ROLEX OYSTER Perpetual GMT-Master II

Moderna klassiker

Innan öppning av klockmässan Watches and Wonders cirkulerade det många spekulationer om vad Rolex skulle visa. Vid släppet visade det sig att deras nyheter var succéer! Speciellt två av dem, och de blev de absolut största snackisarna och spred sig som en löpeld via sociala medier.

Det är lättast att börja med den största snackisen, men här gör vi tvärtom och börjar med favoriten istället som från min sida är Oyster Perpetual GMT-Master II. Den har vi tagit oss en närmare titt på i lugn och ro utanför mässan. Det är en mycket traditionell och läcker klocka och ett supersäkert val av Rolexmodell. Med en GMT-Master kan det aldrig bli fel och med den nya versionen har Rolex också hittat precis rätt genom att lansera en version helt i gult guld. Trenden med gult guld bara växer och just den här modellen klär så bra i det materialet, den gyllengula nyansen på guldet är riktigt läcker. Men den kräver också sin bärare. Alla är inte bekväma i att bära gult guld, därför känns den andra versionen som lanseras samtidigt som en fullträff och den passar för en bredare publik. Det är en bi-color eller Rolesor som deras tvåfärgade version kallas, ett namn som de registrerade redan 1933. Den är alltså både i oysterstål och i guld vilket gör modellen otroligt klädsam. Nytt för modellen är den grå färgen på boettringen i cerachrom som visar 24 timmar, tillsammans med svart ceramica. Kombinationen av stål, guld, grått och svart gör intrycket sobert och snyggt. De båda modellernas urtavla i svart lack tillför också mycket till helheten och är mycket praktisk eftersom tiden är lättavläst.

Hjärtat är ett automatverk, kaliber 3285, som har en kraftreserv på 70 tim samt är vattentät till 100 m. GMT-Master II är en klocka som verkligen passar för den som reser mycket eftersom den visar två tidszoner. Boettstorleken, 40 mm, gör den också klädsam utan att vara för stor men en klocka som denna får gärna ta för sig på handleden så en ännu mindre storlek hade blivit för nätt. Modellerna har dessutom den vackra jubilélänken med Oysterspännet som stänger igen spännet på ett säkert sätt. Dessutom går längden att justera 5 mm extra vid behov via deras Easylink-system som är en väldigt smart detalj eftersom handleden lätt kan svullna något exempelvis under sommarens heta dagar. Den nya grå nyansen i kombination med svart, stål och guld ger klockan fina kontraster som gör den spännande men ändå städat läcker utan att sticka ut med någon stark färg. Den helt i gult guld är kanske mer för den vågade och Rolesor för den som föredrar något mer diskret.

LEKFULLT

Oyster Perpetual Day-Date
Oyster Perpetual Day-Date

Att Rolex lanserade något helt annorlunda är inte bara fantastiskt roligt utan också härligt överraskande. Två av deras nyheter fick mässans mesta uppmärksamhet, och vi börjar med klockan som förmedlar mysigt budskap, Oyster Perpetual Day-Date 36 mm som kallas Puzzle. Det är en Day-Date där de har släppt det kreativa arbetet helt fritt. En klocka man blir glad av att titta på tack vare flera detaljer. På urtavlan är det pusselbitar i olika färger som ska symbolisera livets pusselbitar där de har använt sig av emaljeringsteknik för de olika bitarna. Indexmarkörerna är i olika färgglada safirer och det bästa av allt, i fönstret vid klockan 12, där det vanligtvis visas veckodag visas istället ord som ”Love”, ”Peace” och ”Hope”. Likadant vid fönstret där det vanligtvis visas datum visas 31 stycken olika specialritade e-mojis. En riktigt härlig och färgglad Day-Date.

Den andra överraskningen är en fortsättning av succékollektionen av de färgglada Oyster Perpetual 36 mm som lanserades 2020. Nu har de tagit alla dessa färger och gjort en urtavla med bollar i just de färgerna. Modellen finns i tre storlekar, 31 mm, 36 mm och 41 mm. Det är också en rolig skapelse från Rolex som väcker känslor. Härligt vågat, och klockorna väcker antingen ett tydligt habegär eller så tycker man inte alls om dem.

KLASSISKT

En annan oväntad nyhet är Perpetual 1908 och inte för att den sticker ut utan för att den är så annorlunda mot deras övriga kollektioner. Den tidigare mer eleganta kollektionen Cellini har de fasat ut och nu lanseras den här istället där de har lyckats få till både detaljer och helhet otroligt bra.

Det är en slimmat vacker och framför allt elegant, väldressad klocka. Modellen finns med svart eller vit urtavla med boett i vitt eller gult guld. Den slimmade boetten gör klockan också mycket bekväm att bära och tack vare att storleken är 39 mm är den mycket klädsam för många, både dam och herr. I boetten sitter ett automatverk, caliber 7140, som visar sekunder i en mindre urtavla på den nedre delen av klockan. Årtalet i namnet kommer från varumärkets historia, 1908 var det år Hans Wilsdorf registrerade namnet Rolex. Det här är helt klart deras mest eleganta modell i år.

EN LEGEND

Det var många som blev knäsvaga när det visade sig att de lanserar en ny generation Daytona. Men det var heller ingen som blev helt förvånad med tanke på att modellen har 60-årsjubileum så förväntningarna var istället skyhöga. Årets modell är något nättare och har fått ett nytt automatverk, Caliber 4131, som är baserat på den tidigare kalibern 4130. Och nu kommer vi till det roliga, för självklart finns det en version med isblå urtavla med boett samt länk i platina. Till den har de tagit beslutet att göra öppen baksida, den första Oyster Perpetual som har öppen baksida. Det är extra roligt att kunna se hjärtat av klockan även i en Rolex och där kan man också se rotorn i guld samt att urverket har dekorerats med ett eget mönster, Rolex Côtes Genève. Modellen är som alltid en fullträff och finns i fem versioner inklusive den i platina som är den enda med öppen baksida. Oyster Perpetual Cosmograph Daytona är i storlek 40 mm, har en kraftreserv på 72 timmar och är vattentät till 100 m.

FÄRGSTARKT

Diamanter på boettringen med en urtavla i vacker sten är slående vackert. Oyster Perpetual Day-Date 36 mm finns med tre olika typer av stenar, grön aventurine, carnelian och turkos i boetter i Everrose guld, gult eller vitt guld. Varje klocka är ett konstverk beroende på varje stens unika utseende. På boettringen sitter 52 briljantslipade diamanter och de är vattentäta till 100 m. De har ett automatverk, 3255, med en kraftreserv på 70 timmar. Klockornas färgval ska påminna om skimret från Medelhavets kust, och just de här urtavlorna vill man verkligen också få se i vackert ljus för de färgglada stenarna är något alldeles speciellt att se i verkligheten.

Text & foto: Mia Litström

Cartier