Carnegie Bank

RR-vinframställning

På osäker mark

I grund och botten är vinframställning den förnämaste formen av jordbruk.

Bruksmetoderna som är relaterade till jordbruk och produktion på världens vingårdar, som omfattar mer än 18 miljoner hektar, har en enorm inverkan på planeten. Samtidigt hotar händelser som kan relateras till klimatförändringar – som exempelvis extrema temperaturer, torka, bränder, hagel och frost – vinodlingens framtid. Det är ingen överdrift att säga att den intensiva sommarvärmen och bristen på nederbörd inom några år kan göra det nästan omöjligt att producera välbalanserat vin i ett antal regioner.

Men en liten grupp familjeföretag leder arbetet med att ta tillbaka vinframställningen till rötterna, så att säga, genom åtgärder med syfte att minska koldioxidutsläppen avsevärt. En av åtgärderna är införandet av ett regenerativt jordbruk, alltså arbetsmetoder som gynnar jordhälsan och den biologiska mångfalden. Även om det görs många enskilda insatser, så är huvudsyftet att uppfylla de kriterier som gäller för International Wineries for Climate Action (IWCA). Organisationen som idag har drygt 40 medlemmar grundades 2019 av Spaniens ”Familia Torres” och Kaliforniens ”Jackson Family Wines”. Medlemmarna måste förbinda sig till netto-noll-utsläpp senast 2050 och säkerställa att med olika åtgärder successivt minska sin klimatpåverkan för att uppfylla delmålen senast 2030 – och det utan att köpa utsläppsrätter för att kompensera.

Eller som chefen för Familia Torres, Miguel Torres Maczassek säger till Robb Report:

– Varje gång vi odlar jorden oxiderar vi det organiska materialet, vilket gör att kol släpps ut i atmosfären.

För att minska utsläppen planterar familjen Torres och andra IWCA-medlemmar täckgrödor mellan vinstockarna och använder besättningar av får i stället för gräsklippare för att trimma gräset. Större ytor av täckgrödor gör även att grundvattnet bevaras, vilket gör vingårdarna mer motståndskraftiga mot torka. Dessutom lovar medlemmarna att främst nyttja förnybar energi och använda lättare vinflaskor för att mildra sjöfartens påverkan.

Katie Jackson som är andra generationens ägare på Jackson Family Wines och ”senior vice president” för den del av bolaget som hanterar frågor kring företagens sociala ansvar, tror att det är möjligt att inte bara begränsa branschens skadeverkningar utan faktiskt även utgöra en positiv kraft i kampen mot klimatförändringar.

– Vi omvandlar samtliga våra vingårdar till regenerativa jordbruk för att förbättra jordhälsan, skapa mer biologisk mångfald bland våra vinstockar, samt skydda ursprungliga livsmiljöer, säger hon.

– Att låta kolet lagras i marken har potential att sakta men säkert minska kolutsläppet till atmosfären och kan på sikt vara ett viktigt verktyg för att vända klimatförändringarna.

Även om 40 medlemmar kanske inte låter överdrivet mycket, så ser familjerna Torres och Jackson till – tillsammans med bundsförvanter som ”Constellation Brands” och franska ”Famille Perrin” – att var och en håller koll på produktionsmetoderna i respektive land. Dessutom strävar många andra varumärken, stora vinproducenter och till och med hela regioner, mer och mer mot att bli ekologiskt eller hållbart certifierade. Det innebär bland annat krav på att eliminera kemiska bekämpningsmedel och giftiga ogräsmedel, samt att man återvinner avloppsvatten. Bara i Bordeaux kommer 100 procent av vingårdarna att vara certifierade som ekologiska, biodynamiska eller hållbara år 2025, medan 99 procent av vingårdarna i Sonoma, Kalifornien, redan har uppnått hållbar certifiering.

En ”bieffekt” av miljömedveten vinodling: Det kan leda till lägre druvskördar och mindre storlek på bären, vilket i sin tur resulterar i mer koncentrerade smaker och mer strukturerade tanniner. Så förutom att vara bra för planeten, enligt Jackson, ”förbättrar dessa jordbruksmetoder vinkvaliteten i flaskan.”


