Carnegie Bank

Nashvilles dansande matscen

Musikens stad håller på att förvandlas
till en verklig restaurangstad,
med högtflygande nya satsningar från inkommande kändiskockar och den etablerade lokalbefolkningen.

Potlikker med appalachiska greasy beans med ”läderbyxor” på Sean Brocks Audrey.

Under det senaste decenniet har Nashville gjort en ansträngning för att bli nästa framträdande amerikanska stad. Utöver dess kvalitetsstämpel, som delvis drivits på av lanseringen av pop- och countrysuperstjärnor som Taylor Swift och Blake Shelton, fanns en kraftig ekonomi och attraktioner som Country Music Hall of Fame and Museum, som alla hjälpte till att dra in en rekordsumma på 16 miljoner besökare under 2019. Och trots att staden har haft sin andel av spännande restauranger har Nashville aldrig riktigt kunnat skryta med ett fullständigt utbud av restauranger i världsklass.

Snapper med majs, sommarsuccotash och tryffel på Yolan.

Detta är nu åtgärdat. Stadens senaste tillskott konkurrerar med den typ av kulinariska utbud som är mer bekant för New York, Los Angeles och Las Vegas, med stora pengar, kändiskockar och massor av sex appeal. En av Nashvilles adopterade favoritsöner, Sean Brock, gjorde en stark entré med tre nya ställen under de senaste två åren, och kulminerade i oktober med öppnandet av den otroliga fine dining-restaurangen Audrey, som kopplar samman hans rötter i Appalacherna — vilka visar sig i rätter som cobia pocherad i kycklingfett och grillad över glöd — med hans kärlek till japansk minimalism, vilket återspeglas i designen. Justin Timberlake, som bor i en av de flotta förorter som växer sig enorma utanför staden, samarbetar med restaurangimperiebyggaren Sam Fox på Twelve Thirty Club, en AvroKO-utformad anläggning i flera nivåer som utstrålar kosmopolitisk coolhet. Betrakta det som världens första gastronomiska danshak — en plats för levande musik med upphöjd komfortmat på bottenvåningen och en Supper Club med 400 sittplatser ovanför, som erbjuder skaldjur och steakhouse-rätter, plus en cocktail- bar och en taklounge.

Twelve Thirty Clubs bar för hedersmedlemmar.

Men det var den blomstrande lyxhotell scenen som lockade några av de största namnen 2021, inklusive Andrew Carmellini, som öppnade utposter till sina new York-ställen The Dutch och Carne Mare i det nya W Nashville, i Gulch-kvarteret; Tony och Cathy Mantuano, som efter att ha lämnat sin Michelin-restaurang i Chicago har återvänt med den påkostade italienska fine dining-restaurangen Yolan inne i det centralt belägna Joseph Hotel; och Jean-Georges Vongerichten, som introducerade två nya restauranger som en del av en modernisering av det historiska Hermitage Hotel, vilken enligt rapporter kostade 15 miljoner dollar.

Andrew Carmellinis Dutch, på det nya W Nashville.

Brock gav sig också in på hotellscenen, och fulländade den förlorade konsten med bordsservering på Continental (om du har missat den subtila glamouren hos en vagn med prime rib, är det här ditt ställe) inne på Grand Hyatt. Och på det eleganta Bobby Hotel började en annan välkänd lokalinvånare, Ryan Poli, som chefskock, en tjänst som han tidigare haft på Catbird Seat, den inflytelserika, avantgardistiska fine dining-restaurangen som nyligen firade sitt tioårsjubileum.

Den blomstrande lyxhotell- branschen lockade några av de största namnen 2021.

Han planerar för närvarande totalt fyra restaurang- och barkoncept, varav den första kommer att öppna i slutet av 2021. Den inhemske kändiskocken Maneet Chauhan, som ofta står värd för Food Network och är en av domarna i matlagningsprogrammet Chopped, vars Chauhan Ale & Masala House öppnade 2014 och fortsätter att imponera med sin kombination av indisk mat och interna hantverksöl, säger: ”Precis som Nashvilleborna uppskattar bra musik uppskattar de också god mat, och det märks nu i hela staden.”

En uppläggning med grillad kyckling på Martin’s.

Det är värt att notera att dagens framgång bara kunnat bli möjlig tack vare stadens rika och mångsidiga kulinariska arv. Det var trots allt här Prince’s uppfann den nu allerstädes närvarande heta kycklingen på 1940- talet och serverar den fortfarande med åtta nivåer av styrka på sina två restauranger. Old-school och modern barbecue samexisterar här också, med framstående restauranger som Martin’s BarB-Que Joint och Peg Leg Porker, den senare styrd av en grillmästare som också destillerar prisbelönta bourbons under samma namn. Musikens stad fortsätter hela tiden att leverera nya hits.

Text: Richard Martin Foto: Emily Dorio