Mercedes MaybachS Klass

Mercedes-lyx med extra allt

Vill man ha en extrem lyxbil som inte kommer från England bör man gärna ta en titt på Mercedes-Benz premiummärke Maybach. I Sverige säljs tre ytterst åtråvärda modeller; S-Klass, GLS och el-SUV:en EQS.

Maybach S-Klass

Lätt igenkännlig för den som väljer Maybachs klassiska tvåtonslackering som finns i ett stort antal smakfulla färg- kombinationer. Bilen är 18 cm längre än Mercedes-versionen av S-Klass för ökat benutrymme i baksätet, vilket innebär en totallängd på 5,46 meter. Tack vare bakhjulsstyrning går det ändå relativt lätt att svänga runt i trafiken. Modellen S 580 drivs av en dubbelturbo-V8 medan S 680 har en V12:a med 612 hästkrafter. En laddhybridversion av S 580 är också på gång. Modellen är anpassad för privatchaufför, och med tillvalet ”Chaufförpaket” kan man flytta det främre passagerarsätet längre framåt och sänka nackstödet för ännu bättre utsikt för baksätespassageraren, som även får en bekväm fotpall. Försilvrade champagneglas i en skräddarsydd insats i baksätets mittkonsol är en självklarhet.

UTAN EN
fossildriven motor under huven kan man få plats med annat – som picknick- utrustning och special- designade kabinväskor.
Utan en fossildriven motor under huven kan man få plats med annat – som picknick- utrustning och specialdesignade kabinväskor.

Maybach GLS

Klassen ”superlyx-SUV” omfattar drömbilar som Rolls-Royce Cullinan, Bentley Bentayga och Aston Martin DBX – och nu även Mercedes-Maybach GLS 600 4matic. Bilen drivs av Mercedes väl beprövade 4.0 liters dubbelturbo-V8 med 558 hästkrafter samt ett ”lätthybridsystem”. Tillsammans räcker det till för en acceleration från 0 till 100 på 4,9 sekunder. Trots en längd på 5,2 meter är GLS endast fyrsitsig, men då får man å andra sidan både massagestolar och ett kylskåp i baksätet. När bilen stannar och dörrarna öppnas sänks luftfjädringen och elektriskt styrda fotsteg fälls ut för maximal bekvämlighet.

Maybach EQS

Mercedes-Maybach EQS 680 SUV är den legendariska tillverkarens första helelektriska bil. Den har synts som prototyp i olika sammanhang, men nu är serietillverkningen igång och de första exemplaren kommer inom kort att levereras till kunderna. Miljötänket går igen i materialval som återvunnet stål och aluminium, och inredningen är sydd i hållbart processat nappaläder som har färgats med skal från kaffebönor. EQS är fyrhjulsdriven med dubbla synkronmotorer som tillsammans presterar 658 hästkrafter (Mercedes-versionen av EQS har ”bara” 544 hästkrafter). Räckvidden uppges till 60 mil.

Text: Thomas Wiman

Foto: Mercedes-Maybach

Porsche GT3