AMERIKANSK CABERNET SAUVIGNON

Vérité La Joie

2019 (Sonoma County, Kalifornien)

Detta vin är en sann hyllning till mångfalden i Sonomadistriktet. Vérité La Joie 2019 består till 84 procent av Cabernet Sauvignon från mer än 50 ”mikroproducenter” bland de vingårdar och egendomar som finns i områdena kring Alexander Valley, Chalk Hill och Knights Valley. Vinet är blandat med små mängder Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot från samma delar av distriktet och kan mycket väl vara La Joies bästa årgång hittills, tack vare en lång och okomplicerad växtsäsong som resulterade i mycket balanserade frukter.

Drycken är bläckfärgat violett och har aromer av björnbär, blåbär och andra bärsmaker, blandat med toner av kryddnejlika och anis. Samma tanniner och syrlighet som gör vinet suveränt att dricka nu på en gång, kommer även att bidra till att bevara dess harmoniska frukt- och kryddsmak i upp till 40 år.

AMERIKANSK PINOT NOIR

Clarice Wine Company

2021 Gary’s Vineyard Pinot Noir (Santa Lucia Highlands, Kalifornien)

Clarice Wine Company är Adam Lees passionsprojekt och är döpt efter mormor Clarice. Han har arbetat med frukter från Gary’s Vineyard sedan 1999, och efter många skördar vet han hur man utvinner de allra bästa smakprofilerna och balanserade tanninerna. Lees 2021:a har till största delen tillverkats i ”helklusterjäsning” (druvor och stjälkar har fått jäsa tillsammans) och uppvisar jordnära toner av björnbärsris och stampat jordgolv, tillsammans med aromer av svarta körsbär och röda hallon. Här finns smaker av röda plommon, röda körsbär, cederträ, nymalen svartpeppar och tobaksblad, med ljus men ändå balanserad syrlighet och silkeslena tanniner. Endast 2 700 flaskor av detta läckra vin producerades. Kan drickas nu direkt, eller under de kommande sju åren.

ROSÉCHAMPAGNE

Taittinger

2009 Comtes de Champagne Rosé

Tillverkas endast under exceptionella år. ”Vintage Champagne” är en raritet, och roséversionerna är ännu mer exklusiva. Denna balettsko-färgade smaksensation produceras uteslutande av druvor från Grand Cru-gårdar och består till 70 procent av Pinot Noir och 30 procent Chardonnay. Avkastningen är mycket liten men exceptionell! Ett slutresultat som inte bara kan tillskrivas skörden, utan också de mer än 12 år som champagnen lagrats i kritkällare från gallo-romersk tid innan den fått skåda dagsljuset.

Denna eleganta cuvée – där endast 450 flaskor reserverats för USA – presenterar en kvarvarande ”brus-känsla” och visar upp ett skummande mousselock. Den ger en bra munkänsla och känns otroligt ”livlig” på tungan med smaker av röda körsbär, rosa grapefrukt, mandarinskal och torkad salvia. Årgångschampagne blir bara bättre med åldern, och denna dryck kommer att mogna på ett underbart sätt i ytterligare 15 år.

AROMATISKT VITT

Trimbach

2016 Clos Ste Hune Rosacker Grand Cru Riesling (Alsace, Frankrike)

Från en historisk, skyddad vingård (eller clos) belägen i den större Rosacker Grand Cru-vingården – en av de mest uppskattade platserna i Alsace – är denna bentorra riesling, tillverkad av medlemmar i den tolfte och och 13:e generationen av Trimbach-familjen, ett bevis på kontinuitet. Clos Ste Hunes genomsnittliga ålder på vinstockarna är mer än 50 år, och samma arbetare har personligen beskurit vingården i mer än 20 av dessa.

Ekologiska jordbruksmetoder har använts här i 15 års tid, och som alltid görs vinsatsen endast i rostfritt stål innan den får vila på flaska i fem år. Den uppvisar en starkt ”mineralig ryggrad” och har smaker av Seckelpäron (ett litet, mycket sött päron med ursprung i Pennsylvania), gula plommon, citrongräs och stjärnfrukt (carambola) och doft av apelsinblomma. Den naturliga syrligheten kan bevara denna riesling
på ett smakfullt sätt i 40 år eller mer, men den perfekta tidpunkten att avnjuta detta vin är under nuvarande decennium.

