Carnegie Bank

Betonghårda lösningar

När hans nya familj växte ur hans prisbelönta ungkarlslya, byggde fastighetsutvecklaren från Texas ett andra hus och skapade ett modernt inhägnat område som var tillräckligt stort för hans betydande stall av klassiska bilar.

´Infarten till området av betong och cortenstål har en bilgård, där ägaren har parkerat sin Chevrolet Bel Air från 1955 och Corvette-cabrioleten från 1965, och gabionväggar fyllda med stenar från de närliggande Franklinbergen.

Grejen med ungkarlslyor är att deras ägare kanske inte förblir ungkarlar i all evighet. Till exempel byggde en man i El Paso sitt drömhus i betong i samarbete med arkitekten Jon Anderson och gifte sig därefter några år senare. Paret fick sedan två döttrar och ville snabbt uppgradera till ett större boende. Problemet var att de bodde på ett tomtområde i Upper Valley, så det fanns inte mycket utrymme att expandera på. ”Jag försökte flera gånger att köpa huset bakom mig för att riva och använda det”, säger mannen, en fastighetsutvecklare som önskar vara anonym. Det krävdes lite övertalning, men deras granne släppte till sist ifrån sig en halv hektar land och paret kontaktade den Texasbaserade arkitekturfirman Lake Flato för att bygga ett andra, större hem på egendomen. Resultatet är ett luftigt område som lätt kan rymma de fyra familjemedlemmarna, plus makens bilsamling.

Glasdörrar och fönster av Brombal hjälper till att ta in utsidan inomhus. Här kan man se vardagsrum och matplats.

Lake Flatos tillvägagångssätt var enkelt: Balansera ut det befintliga betonghemmet med en extra bostad som förenar det kalla materialet med glas och vittrat cortenstål. Den nya strukturen är ett sällskapsutrymme med ett mycket större vardagsrum och kök än i originalbyggnaden. Familjens sovrum ligger i Anderson- huset — Lake Flato lämnade detta utrymme i stort sett orört, förutom några mindre renoveringar. En stor innergård förenar de två byggnaderna samtidigt som allt på området knyts samman med det viktiga garaget, som är direkt kopplat till det nya hemmet.

”Denna idé att låta bilarna vara en del av huset var något som alltid, från början, varit en viktig del av pusslet”, säger grundaren Ted Flato. ”Vi blev fascinerade av hela idén att bygga det som en paviljong och få barnen att bli medvetna om att pappa byter tändstift där borta och sådana saker.” Det är en markant förbättring av vad som fanns tidigare. När byggandet började hade ägaren klämt in fem bilar i ett litet garage via två hissar; resten hade stuvats undan i ett magasin på en annan plats. Det nya utrymmet rymmer tio bilar och har en sittgrupp med några TV-apparater och en bar där man kan umgås. En solig dag kan den stora dörren slås upp för att samlingen ska synas bättre.

Utsikt över bilgalleriet från en innergård.

Och den är helt klart sevärd. Han har samlat ett brett utbud av amerikanska muskelbilar genom åren — några original, inklusive en 1965 Chevrolet Corvette, en 1971 Dodge Challenger och en 1966 Pontiac GTO, andra ombyggda och modifierade, som en 1967 Mustang Shelby GT500 ”Eleanor”, en Foose Design 1969 Chevy Camaro och en 1962 Chevy Impala. Bilarna var inte den enda hobby som gynnades av en stor uppgradering. Paret behövde också mer utrymme för sin nyligen påbörjade vinsamling. ”Vi var ursprungligen på väg under jord, men eftersom vi bor i floddalen är vattennivån ganska hög och vi hade lite bekymmer med att lösa vattensäkerheten”, säger ägaren. ”Jag skulle hamna under översvämningszonen genom att bygga det rummet.”

De valde en källare ovan jord — lite motsägelsefullt, kanske — som rymmer 6 000 flaskor.

Eftersom hemmet ligger mitt i ett tätbefolkat bostadsområde var integritet viktigt. ”Den delen av El Paso ligger på en slätt, så det finns ingen fördel med att bygga uppåt, för om du går upp en våning och tittar ut ser du andra hus”, säger Flato. ”Om du stannar på marken och använder väggar, kan du redigera bort dina grannar och skapa innergårdar och utomhusutrymmen som känns som en modern hacienda som är skild från gatan.” Alternativet är att bjuda in nämnda grannar på en drink, som hemmet är också välutrustat för med kök både utomhus och inomhus, ett utomhusvardagsrum med högt i tak och en liten pool för avkoppling. Och eftersom det nu finns två hus på egendomen är städning aldrig något bekymmer. ”Vi går helt enkelt bara till vårt andra hus, där vi sover, och lämnar all röra till en annan dag utan att fundera över det”, säger ägaren.

”Vi går helt enkelt bara till vårt andra hus, där vi sover, och lämnar all röra till en annan dag utan att fundera över det.”

Köket och matsalen, med integrerat färgade, polerade betongväggar och golv och ett tak i rulonträ. Takbelysningen vid matplatsen är från Bodner och lamporna över köksön från Holly Hunt.
Det specialbyggda bordet är från Pujol och de specialbyggda stolarna från Artless Corporation.

Några rum var måsten redan från början, till exempel ett gym och spa för hustrun, som är en erfaren triathlet. Ett av det nya husets sovrum omvandlades till ett kontor för henne också; det har också ett eget privat utomhusutrymme som är skilt från huvudpaviljongen. Ett hobbyrum för de två flickorna i huvudhuset används för både skolarbete och lek. En annan viktig del av designen var att den skulle arbeta med omgivningen snarare än mot den. ”Förutom de arkitektoniska materialen blir själva öknen ett viktigt byggmaterial”, säger Evan Morris, projektarkitekt vid Lake Flato som arbetade med bostaden. ”Det är en viktig del av upplevelsen av huset.” Det rostiga stålet som speglar sandens färg är ett exempel, liksom gabionväggarna — nätburar fyllda till brädden med stenar — som separerar delar av egendomen och skapar en stark platsanknytning. Formgivarna använde vulkaniska stenar som ofta finns i öknen, såsom sandsten, då de har en mer intressant, organisk struktur än slät, solid betong. Naturligt ljus var en annan miljöaspekt — det finns mycket av det i El Paso. Lake Flato utformade hemmet så att det kunde belysas enbart av solljus under dagen. Ett annat miljövänligt beslut var att installera solpaneler på taket.

Bilgalleriet och arbetsytorna ger ägaren utrymme att visa upp sin samling av amerikanska klassiker, som en 1966 Pontiac Cabriolet GTO (mitten till vänster) och
en 1969 Dodge Charger R/T (längst fram till höger). Belysning från Delray och Lumenpulse.

”Förutom de arkitektoniska materialen blir öknen själv ett viktigt byggmaterial.”

Balettområdet och motionsinnergården.

Grejen med familjehem, även ett som faktiskt är två, är att det inte finns någon garanti för att familjen inte kommer att växa ur det. Vilket är precis vad som har hänt här: vinkällaren spricker i sömmarna, och det glänsande nya garaget ligger på maxkapacitet. Det finns dock en reservplan. Paret har köpt en egendom i närheten med mycket mer mark att ta av. Så småningom hoppas de kunna omvandla den till en hästgård för sina döttrar, som båda rider, och få plats med mer lagringsutrymme för vinet. Lake Flato har redan börjat med skisserna.

Kontoret och hobbyutrymme, med en Eamesstol av Herman Miller och anpassade träarbeten av AK Studios.
Spaet och dess innergård, med ett badkar i papillonsandsten från Stone Forest.