Uppgraderad klassiker

Ordet ”ny” kan verka laddat när man talar om Vacheron Constantin, världens äldsta, utan avbrott, verksamma klockföretag. Det var inte mycket prat om nymodigheter när kollektionen Fiftysix lanserades. Däremot pratade företagets ledning om tradition och sina historiska rötter inom klockdesignen och Fiftysix är en viktig milsten för Vacheron Constantin. Problemet att unga kunder många gånger fortsätter att föredra sportiga modeller framför klassiska kostymklockor gör att ordet ”traditionell” blir ett mindre positivt adjektiv för tillverkarna. Eftersom delar av Vacheron Constantins mest kända formgivning förknippas med kostymkategorin kan man förstå den press som fanns vid företagets produktmöten där det gällde att hitta en modell som passar in i bilden. Där kom Fiftysix in i 

”Vi såg att vi inte hade någon klassiskt elegant klocka med rund boett som passar till vardags”, säger Laurent Perves, marknadschef som medlem av produktutvecklingsteam. ”En sådan klocka måste passa den moderna livsstilen där man bär klockan på jobbet men även till jeans när man går ut och tar en drink.”

Modell 1956 med kalender och kraftreserv 

Både Perves och Vacherons VD Louis Ferla är representanter för en ny generation företagsledare. Till skillnad från den tidigare perioden under förre konstnärlige ledaren Christian Selmoni (numera chef för kulturarvsavdelningen) är teamen idag för produktutveckling stora enheter med en mängd rutinerade experter.

”Vi frågade oss vilken historisk period som bäst passade det vi ville uppnå”, förklarar Perves. ”När vi studerade arkiven tyckte vi att 1950-talet framstod som en god matchning, det var dessutom en guldålder för Vacheron Constantin. Vi firade 200-årsjubileum 1955 och åren runt det var en mycket kreativ period med nyheter som bland annat automatisk uppdragning och Luminova.”

Designteamet föll i sin granskning av arkiven för Ref 6073 från 1956, en modell med en relativt okomplicerad, rund utformning. Liksom många andra Vacheron Constantin-klockor från den tiden hade den markerade skänklar, i detta fall med företagets logo, malteserkorset, vinklat inåt som fäste för armbandet. Designteamet inspirerades även på 1940- och 1960-talet och de tvåtonade urtavlorna som då var så populära.

Men Fiftysix är ändå inte en ren vintageinspirerad serie, Malteserkorset från 6073-modellen är reducerat till en linje och även om urtavlan och indexmarkeringar har vintageform är färger och finish modern. Fiftysix är en modern kollektion, avskalad för bekvämlighetens skull och med boetter i 40 och 41 millimeters storlek för att passa en större kundkrets.

Just den breda tillgängligheten är kanske den främsta egenskapen hos Fiftysix. Designteamet har undvikit dramatiska detaljer som kan bli begränsande. Den även passar i de flesta sammanhang och har en för märket attraktiv prissättning. Finishen i boett, urverk och urtavla är exemplarisk så som kunderna till Vacheron Constantin förväntar sig att få. Som vanligt ökar urverkets kvalitet med prislappen, men de billigare modellerna skäms inte för sig. Märket har skapat en känsla av samtida klassicism, i synnerhet med Complete Calendar-modellen med perfekt proportionerade displayfönster som väcker minnen från många fantastiska klockor från 1950-talet.

”Vi ville göra en serie som kvalar in mellan våra serier Patrimony och Overseas”, säger Christian Selmoni.
”Vi siktade på ett ur som passar för ett avslappnat sätt att bära klocka på. Det var inte någon lätt designuppgift. Jag tror att den här klockan är en oväntad Vacheron Constantin-klocka för både fans och samlare.”

Cartier