SÖTT VIN

Château d’Yquem

2020 (Sauternes, Frankrike)

I och för sig är en viss höstfuktighet nödvändig för utvecklingen av Botrytis cinerea, eller den ”ädla rötan” som förvandlar vanliga druvor till bär som kan göras till sublimt söta viner. Men det kraftiga regn som föll i oktober 2020, i vad fastighetsförvaltaren Lorenzo Pasquini beskrev som ”mycket kritiska förhållanden”, kunde ha förstört hela skörden om plockningen inte skett vid det absolut perfekta ögonblicket. Lyckligtvis kunde krisen avvärjas tack vare fem dagar med varmt solsken mot slutet av månaden, vilket skapade idealiska förhållanden för ytterligare en fantastisk årgång av Château d’Yquem.

Detta vin erbjuder berusande aromer av honungskaka, gröna fikon, kanderat apelsinskal och rosenvatten som sätter scenen för en utsökt viskositet, intensiv syrlighet och smaker av klementin, aprikosmarmelad och rostad ananas. Vi instämmer i Pasquinis bedömning att detta guldfärgade vin är ”stilfullt i sin ömma ungdom, men också kapabelt att resa genom tiden i årtionden eller till och med århundraden.”

ROSÉVIN

Muse de Miraval

2021 (Provence, Frankrike)

Endast 3 000 magnumbuteljer Muse– det mer seriösa syskonet till det rosévin som först blev känt genom tidigare kärleksparet Brad Pitt och Angelina Jolie – producerades under 2021. Tillverkat av druvor från de bästa och äldsta vingårdarna Grenache och Rolle på Miraval-gården i den provensalska byn Correns, presenteras detta solnedgångsfärgade vin i en omsorgsfullt utsmyckad flaska vars design ändras varje år. Det är mer uttrycksfullt än de flesta provensalska roséer, tack vare urvalet från gamla vinstockar och jäsningen som både sker i betongtankar och stora ekfat.
Den intrikata bouqueten har lockande aromer av vit persika, röda vinbär, körsbärsvanilj och guava och smaker av mango och passionsfrukt, med inslag av kanel, kryddpeppar och honungskaka. Marc Perrin, VD och delägare i Famille Perrin – numera delägare i Miraval – rekommenderar att man väntar två till tre år innan man avnjuter drycken.

VIT CHAMPAGNE

Champagne Krug

2008

Tillverkad under denminstsoliga säsongen på nästan 50 år, är Krug 2008 ett bevis på det engelska ordspråket ”Every cloud has a silver lining” (inget ont som inte har något gott med sig). Smeknamnet ”Classic Beauty” som skapats av vinhusets provningskommitté, har mognat i källaren 13 år, och genomsyras av kraft, finess och perfekt balans.
Det är endast den andra årgången, gjord av Champagne Krugs källarmästare Julie Cavil 2008, som erbjuder intensiva aromer av grapefrukt, bergamott och anis, med en antydan av eukalyptus. Den briljanta syrligheten och en ”livlig brusighet” ligger till grund för smaker av Bartlett-päron, smörpaj, kanderad apelsin, citronskal och rostad fänkål, med en antydan av rosenblad i finishen. En blandning av 53 procent Pinot Noir, 25 procent Pinot Meunier och 22 procent Chardonnay gör att drycken känns fin och fokuserad och har en fantastisk precision och renhet. Överraskande nog känns den samtidigt energisk och känslig i gommen.

BORDEAUX OCH ÅRETS VIN

Château Petrus

2017 Pomerol (Bordeaux, Frankrike)

Bilden på etiketten, föreställande aposteln Petrus som håller nyckeln till himlens portar, är den perfekta metaforen för denna sublima bordeaux, som av många anses vara det mest förnäma Merlot-vinet i världen. Även om 2017 var ett tufft år i hela regionen på grund av den katastrofala aprilfrosten, så skyddades den 28,5 hektar stora Château Petrus-vingården av sitt läge på den översta delen av Pomerol-platån och kunde undvika de negativa effekterna av det kalla vädret som präglade området längre ner i sluttningen och i hela Dordogne-området. Chateau Petrus som styrs av familjen Moueix, har gynnats av stabiliteten i att bara ha haft två vinmakare sedan 1964, nämligen Jean-Claude Berrouet och hans son Olivier som tog över 2008.

