I år var Watches & Wonders i Genève för andra året ett online-evenemang. Det nya för i år var att många fler märken än tidigare var med. Att Rolex med flera prestigemärken som tidigare visat i Basel genomförde sin presentation under evenemanget gjorde att det gav en bra bild av den samlade schweiziska klockproduktionen med några inslag från tyska Glashütte. Det var en bransch som med stolthet visade upp sig under åtta dagar, och att coronan ställt till det för många med mindre produktionskapacitet under vissa perioder såg vi inget av.
– Vi införde snabbt alla nödvändiga säkerhetsåtgärder för våra anställda samtidigt som vi bibehöll vår produktion. Även om våra produktionsanläggningar var stängda under en kort period har vi lyckats att snabbt komma ikapp. Ur ett businessperspektiv har därför allt gått väldigt bra under hela perioden och det fortsätter, svarade Rolex på min fråga om hur pandemin påverkat företaget.
Många säger att Rolex har samma modeller år efter år. Ja, det stämmer och det finns en stor trygghet i det, men det viktigaste för dem är att deras klockor ständigt blir bättre när det gäller konstruktion, efterbehandling och prestanda. Detta var grundaren Hans Wilsdorfs mantra och årets klockor är inget undantag. Vi kan se att mycket arbete har lagts på förbättringar, uppgraderingar och verkligt finlir för att få fram det bästa. Explorer II firar 50-årsjubileum och den största nyheten är att den uppgraderats med nytt verk, kaliber 3285 med gångreserv på 70 timmar vilket är samma verk som GMT Master II fick 2018. Modellen har samtidigt fått en något tunnare boett som utrustats med det senaste Oyster-armbandet.
Även trotjänaren Explorer, som kan fira 70 år 2023, har genomgått en stor förändring. Boettens storlek har gått från 39 mm till 36 mm vilket är samma storlek som för originalmodellen från 1953. Nu sitter verket kaliber 3230 i boetten och urtavlan är lackad i kolsvart till Rolesor (Rolex namn på bicolore i stål och guld). Tre versioner av ikonen Cosmograph Daytona finns med. De är i vitt, gult eller Everose guld med tavlor av meteorit, ett material vi sett tidigare hos Rolex. Med speciell behandling framträder det fantastiska mönstret i meteoritskivan som används som urtavla och jag tycker att kombinationen med vitt guld och med svart Oysterflex-band är extra läckert.
”Jungle Datejusts” är smeknamnet på tre nya Datejust 36-modeller där urtavlorna har mönster av palmblad. Varianten med boett i vitt guld med gröna blad på tavlan och svart band är fantastisk, de två andra har samma motiv men i guld eller silver till tvåfärgade boetter och matchande länkar.
Två nyheter med ädelstenar visades, Oyster Perpetual Lady-Datejust och Oyster Perpetual Day-Date 36, den senare med färgstarka detaljer. Day-Date 36-kollektionen innehåller tre klockor som har, trots en sportig design, 254 briljantslipade diamanter per styck. Tre olika färger för emaljerade index: korall för gult guld, turkos för vitt guld och mörkt vinrött för Everose. Matchande polerade alligatorband förstärker färgen och de romerska siffrorna vid klockan sex och nio gör urtavlorna extra intressanta.
Årets Rolex Datejust, modellen som är unisex och finns i olika storlekar, är denna gång, med boett med 28 mm diameter, fullständigt översållad med diamanter. På boetten i gult guld med presidentlänk, också den i gult guld, sitter 1 089 briljantslipade diamanter. En överdådig tidmätare vars verk kaliber 2236 som visar timmar, minuter, sekunder och datum har en gångreserv på 55 timmar.
Svarta romerska index och svarta detaljer på visarna gör att tiden ändå är lätt att läsa av bland alla de glittrande stenarna.
Text: Britta Rossander