Olof-NymansUr

30 år på Biblioteksgatan – när de betydelsefulla tidtagarna kom till Stockholm

För 30 år sedan invigdes det som skulle bli en klockdestination av rang för Sverige och Skandinavien. 

NymansUr
Invigningkväll på Biblioteksgatan med Olof Larsson, Annika Altnärs och Göran Larsson

Nymans Ur 1851 öppnade på Biblioteksgatan 1 i Stockholm. Olof Larsson, inte pojken med guldbyxorna utan den ungen mannen med en Rolex på handleden och gärna en till klocka på den andra, var välkomnande butikschef. 

Till öppningsdagen hade jag fått uppdraget att bjuda in några kollegor för att de skulle få bekanta sig med en butik för urverk av internationell premiumklass. Olof med pappa Göran och säljaren Annika Altnäs tog emot i den helt ombyggda miljön. Inredningen var specialdesignad, läcker och ljus, montrarna fyllda med åtråvärda klockor och inget syntes av det som tidigare varit en sömnig butik med ett par klockor i några trötta montrar. Nu med nya ägare var det fräscht, välkomnande och alla var fyllda av förväntningar.

Nymansur
Göran Och Olof Larsson i full gång med planeringen av butiken.

Själv hade jag stött på Olof när jag som nybliven frilansjournalist med klockor som specialämne på Krons i PK-huset (en butik som familjen Larsson senare köpte) för att lära mig mer och han var då en serviceinriktad tonåring. Som 24-åring fick han så ansvaret för Nymans Ur 1851 på Biblioteksgatan och med sin otroliga fingertoppskänsla började han utöka sortimentet med nya varumärken. Det går visserligen inte att beskriva Rolex betydelse för företaget men att det spelar en stor och viktig roll är sant utan att för den delen ta glans från de andra varumärkena som genom Nymans Ur 1851 och Olofs förtjänst kom till Sverige. Vacheron Constantin, Breguet, Blancpain, Panerai och Jaeger-LeCoultre för att nämna några. Biblioteksgatan 1 blev en adress för både kännare och de som ville veta och lära mer om klockor. 

Olofs känsla för marknadsföring och kundvård är välkänd och han ser alla. Enda gången jag har sett honom ”starstruck” var när de sålde de ikoniska klockorna från Ikepod och Marc Newson själv kom till deras event. Och apropå event så är Watchout Eventen som arrangeras på Grand Hotel vart annat år en höjdpunkt för alla klockälskare. 

Watchout Magazine är namnet på det magasin som under Olofs ledning föddes. Första numrets omslag plåtat av Johan Annerfeldt där modellen håller en Rolex GMT Ice i vitt guld fullsmetad med diamanter har väl idag samlarstatus, och så även säkert de efterföljande numren.

NymanUr-watchoutmagazine
Omslag på första Watchout Magazine.

På min fråga om vad som varit roligast under dessa 30 år svarar Olof: alla trevliga kunder, Watchout Event och Magazine. Och angående framtiden får jag veta att det ligger mycket spännande projekt i pipeline.

Eftersom detta ska vara en personlig krönika vill jag avsluta med att anledningen till att jag kunnat börja skriva om klockor är Olofs med pappa Görans förtjänst eftersom de stöttade mig, lärde mig, tjatade på mig om hur noga man måste vara med detaljer och alltid hade dörren öppen när jag behövde koll på någon klocka. Utan dem hade jag nog inte kommit så långt inom klockvärlden.    


Text: Britta Rossander 
Foto på Olof: Zap PR

Cartier