Det här är det perfekta läget för odling av Merlot-druvor. Gårdens blålera-jord ger ett granatfärgat vin, välkänt för sina djärva aromer av björnbär, svartvinbär, olivpasta och torkad salvia. Vinet känns extremt generöst i gommen, med välbalanserade tanniner och smaker av lila plommon, svartvinbär och vanilj, samt inslag av cederträ och läder som leder till en utdragen finish med toner av kryddnejlika och vit choklad. Även om samlare ofta tenderar till att vilja lagra ungdomliga flaskor av detta ”trofévin” i många år, så tigger dess mjukhet och enastående smaker om att avnjutas just nu meddetsamma.

RÖD BOURGOGNE

Domaine des Perdrix

2019 Echézeaux Grand Cru

Cisterciensermunkarna var uppenbarligen helt rätt ute när de under medeltiden fattade det djärva beslutet att plantera vinrankor i denna del av Côte de Nuits, och vinerna från Echézeaux har upprätthållit sin höga standard under följande århundraden. Druvorna till denna fantastiska Pinot Noir kommer från syskonen Amaury och Aurore Devillard som äger två ikoniska vingårdar i Bourgogne: Echézeaux du Dessus, grundad 1922, samt Quartiers de Nuits, som etablerades 1945.

Med endast 4 000 producerade flaskor lagrades detta vin i 18 månader på traditionella burgundiska ekfat från skogarna i Bourgogne, Allier och Vosges. I vinglaset är drycken rubin-granatfärgad, med aromer av röda plommon, nejlikor, kanel och nyplockade körsbär. De rika smakerna av röda frukter framhävs av en viss sälta, karamelliserat apelsinskal och en blandning av bruna bakkryddor insvepta i en mantel av silkeslena tanniner.

VIT BOURGOGNE

Etienne Sauzet

2020 Montrachet Grand Cru

Endast 1 800 flaskor av detta fantastiska vin tillverkades 2020, efter att den tidigaste skörden i mannaminne introducerade en helt ny utmaning för vinframställningsteamet. Trots en extremt varm och torr sommar blev druvorna perfekta under säsongen, med en ”hög balans mellan mognad och energi”, enligt vinmakaren Benoît Riffault, make till grundaren Etienne Sauzets barnbarnsbarn Emilie. Tillsammans för de vidare husets tradition att lagra vita viner i sin fällning uppemot tio till tolv månader, vilket resulterar i krämiga, fruktiga, fylliga och fantastiskt färdiga viner.

Denna vita bourgogne är inget undantag. Den har en komplex bouquet som erbjuder aromer av vita päron, citronskal, vita blommor och våta flodstenar. Vinet är mjukt när man sippar på det och ger en vällustig känsla mitt i gommen med smaker av vit persika, grönt äpple, citronkräm och knäck. Vinet har en perfekt nivå av livlig men ändå balanserad syrlighet, stärkande mineralitet och en finish som bara fortsätter och fortsätter.

CHILENSKT VIN

Don Melchor

2020 Cabernet Sauvignon Puente Alto (Maipodalen)

Det här vinet är avsett att visa upp den stora potentialen i Don Melchor vingård, som ligger på mer än 640 meters höjd över havet på Maipo-flodens norra strand. Detta storartade rödvin är gjord av druvor odlade på vinstockar från Cabernet Sauvig- non-sticklingar som fördes till Chile från Bordeaux på 1880-talet. Det är blandat med små mängder Cabernet Franc, Merlot och Petit Verdot från samma plats och lagrat på fat i 15 månader.

Under vinmakaren Enrique Tirados stora hantverksskicklighet har resultatet blivit ett djupviolett/rödfärgat vin med en bouquet av hallon, svarta körsbär och ”Turkish Delight” (marmelad- karameller). Den varma temperaturen under växtsäsongen, plus det förnuftiga valet av ekfat, visar sig i smaker av björnbär, svarta fikon, lakrits, mörk choklad och rosenblad insvept i polerade tanniner, medan de svala nätterna har bidragit till en slående syrlighet och en elegant finish. Drick nu eller under de kommande tre decennierna, eftersom tiden bara kommer att öka vinets komplexitet och djup.

