Överraskande nyheter

Det var ju sagt att Patek Philippe inte skulle göra några nylanseringar av klockor under 2020 på grund av inställda mässor. Men glädjande nog har de beslutat att omtolka tre av sina mycket komplicerade ur och på så sätt utöka sin kollektion. Produktionen av dessa ur är oerhört begränsad och en av modellerna, Ref. 5303 Minute Repeater, kommer under första året bara att finnas tillgänglig i den egna butiken i Genève. Att man från Pateks sida har satsat på dessa modeller på detta sätt är för att man vill tillfredsställa efterfrågan från samlarna, sina aficionados.

Patek Philippe grundades 1839 och ett av de första uren som tillverkades var en quarter repeater, den kan man idag se på Patek Philippes museum i Genève. Företaget fick i början av 1900-talet rykte om sig som gav dem kultstatus för de så kallade superkomplicerade fickur som de tillverkade på uppdrag av de amerikanska samlarna James Ward Packard och Henry Graves Jr. Deras samlarvurm och intresse för ur med komplikationer höll Patek Philippe under armarna under de svåra åren på 1920-talet med depression och tråkigheter som följde i dess spår. Herrarna var omåttligt rika och tävlade i att beställa så komplicerade ur som möjligt utan att sätta tak för kostnaden för tillverkningen.

Parallellt med detta arbetade Patek Philippe vid denna tid med att göra miniatyrer av stora komplikationer så att de kunde sättas i boetter avsedda att bäras på handleder. 1925 kom så det första kända armbandsuret med en evighetskalender. I och med det verket, med maximal teknisk komplexitet, minsta möjliga tjocklek och minsta möjliga diameter, blev det möjligt att tillverka tunna boetter som blev synonymt med tidlös elegans. Mantrat som följde med i utvecklingen hos Patek är att varje komplikation måste vara enkel att använda för ägaren.

De tre Grand Complication 2020 illustrerar denna filosofi och de är alla tre manuella – något som verkar vara omtyckt av kunderna eftersom det ger ägarna lite egen tid med sin klocka… Sedan det första fickuret med en minutrepeater (1845) har Patek Philippe etablerat sig som tolk av ”tidens musik”. Men aldrig tidigare har Patek Philippe skapat en minutrepeater med gong-mekanismen synlig under safirglaset på framsidan.

Ref 5303R-0011 Minute Repeater

Den nya modifierade versionen av Ref. 5303 Minute Repeater Tourbillon är en del av den nuvarande Patek Philippe-kollektionen. Den är avsedd för entusiasterna som älskar att ”höra tiden” och sticker ut med sin öppna arkitektur utan konventionell urtavla. Repeatermekanismen – med hammare och gonger – kan beundras ”in action” med klockan kvar på handleden. Arvet med manuell finishering av verkets delar får här blomma ut med perlage, cirkelformad dekoration och satinfinish. Det är väl synligt genom bakboettens safirglas och inramat av en vitguldskant med öppen utsmyckning som ett smäckert galler. Ljudet, typiskt för Patek Philippes minute repeaters, är självklart kontrollerat, inspelat för arkivet och godkänt av vd Thierry Stern.

Ref 53070P-011 Split-Seconds Chronograph

The Ref. 5370 var den första split-se – cond-kronografen med den egna kalibern CHR 29-535 PS och lanserades 2015 i boett tillverkad av platina och med svart tavla i emalj. En eftertraktad modell av kännare som nu har uppgraderats med en blå tavla i emalj Grand Feu som ger den en makalöst glänsande finish. Tim- och minutvisare i tunn bladform samt ”Breguet-siffror” för timmar är i vitt guld. Kronografen och rattrapante-visarna syns tydligt mot den blå urtavlan och de vita skalorna. Hela verket är synligt genom bakboettens safir – baksida. Den eleganta polerade platinaboetten, med den obligatoriska diamanten på boettkanten vid klockan 6, är snyggt monterad på ett alligatorband också det i midnattsblå färg

Ref 5270J-001 Perpetual Calendrar Chronograph

Ref. 5270 Perpetual Calendar Chronograph har funnits sedan 2018 i platina med urtavla i guldig opaline som ger den ett skimrande utseende och en version i roséguld. Den nya versionen har för första gången boett helt i gult guld. Den vita urtavlan har stafettpinne-formade index och bladformade visare i gult guld. Visningen för evighetskalendern sker med analogt datum klockan 6 och dubbelvisning för dag och månad vid klockan 12. Två små runda öppningar finns för dag/natt-indikatorn samt en klassisk månfasvisning. Kaliber i boetten är CH 29-535 PS Q som var Patek Philippes första kronografverk med evighetskalender när det kom 2011 och det syns genom bakboettens safirglas. Bandet är handsytt i matt chokladbrunt alligator med spänne i gult guld.

Text: Britta Rossander

Cartier