RESOR

THE BIG IDEA

Tid för återupptäckter

Resandet är på uppgång om än i ny form med ett nytänkande och nyfunnet fokus som kretsar kring en idé: tid. Idag handlar resandet om att ta sig tid, med längre resor och färre stopp, och istället ta längre tid på sig för att upptäcka och utforska. Många har säkerligen åkt på semester under 2020 men oftast till enklare, närmare destinationer. Möjligheten att upptäcka nya platser har återigen inspirerat resenärer till att prioritera att lägga extra tid på ett sätt de inte har gjort tidigare. Under 2019 var knappt 20 procent av de resor som bokades längre än två veckor. Nu är två tredjedelar av dem 15 dagar eller mer. Vissa resebolag har sett antalet stopp halverade till bara två eller tre jämfört med sex eller fler för två år sedan. Resor lutar nu åt att vara längre med långt färre semestrar på en vecka.

Resor ger tid tillsammans. Familjer återförenas på det här sättet efter att ha separerats, oavsett frivilligt eller inte, till följd av pandemin. Idag är det inte ovanligt för grupper att bestå av tre eller fyra generationer där tjugo eller fler personer nu reser tillsammans när det tidigare var max åtta personer i en grupp. Äventyrliga, vaccinerade 80- och 90-plussare tar med sig barnbarnen på safaris och till Seychellerna där varje enskild familj kan chartra en privatjet för att ta sig dit. Många av de äldre resenärerna är de som driver dessa bokningar, då pandemins memento mori (latin för glöm inte att du måste dö) gett dem ett nytt incitament att fånga dagen. Nya mindre hotell har nu öppnats skräddarsydda för den ökande marknaden, perfekta när man vill boka hela hotellet, som till exempel Lopud 1483, ett munkkloster i Kroatien från 1400-talet med fem sviter som ägs och drivs av konstvärldens egna Fransesca Thyssen-Bornemisza, eller Xigera i Botswana, en safari-camp med bara tolv sviter.

Sättet vi bokar har också ändrats, antingen görs det nu långt i förväg eller med bara ett par veckors för- språng. Silverseas 139 dagar långa, 34-landsbesökande jorden runt- kryssning lämnar Sydney i januari 2023 och sålde slut på ett bara par timmar när hyttplatserna släpptes i mars tidigare i år, nästan två år i förväg. Absolut ges nu möjligheten att njuta av förväntningen längre men det är också ett tecken på ett praktiskt problem: många av topphotellen och destinationerna är fullbokade till början på 2022, det finns till exempel knappt ett rum ledigt på lodgerna i Chile under nästa år.

Men det sker alltid avbokningar så antalet super-sista-minuten-lyxresor ökar också och många researrangörer lägger mycket mer av sin tid jämfört med tidigare med att skapa komplexa bokningar med mindre än två månader till avgång. Det speglar också den flexibilitet som pandemin har fört med sig. Det ultimata beviset på detta? Nya Magical Mystery Tour från Wonderlust och Travel Sommelier: en resa för närmare 12 000 dollar per person där destinationen inte meddelas förrän avresedagen.

La Réserve RamatuelleFrance

Michel Reybier and Jacques Garcia are an inseparable duo, at least when it comes to hotels. Reybier, a tycoon who built his fortune in meat processing before pivoting to vineyards and hotels, has hired the opulence-obsessed interior designer for two other properties in his La Réserve group of hotels, as well as his own mansion in Bordeaux.

Last year he tasked Garcia with another project: renovating the decade-old La Réserve Ramatuelle, six miles outside Saint-Tropez. With 27 rooms and suites, and 14 hillside villas, the sleekly futuristic property is a wellness-focused hotel, with an almost 9,000-square-foot spa.

Garcia was an unlikely choice to reimagine the site, as he’s best known for city-center hotels such as La Réserve’s Paris location. Nonetheless, the results are captivating: Garcia’s whimsy is well suited to the place, retaining the hotel’s signature neutral palette but adding splashes of green and blue. He overhauled the common areas, including the lobby, the patio bar and the Michelin two-star restaurant La Voile, captained by chef Eric Canino, with an aesthetic that’s a deliberate nod to the 1960s, when Cocteau, Picasso and Co. brought a jolt of artistic glamour to the area. Note the hand-sculpted lights by Julien Capron, grandson of local ceramic artist Roger, who was part of that wider creative cabal. Doubles from around $1,085 per night.