AUSTRALISKT VIN

Henschke

2017 Hill of Grace (Eden Valley)

Den ståtliga lutherska stenkyrkan, byggd 1860 och uppkallad efter en by i den centraleuropeiska regionen Schlesien som kallas Gnadenberg (ungefär ”nådens kulle”), ligger mittemot tomten som är källan till detta enastående ”monovarietala”, vingårdsvin (gjort på endast en och samma druvsort). Det sägs att vinrankorna planterades här redan samma år som kyrkan stod klar, men det dröjde ända till 1958 innan fjärde generationens vinmakare Cyril Henschke – far till nuvarande chefsvinmakaren Stephen Henschke – buteljerade det första Hill of Grace-vinet.

Antalet flaskor som produceras är alltid begränsat av vingårdens ringa storlek – bara knappt 10 hektar – men det är ännu mer begränsat under de år som uppvisar något sämre skördar. Inget vin producerades under 2000 och 2011, och extremt små mängder har producerats under fem av de senaste 20 åren. Exempelvis släpptes bara ett enda fat 2003.

Lyckligtvis var 2017 ett enastående år, med svalare förhållanden och en utsträckt, långsam mognadsperiod som gav en livfull årgång. Denna exceptionella Shiraz är mörkt granatfruktsfärgad, med aromer av mogna svarta frukter, cigarrlåda, torkad salvia och kanel. Tanninerna är silkeslena med koncentrerade fruktsmaker av björnbär, svartvinbär och plommon och inslag av svart lakrits och bruna bakkryddor.

VIN FRÅN NYA ZEELAND

Craggy Range

2020 Aroha (Te Muna Road, Martinborough)

I februari och mars 2020 stod teamet på Craggy Range inför vissa komplikationer orsakade av covidpandemin och svårigheten att hitta arbetare för att plocka de mogna druvorna, samtidigt som de hade inlett övergången till ekologiskt jordbruk. Lyckligtvis hittade man arbetskraft i tid, och skördesäsongen var till sin fördel, det vill säga torr och varm, utan att vara för varm. Med andra ord; idealiska förhållanden för ekologiskt jordbruk, tack vare en lägre risk att utsättas för skadedjur och sjukdomar. Väderförhållandena innebar också att ”tanninernas mognad och komplexitet, samt koncentrationen av smaker var bland de mest spännande vi någonsin sett”, säger Julian Grounds, chefsvinmakare på Craggy Range.

Denna eleganta rubinfärgade Pinot Noir har aromer av röda hallon, körsbär, björnbär och skivade skogschampinjoner. Vinet är mjukt vid första sippen, med smaker av röda bär, röda plommon, lavendel och stampat jordgolv – allt insvept i en filt av mjuka, runda tanniner. Finishen har en lång eftersmak, med ett stänk av syrlighet djupt i gommen. Går utmärkt att dricka nu direkt, eller njuta av det när som helst under de kommande tio åren.

ARGENTINSKT VIN

Catena Zapata

2019 Adrianna Vineyard Fortuna Terrae (Mendoza)

Om man översätter direkt från latin, så betyder namnet Fortuna Terrae ”jordens förmögenhet”, och detta vin är ett bevis på de enastående förutsättningar som råder i detta distrikt. Vinstockarna planteras på drygt 1 500 meters höjd i bergen i Andesbergen, där nordvästligt solljus och sval nattluft främjar en optimal mognad och syrlighet.

Nederbörden var mycket måttlig under 2019 och vinstockarna gav inte den avkastning man hade förväntat sig. Som ett resultat av det kunde de något mindre druvorna erbjuda högkoncentrerade smaker, som buteljerades i endast 6 600 flaskor. Denna 100-procentiga Malbec har aromer av mörka frukter, inklusive svarta plommon och svartvinbär, med dofter av sadelläder och tobaksblad. Tanninerna är eleganta och silkeslena, med smak av svarta hallon, röda plommon, kakaopulver och en touch av bruna bakkryddor.

Text Mike DeSimone and Jeff Jenssen

Foto David K. Peng

Styling Molly Crist