Lyx och hantverk förenas i Louis Vuittons Escale à Asnières fickur

”Escale à Asnières” är ett unikt mästerverk där Louis Vuitton sällar sig till gruppen av tillverkare som excellerar i kreativitet och hantverksskicklighet. Här är det Asnières, familjens hem, och LV:s historiska ateljé La Fabrique du Temps Louis Vuitton, där deras komplicerade ur tillverkas, som är det centrala.

Vid en första anblick är det inte LV man kommer att tänka på utan kanske snarare Van Cleef et Arpels eller Breguet. Men här har LV verkligen tagit ut svängarna och skapat en dekorativ klocka med massor av specialeffekter som platsar i högsta ligan.

Louis Vuitton Escale à Asnières

Fickuret i fråga är 50 mm i diameter och har en höjd på 16,7 mm så det är relativt nätt trots sitt mastiga innehåll. Det är förstås ett unikt objekt och beställt av en kund med avancerad smak och rejäl portmonnä. Vem som är kunden och till vilket pris är en väl förborgad hemlighet. Uret innehåller ett manuellt verk med minute repeater samt sju automatiska animationer, enastående métier d’arts (dekorationer) inklusive guldgravering och emaljering.

Tillverkningen har tagit mer än två år och resultatet är en bildberättelse om Louis Vuittons arv och hantverk. Berättelsen börjar i Asnières några kilometer utanför Paris, där Louis Vuitton 1859 öppnade sin verkstad. Byn ligger på stranden till Seine och var därför perfekt för transport av trä och annat material som används för tillverkning av de berömda koff ertarna. Huset blev också ett privat hem för flera generationer av familjen Vuitton som faktiskt bodde kvar där fram till slutet av 1980-talet.

Idag är Asnières hjärtat för LV:s tillverkning av skräddarsydda/bespoke-produkter och ett museum. Både hem och ateljé är avbildade på klockans urtavla och i förgrunden står en häst med vagn fullpackad med Louis Vuitton-koffertar. En reliefbild skapad efter en annons från 1887 och ett porträtt av familjen taget året efter där vi ser tre generationer – Louis, Georges och Gaston-Louis Vuitton. I boetten på det vackra uret sitter inhouse-kalibern LFT AU14.01 (med 480 delar) med en minute repeater och automatisk mekanism för sju animationer. Minute repeatern, en ikonisk komplikation, spelar på två olika sätt: den lägsta för timmarna (dong) och den högsta för minuterna (ding), medan kvartarna använder båda så att det då blir ding-dong. Ett tryck på knappen vid klockan sex sätter igång en underbar historia på urtavlan.

Hästen och vagnen, i guld, börjar röra sig, hästens ben och hovar kliver åt vänster och höger när vagnens hjul svänger. Kusken i miniatyr, även han i guld, lyfter armarna och bakom honom öppnas koffertarna. Som en sol med ett LV-monogram och en stjärnslipad diamant roterar dekorationen vid klockan 12. De sju animationerna är mekaniska bedrifter när det gäller konstruktion, de rör sig tillsammans men med olika hastighet. Konstruktörerna bakom mästerverket är de kultförklarade urmakarna Michel Navas, Master Watchmaker på La Fabrique du Temps, och Master Watchmaker Enrico Barbasini. – Jag älskar att ha med lite poesi in i den matematiska världen av High Watchmaking. Detta är en blandning av det spetsat med teater, säger Barbasini. – Detta mästerverk har varit en tuff utmaning för La Fabrique du Temps Louis Vuitton, säger urmakarmästare Michel Navas.

Både urtavla och bakboett har enastående gravyr i guld som tagit tre veckor för tavlan och fyra veckor för bakboetten att utföra. Flera lager av färgad emalj (35 olika nyanser), var och en applicerad en efter en, ger urtavlan dess fantastiska spel av skugg- och ljusrefl ektioner. Fickuret ”Escale à Asnières” skulle självklart inte vara komplett utan egen skräddarsydd koffert med dolda lådor för klockans olika tillbehör: en fickurskedja i 18 karat roséguld, en specialpåse för resa, en lupp, det viktiga certifikatet och en bok som beskriver resan för klockans tillkomst. 

Detaljinfo

  • 100 timmars kraft reserv
  • 60 baguetteslipade diamanter om 3,85 carat
  • 20 runda diamanter om 0,27 carat
  • 1 LV ”Monogram Star cut” diamant om 0,06 carat
  • Kedja i roséguld

Text: Britta Rossander

För att läsa mer om klockor, klicka här

Cartier