Castello di Reschio – Italien

RR tryck 03-2021.indd

Det var greve Benedikt Bolzas far, Antonio, som köpte detta nedgångna gods på närmare 1 500 hektar i de umbriska kullarna. Det var 1994 och familjen har bott där sedan dess, mödosamt renoverande de historiska byggnaderna som ligger utspridda över fastigheten. Lyckligtvis är Bolza junior inte bara aristokrat utan även arkitekt och kunde därför själv övervaka arbetet. I våras öppnade äntligen familjen upp kärleksprojektet, ett hotell med 36 sviter utöver mangårdsbyggnaderna som de redan hyr ut till gäster. Det finns flera restauranger att välja mellan, bland annat Il Torrino som är charmigt skapat av fastighetens gamla utkikstorn, samt ett fullt utrustat spa. Bäst är det att boka den privata sviten för behandlingar där det finns en privat öppen spis och värmegrotta eller ”tepidarium”. Mycket av möblerna kommer från Benedikts egna kollektion, B.B. for Reschio, och blandas tillsammans med antikviteter och samlingsobjekt hittade på lokala marknader. En tryffeljaktsexpert kommer till godset för att ta med gästerna på säsongsutflykter genom den lokala landsbygden, till fots eller, om man hellre föredrar, på hästrygg. Hästgalna besökare, oavsett nybörjare eller erfarna ryttare, bör planera för flera dagars dressyr undervisade av Antonello Radicchi som har drivit ryttarcentret för familjen i nästan två årtionden.

Paradero Todos Santos – Mexico

Det ligger bara 70 km längs med kusten från Cabo San Lucas men detta hörn av Baja Califor- nia Sur skulle inte kunna vara mer annorlunda än Mexicos partyhu- vudstad. Det har också utsetts med en biosfärreservatsbeteckning från UNESCO för sin mångfald av flora och fauna som kretsar kring de fem olika mikroklimaten i området: öken, berg, strand, oas och jordbruksmark. Den två hektar stora Paradero- resorten har noga designats av den mexikansk-schweiziska firman Yektajo & Valdez. Det minimalistiskt beigea betonghotellet med sina 35 rum har nästan undangömts i den kringliggande naturen.

Boka en av deras Sky Suites och du kan somna i ett upphängt ”stjärnnät” med utsikt både upp och nertill. Fastigheten är uppbyggd kring en över 9 000 kvadratmeter stor botanisk trädgård fylld med över 20 000 växter – en fantastisk källa till det som serveras i restaurangen. Ägarna tänker sig att detta ska bli det första i en liten kedja av lyxhotell som fokuserar på naturupplevelser – ”paradero” betyder ungefär ”stanna på vägen” – och priset per natt inkluderar även alla aktiviteter för att låta gästerna verkligen uppleva och utforska omgivningen. Testa de guidade vandringsturerna eller odlings- och trädgårdslektionerna i växthuset och se till att titta efter de många kolibrier som tar sig till den här regionen för att fortplanta sig.

Henry’s Townhouse – London

Ägarna Steven och Jane Collins avvek från sin ursprungliga plan att driva detta som ett exklusivt boutiquehotell med sju rum till att istället skapa vad de kallar för ett ”undangömt hem” som bara kan bokas i sin helhet. Hela upplevelsen här baseras på tanken att du bor med vänner, även om det är välbärgade, brittiska sådana. Frukost och afternoon tea serveras i serveringsrummet framför en mysig AGA-spis och det finns en välfylld bar med brittiska spritsorter. Väggfärgerna som använts är självklart från Farrow & Ball och inredningen ansvarades för av Russell Sage Studio, firman bakom The Goring Hotel som ofta huserar det brittiska kungahuset. Townhousets placering är oväntad om än lockande i Marylebone, det konstnärliga nordvästra hörnet av centrala London. Hotellets namn understryker den K-märkta byggnadens konstnärliga historia; Henry Austen bodde här tidigare och hans syster Jane besökte huset och till och med nämner adressen i några av sina noveller. Om du inte har köpt din egen utgåva av Persuasion så finns det ett rum här med flertalet första utgåvor av hennes verk. Kryp ihop med en av dem i någon av läsfåtöljerna på neder- våningen och njut.

