Klockrent i Genève del 1

Under fem intensiva dagar i januari reser klockeliten till SIHH – Salon International de la Haute Horlogerie – i Genève för att ta del av det senaste från flera av de högst rankade klockmärkena.

För att komma in på vad som anses vara världens mest exklusiva klockmässa krävs en strikt personlig inbjudan – och sedan 2017 kan även samlare och andra klockintresserade via hemsidan ansöka om inträde till mässans sista dag. Säkerheten är rigorös och både VIP-gäster, journalister och inköpare synas med lupp innan de får access till en upplevelse som aktiverar alla sinnen.
Givetvis var Robb Report Sweden på plats för att ta del av de senaste nyheterna och samtidigt imponeras av historiska objekt som fortfarande håller tiden.
Det är ett rent nöje att med snabba steg vandra runt bland de exklusiva montrarna på de mjukt crèmefärgade mattorna, som inte bara täcker golven mellan montrarna – de dämpar också det bedövande akustiska brus som vanligtvis kännetecknar en mässa. Apropå montrar –här talar vi talar vi om ”state of the art” inom mässarkitektur, där världsnamn som Patricia Urquiola har skapat salonger med en tematik som spänner från undervattensvärldar till brittiska bibliotek.

Little Lange 1 och höger Triple Split.

Asymmetrisk legend i litet format 
A. Lange & Söhne Little Lange 1 är onekligen en intressant kreation som bygger vidare på Lange 1, fast i mindre format som är anpassat för kvinnor. Trots storleken – 36,8 mm – lyckas A. Lange & Söhne återskapa urtavlan med den ikoniskt asymmetriska grafiken som kommit att symbolisera det formstarka varumärket. 
På årets nedskalade ettor har företaget valt att leka med sofistikerade material och härliga färgkombinationer, vilket syns i den här modellen av vitt guld och vinröd guilloché-urtavla med matchande alligatorläder. Limiterad upplaga – tillverkas i endast 100 ­exemplar.
Pris: ca 365 000 kr

Trippel mästare
Genom Triple Split Chronograph slår A. Lange & Söhne sitt eget rekord från 2004 med råge! Fram till nu har deras Double Split Chronograph varit ensam om att mekaniskt mäta och jämföra tider simultant i 30 minuter. Nu, med nya förföriska Triple Split, har möjligheten till att göra detta ökat till otroliga 12 ­timmar vilket skapar en formfrisk och spännande formation med ­rattrapente-visare för såväl sekunder som minuter och timmar. 
Pris: ca 1 875 000 kr

Till vänster Millenary, till höger RD#2

Slimmad kalender
Audemars Piguet presenterade på SIHH 2018 världens tunnaste automatiska evighetskalender, Ultra Thin Royal Oak RD#2, på vilken boetten är 6,3 millimeter tunn. Bedriften är möjlig genom en patenterad lösning som gör att de rörliga delarnas placering hamnar på en nivå i stället för tre. Den smidiga RD#2 i platina med det klassiska Grande Tapisserie-mönstret på urtavlan är i skrivande stund inte prissatt.

Oval inspiration 
Formsprakande Audemars Piguet Millenary är en ädel konstruktion i en annorlunda dimension. Under safirglaset omgivet av briljantslipade diamanter finns två guldinfattade pärlemorbestyckade urtavlor – en för timmar och minuter och en för sekunder – vilka tycks flyta ovanför den vackert utformade tekniken. Ett handflätat armband i vitt guld håller detta mästerverk på plats.
Pris: ca 545 000 kr

Panthère och Santos.

En smidig panter
Med Panthère bjuder Cartier på en ­sensuell och spännande skapelse vars länk på ett graciöst och smidigt sätt smyger sig upp längs armleden. Ett elegant ur med generöst feminina drag, klassiskt romerska siffror och valfrihet när det gäller både utförande och ädla material.
Pris: ca 470 000 kr

Tweakad klassiker
Cartier lanserar 2018 en omarbetad, dynamisk uppföljare till ikoniska Santos, vars grundform – fyrkantig boett med mjukt rundade hörn – sattes redan år 1904. Med det nya clips-systemet, QuickSwitch, kan bäraren blixtsnabbt, enkelt och helt utan verktyg själv växla mellan armbanden av stål eller läder. Att förkorta eller förlänga länkarna går ­precis lika enkelt. Cartier Santos kommer även i skeletoniserade versioner av stål eller roséguld.
Pris: ca 630 000 kr

Roger Dubuis

Nu är det hjul igen
Roger Dubuis har i samarbete med hjultillverkaren Pirelli tillverkat Excalibur Spider Pirelli – Automatic Skeleton, en specialversion av Excalibur där gummiarmbandet, som har ett quicklock-system för enkla armbandsbyten, till 15–20 procent består av ”vinnande däck” som varit med på Formel 1-tävlingar runt om i världen. Givetvis är gummit behandlat så att det är både bekvämt och säkert för bärarens hud. I övrigt är det en Roger Dubuis Excalibur så som vi har lärt känna dem från denna pionjär när det gäller skeletonisering med modern estetik: ett automatiskt ur med en mikrorotor som drar upp fjäderhuset med en gångreserv på 60 timmar.
Pris: ca 2 500 000 kr
Tillverkas endast i 88 exemplar.

Arceau Pocket Millefiori och Carré H.

Lekfull alkemi
Genom att glödande het kristall bearbetas på klassiskt vis i glashyttan Cristallerie Saint-Louis skapas grunden till Arceau Pocket Millefiori. De sammansmälta mineralerna bildar unika mönster som inte går att återskapa exakt. Baksidan på dessa konstnärliga, unika fickur skyddas av finaste skinn. Endast fem lyckliga ägare kommer att få hänga detta spännande klocksmycke runt halsen.
Pris: ca 910 000 kr

Återuppväckt tid i kvadrat
Marc Berthiers kvadratiska Carré H från 2010 är nu tillbaka med sin ­moderna estetik men i ny skepnad – några millimeter större, välvd profil, mjuka följsamt rundade kanter och facetterade siffror i exklusivt typsnitt.
Pris: ca 60 0000 kr

Cat’s Eye Day & Night och Classic Bridges

Femme Fatale
Cat’s Eye Day & Night är en förförisk femme fatale, ett diamantklätt intensivt djupblått oemotståndligt kattöga med 149 briljantslipade diamanter. Den legendariska formen känns igen – cirkeln innesluten i en oval. Detta förföriska öga är djupt som en ändlös himmel. Solen och månen visas växelvis på den extra urtavlan, till hälften dold av skimrande diamanter.
Pris 525 000 kr

Bygger broar
I över 225 år har anrika Girard–Perregaux skapat mästerverk. I år ­presenterar de två modeller av Classic Bridges där formspråket är ­detsamma, men storleken skiljer dem åt. Den visuella mixen av urverkets öppna symmetri och de klassiskt pilformade broarna, här i roséguld, bildar grunden för modellens formspråk, som tillsammans med boettens rena linjer skapar en perfekt harmoni.
Pris:
40 mm ca 330 000 kr
45 mm ca 365 000 kr

Cartier