Efter att Gustav Leonhardt vunnit silver i Bocuse d’Or Europe i mars förbereder sig nu Sveriges kandidat, för att kämpa om guldet mot konkurrenterna i världsfinalen i Lyon i januari.
Mellan de intensiva träningssessionerna svarade Gustav Leonhardt – passionerad tävlingskock, på Robb Reports frågor kring förberedelser, utmaningar och vad som motiverar honom till att delta i världens mest utmanade, men även mest prestigefyllda, tävling i gastronomi.
Hur förbereder du dig inför tävlingen?
– Förberedelser för finalen har pågått ända sedan jag anmälde mig till den svenska uttagningen för 1,5 år sedan. Sen dess har detta varit mitt heltidsprojekt och nu när vi äntligen närmar oss vårt slutmål samlar jag flera fantastiska kockar att ansluta till teamet och vi befinner oss dagligen i träningsköket. Vi försöker låta söndagar vara till för återhämtning medan vi övrig tid förbereder och tillagar alla våra tävlingsrätter. 2 dagar/vecka dissekerar vi och diskuterar alla detaljer och utvärderar utvecklingen mot tidigare tester. Det går alltid att laga lite godare och bättre nästa gång…
Det går alltid att laga lite godare och bättre nästa gång…
Finns det specifika ingredienser, tekniker eller smaker som du alltid återkommer till?
– Svaret är nog ”inbakat” och jag älskar jakt och stunderna i naturen så valet av ingredienser kommer oftast därifrån. Vilt av olika slag, svamp, bär, örter och att tända en grill i samband med dessa ger smaker från glöden och röken som jag ständigt återkommer till.
Vilka utmaningar tror du att du kommer möta i tävlingen?
– Utmaningen att mäta mig med världens absolut bästa kockar känns precis som jag drömt om, spännande och väldigt tufft! Tryggheten känner jag dagligen genom den kompetens och arbetsglädje som finns i mitt team, både gällande kockar, partners och övriga svenska supporters. Jag gillar att “älska läget” helt enkelt. Och utmaningen blir att stå fast vid detta!
Förutsättningsmässigt har jag det jag behöver. Ett team jag litar på, ett kök att förfoga över 24/7 för träning, uppbyggt precis efter de mått och specifikationer som finns på plats. Partners som förser mig med de bästa råvarorna och kolleger som ger ständig feedback för bästa utveckling av maträtterna.
Det som driver mig är att ha modet att våga hoppa även om det går fel.
Vad har varit ditt största ögonblick i din karriär hittills?
– När jag vann Årets Kock 2021. Då kände jag direkt att Bocuse d’Or nu är inom räckhåll och att jag på riktigt kan våga tro på mitt mål, att vinna Bocuse d’Or. Den Årets Kock-tävlingen, mina OS-guld med juniorkocklandslaget och även min vinst i gymnasie-SM har alla gett mig verktygen jag behöver för att lyckas med detta.
Vad är det som motiverar dig mest att delta i Bocuse d’Or?
– Självklart går vi för guldet, högst upp på podiet. Då blir det Sveriges första sen 1997 då Mathias Dahlgren vann, och en dröm som går i uppfyllelse! Det som driver mig är att ha modet att våga hoppa även om det går fel.
Gustav Leonhardt är Sveriges representant i Bocuse d’Or som går av stapeln den 26 och 27 januari 2025 i Lyon, Frankrike.
Av: Emilia Radow Ingvarson
Vill du läsa mer om mat – Klicka här