Alila Mareabeach Resort Encinitas – Kalifornien

San Diego är synonymt med vatten, vare sig det är utsökta stränder eller dedikerade surfare. Det är en anledning till att Hyatts ultralyxiga Alila döpte sitt senaste resort till Marea, tidvatten på spanska. Detta är Alilas första nybyggnation i USA och ligger i Encinitas, precis norr om San Diego. Vatten dominerar designen i de 130 rummen och sviterna här med drivvedstonade paneler och polerade betonggolv av småsten för att efterlikna närliggande South Ponto Beach. Nästan varje rum har en balkong eller uteplats för panoramavyer av Stilla havet, och vissa av rummen på första våningen har egna eldstäder.

Det är ingen överraskning att restaurangen Vaga fokuserar på fisk och skaldjur i regi av James Beard-semifinalisten Claudette Zepeda som växte upp inte så långt härifrån. Vaga är eklektisk med inspiration från Mellanöstern till Filippinerna med en kock som tar till vara på sitt smeknamn som ung: ”Vagabond.” Bege dig till havsinspirerade Spa Alila för behandlingar som använder handgjorda produkter som till exempel the Pacific Salt Body Scrub med vild salvia och essentiella oljor, eller ta dig till vattnet för privata surflektioner.

Kruger Shalati – Sydafrika

Kruger National Park har döpts efter en tidig sydafrikansk president som förde ett korståg för att bevara naturen genom att skapa ett vildmarksreservat. Dess förste föreståndare var en excentrisk irländare, James Stevenson-Hamilton. Han införde åtgärder för att minska tjuvjakten och därmed beskydda djuren i reservatet och tog med sig välbärgade kolonister för att själva se reservatet och förhoppningsvis uppmuntra deras beskyddarskap. James Stevenson-Hamilton kunde onekligen göra intryck på folk när han ofta tog med sig besökarna ut på savannen med tåg för att se på djurlivet och ha vilda fester. Detta helt nya hotell, ett 13 vagnar långt tåg med glasväggar, 24 rum och en salong är en hyllning till hans expeditioner även om det är permanent parkerat längs Sabie River istället för att pendla längs med tågrälsen. ”Gästerna kan förvänta sig att kunna se djuren från sina rum”, förklarar designern Andrea Kleinloog. ”Vi har sett leoparder som gick under fötterna på oss under tiden som vi byggde”, säger hon, ”och den största av flockfåglarna, den rödnäbbade quelea, cirklade runt våra huvuden under våren och sommaren.” De Basotho-inspirerade rosa filtarna på sängarna påminner om just den fågeln och har designats, som många andra av inredningsdetaljerna, av lokala förmågor, i detta fall den 29-åriga Rustenburg- baserade Bonolo Helen Chepape.

One&Only Mandarina – PUERTO VALLARTA, MEXICO

Denna 33 hektar stora fastighet är en del av en närmare 260 hektar stor exploatering skapad av samma Mexico City-team som ligger bakom ultralyxhotellet Mayakoba på östkusten. Konceptet här är liknande: att skapa en femstjärnig hotellvision längs med kusten norr om Puero Vallarta, cirka en timme från Punta Mita. Stilla- havsstränder, grönskande lågländer och foten på Sierra Madre Occidental utgör bakgrunden för ett polo- och hästcenter, strandklubbar, mat från kändiskocken Enrique Olvera, äventyrsbanor samt ett bostadkomplex, den första av O&O. Men kronjuvelen är själva resortet, undangömt och bestående av privata villor dedikerade till att reflektera själen av den uråldriga regnskogen där de ligger. Efter välkomst-rökceremonin som utförs av butlern kan gästerna finna sig till rätta i en av de 105 trädkojorna och villorna varav många har pool och havsutsikt. Välj en Grand Villa och du får aktiviteter som till exempel vin- och kakaoprovningar som ingår. En Rosewood-egendom kommer snart att läggas till projektet med målet att skapa ett ultralyx-turistmål i Mayakoba-stil längs med Mexicos västkust. Pionjärer däremot bör bege sig dit redan nu.

