng talar en del för detta, 350 till 400 kilo.

Men trots sin gedigna hantverkskunskap lutar de sig inte sig tillbaka och kopplar av utan familjen följer tidigare generationers ledord: att alltid vara under ständig förbättring och aldrig nöja sig. Att utveckla utan att för en enda sekund glömma sitt arv.

PÅ ETT 100% naturligt sätt förvandlas de långa, släta håren från en hästsvans till ett material som är fluffigt och fjädrande.
PRODUKTIONEN
av sängarna görs enligt gedigen hantverkstradition.
PRODUKTIONEN av sängarna görs enligt gedigen hantverkstradition.

Successionen

Jan Ryde, barnbarnsbarnsbarnet tog över familjeföretaget 1988 tillsammans med sin fru Anne-Lie och tillsammans vågade de ta företaget ytterligare en nivå: att sälja sängar på Madison Avenue i New York.

Fabriken byggdes ut i omgångar och Jan och Anne-Lie arbetade själva på fabriksgolvet med tillverkning, lager och leverans. Produktionsvolymen skulle upp men kvaliteten fick inte tummas på. Succén var given och handgjorda sängar från fabriken i Köping fortsätter hitta kunder världen över som uppskattar sängarnas hantverkskvalitet. Och Jan är mycket delaktig på fabriken på daglig basis och brinner för företaget och de anställda. Vi fick även tillfälle att få ställa några frågor till honom på plats.

Några ord om framtiden?

– Vi har ett uppdrag att göra världen till en bättre plats och göra människors liv bättre genom att tillhandahålla de bästa sängarna och närliggande produkter för sömn. Vi vill att hela världen ska vakna utvilad och verkligen vara vakna för första gången i sitt liv. Vi älskar att bidra till våra kunders välbefinnande och det kommer vi att fortsätta med.

– När jag började var företaget mycket mindre och fanns bara i Sverige, men jag insåg värdet av att hjälpa människor. Det här tjänandetänket är en strategi som jag har upprätthållit och våra kunder uppskattar fördelarna med våra produkter. Vi är nu tillgängliga i över 50 länder och växer snabbt – jag är mycket tacksam.

Vilken är er bästa marknad?

– För Hästens började vår historia 1852, och vi är stolta över att vara ett internationellt familjeägt företag i världsklass med verksamhet i över 50 länder och en leverantör till Kungliga hovet i Sverige. Vi har över 250 partners i Europa, Asien, Amerika, Afrika och Australien och fortsätter att gå in på nya marknader.

– Vi vet att människor är mer uppmärksamma och är villiga att investera mer i hälsosam sömn genom att välja produkter för att förbättra sin livskvalitet. Speciellt under den post-pandemiska eran insåg man generellt vikten av relationen mellan sömn och hälsa, vilket resulterade i fler kunder för vår verksamhet. Vi har fått fler och fler yngre konsumenter att uppleva Hästens sömnprodukter. Allt fler människor överväger att investera i en fantastisk säng som håller i decennier, istället för att se den som bara en möbel.

Beskriv den fingertoppskänsla du har för Hästens produkter?

– Genom att somna i totalt mörker och att vakna i ljus. Sedan (leende) får de blårutiga sängarna mig att sova och vakna som en prinsessa! (Jan provar alla deras sängar regelbundet i sitt privata hem för att kunna fortsätta utveckla men också ha ordentlig koll på hur sängarna upplevs – red:s anm.)

Den sjätte generationen – står den och knackar på dörren? Om, så vad tycker du om det?

– Jag började driva Hästens tillsammans med mina föräldrar redan 1988 och hade turen att arbeta tillsammans med dem i över 20 år. Idag har två av mina söner gått in i Hästens som sjätte generationen i företaget.

Text och foto: Mia Litström