Frågor & svar med…Aurélien Guichard

AURÉLIEN GUICHARD fotograferad i sin lägenhet i Paris där F. Scott Fitzgerald bodde i sex månader 1928. Bredvid Aurélian står en skulptur av hans mor Béatrice Guichard.

Parfymören Aurélien Guichard delar sin tid mellan en lägenhet i Paris med utsikt över Jardin du Luxembourg där han tillbringar en stor del av året, och Grasse i södra Frankrike som är hans födelsestad. Det senare anses allmänt vara doftuniversumets epicentrum och där har han en gård där han odlar ekologiska rosor, och en ateljé som han delar med sin mamma som är konstnär. Parfym finns i familjen, hans far, Jean Guichard, skapade flera kända dofter och Aurélien studerade som ung vid Givaudan Parfumery School i Paris och har arbetat med varumärken som Davidoff, Gucci, John Galliano och Valentino innan han startade sin egen linje, Matiere Premiere (”råvaror”) som fokuserar på användning av en enda framträdande ingrediens.

Det är det första du gör på morgonen?

Öppnar mitt fönster. Jag andas in luften i Paris – eller luften var jag än är. Och så luktar jag på parfymen jag håller på med, för på morgonen kan man känna att en doft är annorlunda, och tittar på läsplattan jag lagt ifrån mig kvällen innan.

Aurélien Guichard.

Vilken app använder du mest?

Instagram, helt klart. Jag är väldigt intresserad av att höra åsikter från människor som inte är experter och dem kan man hitta på sociala medier.

Gillar du att bli körd eller att köra?

Jag gillar att köra – en Piaggio MP3-motorcykel i Paris och en klassisk grön Defender 110 med vitt tak i södra Frankrike.

Land Rover Defender 110.

Vad ur din garderob har du oftast på dig?

Svarta T-shirts och byxor, vita sneakers.

Var köper du dina kläder?

Jag går alltid till Bon Marché och jag brukar köpa samma varumärken. Jag gillar Acne. Jag älskar Uniqlo också – något praktiskt, du vet, och enkelt. När det gäller skor väljer jag Church’s och Nike för sneakers. (Le Bon Marché Rive Gauche, som grundades på 1850-talet, anses allmänt vara världens äldsta varuhus, som nu ägs och drivs av lyxkoncernen LVMH.)

Hur skulle du beskriva din look?

Jag skulle vilja säga enkel med en känsla av sofistikering.

Vad längtar du mest efter i slutet av dagen?

Vanligtvis ett glas vin. Kanske Cuvée Rosé av Château des Selves nära Callian, gjort av familjen Christine från Provence, det är smaken av min hembygd. Eller en Saint-Pourçain från Bourbonnais. Enkelt och vackert – bra med vänner.

Har du en guru?

Jag tror att på ett sätt är det min far. Inte för det han skapade – naturligtvis älskar jag det han gjorde – men jag skulle inte kunna skapa samma sak. (Jean Guichardis, en mästerparfymör vars skapelser inkluderar Loulou och Eden för Cacharel, So Pretty för Cartier och Concentré d’Orange Verte för Hermès.) Mer för filosofin han hade bakom sitt arbete. Jag växte upp med någon som verkligen var en poet när det kom till skapande och jag tycker att vår bransch ibland förtjänar lite mer poesi – eller åtminstone lite mindre industri.

Din favoritcocktail?

Gin och tonic. Den har den fantastiska kombinationens oändlighet – aldrig två som är lika, eller hur?

Ditt favorithotell?

Jag älskar Il Pellicano (på Italiens östkust, reds anm). Det är ett fantastiskt hotell vid havet som ser ut som om det inte har förändrats under de senaste 50 åren.

Var arbetar du bäst?

På min gård i södra Frankrike där vi odlar ekologiska rosor, den ligger mig mycket varmt om hjärtat och jag har min ateljé där. Jag gör min parfym, min mamma gör sin konst – vi arbetar tillsammans i samma miljö – och det är något som jag verkligen älskar. Hon kan också vara min guru eftersom hon är väldigt frisinnad. Du behöver mod för att skapa något – att göra något på egen hand.

Ett favoritobjekt?

Jag älskar de små flaskorna som parfymörer arbetar med och som jag har arbetat med de senaste 22 åren av mitt liv. Så när vi designade förpackningen för Matiere Premiere gjorde vi en exakt, något större version av de där små flaskorna.

Blotters och flaskor.

Hur mycket litar du på din magkänsla?

Mycket. Du ska inte övertänka idéer. Det är något du känner. Och jag tror att om jag känner det kommer det att finnas andra människor som känner likadant. När jag skapar för andra människor följer jag ganska ofta min magkänsla.

Vad finns alltid i ditt handbagage?

Jag har alltid blotters, av två anledningar. Jag brukar arbeta med några tester och dem behöver lukta på. Men jag stannar alltid till i taxfreebutiker och luktar på vad andra gör, det är intressant. Och jag skriver till och med hjälp av en blotter – jag lägger den under handen för att skriva rakt.

Vilken typ av saker lägger du gärna pengar på?

På presenter till min flickvän. Och jag är väldigt förtjust i att spendera pengar på att bygga saker – som att skapa den där gården i södra Frankrike, att investera i något som är kopplat till naturen. Det förändrar verkligen livet. Vissa köper bilar – jag köper rosor.

Vad är lyx för dig?

Jag gillar lyx som inte är alltför synlig, som är välgjord, som har en känsla av unicitet. Jag har en jacka till exempel, den är enkel men om du känner ullen… jag gillar tillgången till bra material. Mina föräldrar har ett hus i Skottland nära ön Lewis and Harris och vi har åkt dit sedan jag var barn. För mig känns det som lyx eftersom det inte är många som känner till den eller åker dit. Och det är inte många som vet hur Harris Tweed verkligen känns. (Harris Tweed är ett handvävt ylletyg tillverkat i Skottlands yttre Hebrider. Det används till allt från jackor och kostymer till filtar, sneakers och interiörer runt om i världen.)

Blir du sugen på tv?

Jag har några vänner som jobbar med tv och film och de har precis producerat en serie som heter Validé om rapmusik. (Validé följer en ung fransk rappare som stöds av en hiphopstjärna som snart blir en rival. Den visades på Canal+ 2020.) Det var väldigt intressant – ungefär 20 avsnitt och jag såg alla på en och en halv dag.

Ett favoritspel eller sport?

Hockey har spelat en stor roll i mitt liv. Var jag än har bott – i Amerika, i England, i Frankrike eller i Spanien – har jag alltid träffat människor och fått vänner genom att spela hockey.

Några av Guichards hockeyklubbor och sneakers.

En favoritdoft?

Det finns en som jag älskar – när du är på en båt och det är morgon och du dricker varmt kaffe – jag älskar lukten av salt i luften och kaffet. Men jag har också ett minne från gården där min farfar odlade jasmin och rosor. Vid middagstid kom arbetarna för att få betalt för blommorna de hade plockat. Det var väldigt varmt ute och inne luktade det av blommor, av leran på marken och av lite bensin från jordbruksutrustningen. Jag känner att i vackra dofter finns det alltid ett mörkt element som kan vara lite obehagligt men som driver din nyfikenhet.

Vilken musik gör dig glad?

Allt av Daft Punk.

Text: James Collard

Foto: Laura Stevens