GREKLAND

I år firar landet firar sin tvåhundraåriga självständighetsdag, och även om det är nog skäl att fira så har saken förhöjts ytterligare i och med turisternas återkomst under sommaren. Grekland förberedde sig för denna stund under hela förra året då hotell, såsom mytomspunna Grande Bretagne i Aten, återigen öppnade efter storslagna renoveringar och även nya hotell har öppnat dörrarna på de många öarna, med tre som sticker ut i mängden.

KALESMA – Mykonos

Det må se ut som en gammal mykonisk by på toppen av en kulle på sydvästra sidan av ön ovanför Ornos Bay, men de vitmålade stenhusen som ligger här är ett ultralyxresort som ägs och drivs av en grupp som driver flera av de hetaste hotellen i Aten. Även om stenugnen är en påminnelse av det förgångna (förvänta dig doften av nybakade horiatiko psomi eller traditionella bröd som hänger i luften hela dagarna) finns det samtidigt en kunnig ”bara-i- Mykonos-concierge” som enbart visar gästerna till de bästa stränderna beroende på hur öns ökända vindar blåser just den dagen.

SANTORINI SKY – Santorini

Arkitekten Vassilis Zorzos växte upp på Santorini och drog därför inspiration från dessa underjordiska yposkafa, grottliknande hus som är utskurna ur klipporna. Detta hotell med sina sex villor ligger högst upp på ön, 600 meter över havet, därav namnet. De 125 kvadratmeter stora rummen i betong har designats för att maximera de sagolika vyerna med fönster från golv till tak och privata poolutrustade terrasser som börjar där berget slutar.

CRETAN MALIA PARK – Kreta

Denna Bauhaus- inspirerade fastighet på Kretas nordöstra kust designades ursprungligen av en av Walter Gropius följare under 80-talet och är en charmig överraskning bland Kretas ofta oinspirerade hotellutbud. Det har precis renoverats av grekiska arkitekten Vana Pernari som ett boho-chict, familjevänligt resort. Tänk dig överdimensionerade takkronor, dagbäddar
i kastanj och keramik av LRNCE. Hotellets enorma trädgårdsrum har två pooler och sitt egna Cat Café där gästerna kan mata områdets egna skock av de många katter som vandrar omkring på ön.

Higashiyama Niseko Village RITZ-CARLTON RESERVE, JAPAN

Här finns 70 nedfarter och mer än 800 hektar av skidterräng samt ett omfattande bakomliggande nätverk över de fyra sammanlänkade skidorterna i Niseko, Japan. Det är inte heller ovanligt att se 30 centimeter nysnö här varje dag, djup och puderlätt. Inte undra på att denna bergsregion på norra delen av ön Hokkaido har blivit ett måste för skidåknings-fantaster eller har lockat Ritz-Carlton att öppna sitt femte ultralyx Reserve-hotell i närheten. Hela hotellet har grundats på det japanska konceptet av kachou fuugetsu, att finna dig själv genom naturen. Ski-in, ski-out-resortet med sina 50 rum ligger vid foten av Mount Niseko Annupuri, omgiven av just en extraordinär natur. Hotellet har sin egen stab av bergs- och naturreservister som står till förfogande för att hjälpa gäster utforska bäst de vill, oavsett om de letar efter den bästa pudersnön eller vill ge sig ut offpist. Det som lockar under andra tider på året, utöver vandring och äventyr, är de två golfbanorna som finns här där en av dem har designats av Arnold Palmer. Oavsett tid på året, se till att du inte lämnar hotellet utan att beställa miso ramen-nudlar, då det är just härifrån de har sitt ursprung.

