Tudor – ofta kallad Rolex lillebror – har flyttat ut från Rolex huvudkontor i Genève och öppnat dörrarna till en egen Manufaktur i Le Locle.
Efter flera år av byggande öppnades dörren, ett par dagar före Watches & Wonders, till den nya byggnaden i Le Locle. Ett fåtal utvalda journalister från hela världen var på plats och Robb Report var inbjudna att dela detta ögonblick i varumärkets historia. För första gången sedan starten har varumärket lämnat huvudkontoret i Genève och i och med detta fysiskt separerats från Rolex.
Tudor har etablerat sig starkt under senaste åren, Black Bay-modellerna har banat vägen och gett varumärket mycket luft under vingarna. Klockorna befinner sig på hög nivå med produkter i mycket god kvalité.
För fem år sedan togs mark i besittning och bygget avslutades tre år senare, sedan dess har varumärket flyttat i rätt maklig takt. Ett före detta tomt fält som låg granne med en Rolex-byggnad togs i anspråk, det var enkelt, ”the Rolex Group” som man ibland kallar sig idag var ju ägare. Anläggningen är imponerande i industridesign med ett tudorrött metallskal och glas som anpassar sig i realtid till ljusförhållandena utomhus. Byggnaden är 150 meter lång och 30 meter hög med en golvyta på 10 642 kvadratmeter.
Tillverkningsdelen innehåller även Kenissi, Tudors urverkstillverkningsföretag. Ett företag som bildades 2016 och som leds av Eric Yvon Pirson (chef för Tudor), Jean-Paul Girardin (tidigare Breitling) och Philippe Jacques Dalloz.
Kenissi har en välorganiserad testning av verken. Efter montering flyttas kaliberna till testgolvet. Ett område som är helt autonomt och vars verksamhet pågår 24/7 och som stöder METAS- och TPC-testprotokoll med 46 ton (!) testmaskiner.
Tudor-klockor är kända för sin tillförlitlighet och nåbara lyx och årets kollektion är inget undantag. Black Bay har blivit det obestridda flaggskeppet för den moderna Tudor-flottan sedan den introducerades 2012. Den tilltalar samlarna med sina speciella snowflake-visare från 1969.
Den nya Black Bay har en vinröd boettring med den automatiska Tudor Caliber MT5602-U med COSC-kronometercertifikatet som alla Tudor-kalibrar har samt ett Master Chronometer-certifikat från METAS (Swiss Institute of Metrology), som inte bara mäter precision utan andra faktorer som motstånd mot magnetfält.
Tudor kommer självklart att tillhöra och leva i Rolex skugga, men det nästan 100-åriga varumärket håller på att hitta sin egen väg och betraktas idag med stor respekt.
Text: Britta Rossander