Att återskapa en legend

LAMBORGHINIS
Polo Storico- division har lyckats återskapa den allra första Countach- prototypen LP 500 från 1971.
LAMBORGHINIS Polo Storico- division har lyckats återskapa den allra första Countach- prototypen LP 500 från 1971.

Lamborghinis Polo Storico-division grundades 2015 och består av ett knappt dussin specialister. Uppgiften är att bevara ”den rasande tjurens” historia genom att restaurera klassiska modeller från 60-talets 350 GT till Diablo vars tillverkning upphörde 2001. Men av allt renoveringsarbete som har gjort hittills är projektledaren Alessandro Farmeschi mest stolt över det kompletta återskapandet av den unika prototypen Countach LP 500 från 1971, ett uppdrag åt en privatkund. Den första prototypen av legendariska Countach som skulle komma att ge Lamborghini dess rykte om aggressiv formgivning och brutal effekt designades av Marcello Gandini från Bertone, och för den tekniska utvecklingen ansvarade Paolo Stanzani och hans team.

– 1974 krockades originalbilen under en testkörning och sedan försvann den spårlöst. Vi hade inte tillgång till något liknande chassi, men lyckades skapa en exakt kopia, berättar Farmeschi.

Till det här projektet har Polo Storico-teamet använt tidstrogna delar och arbetsmetoder, inklusive gammaldags plåtslageri med hjälp av mallar i trä. Till och med däcken är i 70-talsstil tack vare däcktillverkaren Pirelli som specialtillverkade en uppsättning med det rätta mönstret och övertalade Lamborghini att testköra bilen på Pirellis egen racerbana Vizzola Ticino.

Efter cirka 25 000 arbetstimmar var LP 500 pånyttfödd och Polo Storico-teamet kunde visa upp slutresultatet på 2021 års Concorso d’Eleganza Villa d’Este vid Comosjöns strand. Farmeschi berättar:

– Det var helt magiskt att få ta plats bakom ratten och starta motorn. Känslan av Lamborghinis stolta historia gav mig gåshud över hela kroppen.

Text: Viju Mathew

Porsche GT3