Xigera Safari Lodge – BOTSWANA

Xigera är en fantastisk ny lodge på en snårig ö i kanalerna i Botswanas Moremi Game Reserve. Det är det lyxigaste hotellet att öppna så långt in i Okavango-deltat och det mest ambitiösa projektet hittills från Tollman-familjen som har blivit experter inom hotellvärlden med sina Red Carnation Hotels, däribland Irlands berömda Ashford Castle. Xigera har ett dussin sviter på 184 kvadratmeter som alla har inretts med unika träskulpturer, handgjord keramik och textilier där allt har skapats av över 80 hantverkare från hela Afrika.

Det verkligt minnesvärda valet för en övernattning är dock den privata trädkojan som ligger ungefär 800 meter från huvudbyggnaden där du blir helt omgiven av djur. Fyra av Afrikas Big Five (lejon, leoparder, bufflar och elefanter, men inte noshörningar) lever i denna region. Håll särskilt utkik efter Alice, den hemmavarande lejonhonan som är känd för att ströva i området med sina ungar i släptåg. Xigera lockar inte bara gäster med sitt djurliv men också för sin konst. ”Trädkojan” i sig är slående och skulpturlik, en hänvisning till den kolossala skräddarsydda kollektion av afrikansk konst som finns här. Detta är utan tvekan ett safari-camp som siktar på lika mycket överdådighet som upptäcksresande. Det finns ett spa (med en terrass) utrustat med godsaker från Tata Harper och en skimrande pool samt en vinkällare med flaskor från Bouchard Finlayson, ett annat av Tollmans företag.

La Mamounia -MARRAKECH

Enorma, palatsliknande La Mamounia genomgick en stor uppgradering av sina allmänna utrymmen förra året, lagom i tid för deras 100-årsdag om två år. Parisbaserade designduon Patrick Jouin och Sanjit Manku gavs fria tyglar för att skapa en helt ny biograf åt det 209 rum stora hotellet och för att bringa nytt liv i Churchill-baren genom att göra om den till ett provningsrum för kaviar för 20 personer. Gourmanden Winston skulle säkerligen ha gett sitt godkännande, han kom hit regelbundet för att måla under vintrarna före och efter andra världskriget. De största förändringarna däremot kretsade kring restaurangerna där två franska stjärnkockar nu huserar. Hos konditorn Pierre Hermé finner man utsökta macroner och annat i Le Salon de Thé och runt om på hotellet; besök till exempel det lilla konditoriet i kiosken i den grönskande trädgården. Jean-Georges Vongerichten kommer att driva två restauranger här: en ny asiatisk restaurang och en omarbetad italiensk, båda med terrasser i närheten till poolen. Men det bästa är undangömt: VIP-matsalen L ́Oenothèque är ett provningsbord för tolv personer väl dolt i en underjordisk vinkällare där gästerna kan äta omgivna av tusentals flaskor av världens bästa årgångar.

TRE CITYHOTELL

Hotellvärldens fokus i år har, förståeligt nog, legat på lantliga utomhusmiljöer. Det innebär att återöppnandet av några av världens bästa cityhotell tyvärr inte fick särskilt mycket uppmärksamhet, däribland denna trio.

Mandarin Oriental Ritz – Madrid

Mandarin Oriental köpte denna fastighet (100 rum och 53 sviter) när Belmond sålde Hotel Ritz för sex år sedan. De återinvesterade i en treårig renovering ledd av arkitektfirman Rafael de la-Hoz och designduon Gilles & Boissier för att återställa Belle Epoque-byggnadens något urblekta glans samtidigt som de adderade en känsla av modernitet. De tjocka mattorna och förgyllda draperierna är som bortblåsta, ersatta med lågmälda textilier i neutrala toner, blottade ekgolv och minimalistiska himmelssängar. Glastaket ovanför Palm Court där det serveras afternoon tea har återuppbyggts och de allmänna utrymmena av hotellet har prytts med konstverk för att hedra hotellets Rosewood Mansion i Turtle Creek och ligger längst upp på Madrids Golden Triangle of Art, mellan Prado-museet och Thyssen-Bornemisza.

Rosewood Mansion på Turtle Creek – Dallas, Texas

Under 2020 återvände Rosewood Hotels & Resorts tillbaka dit där allt började genom att hedra sitt första hotell och den stad där varumärket föddes för 40 år sedan. Beläget i en tidigare privat egendom som byggdes 1925 har den här fastigheten länge varit ett landmärke i Dallas och har varit lika känt för dess utsmyckade dekor och läge i ett grönskande bostadsområde som för dess nationellt hyllade restaurang. När denna ”grande dame” kom upp i medelåldern påbörjade Rosewood en fyra år lång renovering som avslutades förra året med återskapandet av de 142 rummen och sviterna samt entrén och lobbyn. Kända element i sviterna som de franska dörrarna och de eleganta balkongerna syns nu tillsammans med speciellt beställda konstverk som knyter an element av den originella Texas-byggnaden. Sugen på ett par skräddarsydda Miron Crosby-stövlar? Du kan vara med och designa dem via en privatbeställning hos en av hotellets nya partners för att hylla andra lyxikoner från Dallas.

Le Bristol – Paris

Hotellet med sina otroliga 190 rum drivs av Oetker Collection och har äntligen färdigställt sin långa renovering, det mest övergripande sedan öppnandet 1925. Passande nog, nu när världen omfamnar allt al fresco, så låg fokus för den sista renoveringsfasen på den 1 200 kvadratmeter stora trädgården, en ovanlig grön fristad i 8:e arrondissementet. Landskapsarkitekten Lady Arabella Lennox-Boyd ville inge en känsla av landsbygden i cityhotellet med inspiration från den flora som återfinns i området och i och omkring Paris. Rosor slingar sig kring skräddarsydda spaljéer och det lätta droppande som hörs från de svarta skifferfontänerna fyller utrymmet, ett nästan meditativt brus. Tillbringa natten i ett annat av de sista tilläggen: Lumière-sviten med sin moderna men storslagna design med polerade bord av rosenträ och läslampor i borstad mässing.

The Saxon – JOHANNESBURG

Detta lyxhotell i grönskande Sandhurst är känt för dess sagolikt stora trädgård, ett arv från ett tidigare liv som privat residens för försäkringsmagnaten Douw Steyn. När turismen avstannade förra året påbörjade hotellets ägare en radikal renovering av de allmänna utrymmena för att bättre sammankoppla insidan med trädgården, till exempel Qunu-restaurangen som nu direkt öppnas upp och ut på terrassen. Väggarna har täckts med en väggmålning baserad på ett fotografi av Justin Badenhorst av ett vilt Syringa-träd i solnedgången hos systerhotellet Shambala Private Game Reserve. Renoveringen betonade också en annan aspekt av Saxons historia. Det var här den tidigare presidenten Nelson Mandela bodde efter att han frisläpptes och där han skrev sin självbiografi. Så nu visar konstverket bakom receptionen upp denna koppling med blyertsteckningar av Nelson Mandela i olika stadier i sitt liv ritade av Dean Simon. Boka en natt här i den största sviten, ett rum på 372 kvadratmeter som döpts i hans ära.

Franska Polynesien

Franska Polynesien var en av de första långdistansdestinationerna att öppna upp när de började ta emot besökare igen den 15 juli i år efter gränsstängningarna runtom i världen förra året. Den glesbefolkade tropiska skärgården var redan perfekt lämpad för socialt distanserat resande, men de införde en imponerande serie av protokoll som sedermera blivit guldstandarden som andra har tagit efter. Dessa innefattade sträng PCR-testning innan ankomst och kontaktspårning inom landet plus ett uppföljningstest som gavs till alla besökare vid passkontrollen som skulle återlämnas fyra dagar senare. Myndigheterna byggde också snabbteststationer vid flygplatsen och erbjöd till och med att täcka karantänkostnaderna för de resenärer som testade positivt innan avresa.

Av Mark Ellwood, Mary Holland, Sandra Ramani, Eric Rosen, Andrew Sessa och Jemima Sissons