Villa-Fridhem

Villa Fridhem – elegans, avkoppling och kungliga anor intill Bråviken

Med en påfågels stolthet och paradislika aura som musa tog sig paret Elina och Fredrik Jonsson an Villa Fridhem. 

Med ambitionen att lyfta den kungliga sommarresidensen till nya nivåer driver de sedan fem år en exklusiv konferens- och hotellanläggning med utsikt över Bråviken utanför Norrköping. 

– Projektet var egentligen sprunget ur en halvgalen idé. Varken jag eller Fredrik hade större erfarenhet av branschen men vi hade båda länge känt en saknad efter ett bättre konferenshotell med snygg inredning och genomgående hög kvalitet. Kombinerat med en lust att starta något tillsammans började vi leta efter ett ställe, säger Elina Jonsson. 

För att attrahera en större publik sökte paret ett ställe som låg max två timmars bilväg från Stockholm. När de hittade prins Carls anrika sommarvilla utanför Norrköping klickade det direkt. Villa Fridhem anno 1909 hade allt de drömde om: historien, elegansen, läget – dessutom drevs där redan hotell- och konferensverksamhet som de nu kunde ta över och förfina. 

Tiden för köpet var december 2020, med andra ord mitt i den pågående pandemin. Ett läge som kan tyckas högst opassande för nystart av en verksamhet i hotellbranschen – men paret gjorde det bästa av situationen och satsade på en renovering.  

– Det är svårt att få till en omfattande renovering under fullbelagt, så vi tog tillvara på möjligheten. Och när vi väl började och såg hur slitet stället var gick allt på av bara farten. När vi öppnade upp i april 2021 hade vi totalrenoverat nästan hela huvudbyggnaden. 

Med ägandeövertagandet följde en förändring av Villa Fridhems hela koncept. Från att ha haft en inriktning på barnfamiljer, satsade man nu på ett mer vuxet klientel med smak för inredning, mat och historia. I och med renoveringen allierade man sig med det norska möbelföretaget Slettvoll med ambitionen att skapa en miljö som Elina beskriver som en “elegant interiör som står för sig själv”.  

Suite King
Foto: Erica Medberg

– Vi vill att rummen ska väcka känslor. Det ska säga “pang” när man kommer hit. Sedan behöver inte alla älska det, men det ska vara ett ställe man kommer ihåg. Varje gång jag själv kommer in genom entrédörrarna tänker jag; “Gud, vad fint det är här”, säger Elina. 

Man tog även ett nytt grepp om maten. Med ena foten i säsongsbaserade råvaror och den andra i det franska köket – för att återknyta till Bernadottes-ättens franska påbrå – skapade man en klassisk femrättersmeny i en nutida tolkning. Meny varieras, för tillfället serveras bland annat en rätt på hjort, en annan på pilgrimsmussla. “Riktigt bra” vegetariska och veganska alternativ står därtill alltid till förfogande, enligt Elina. Ett stående inslag är därtill Villa Fridhems egen prinsesstårta. 

– Det är en tradition som är sprungen från prins Carl och hans tre prinsessor Margareta, Märtha och Astrid som alla älskade prinsesstårta. Vi serverar den i form av en bakelse på vår frukostbuffé. 

För att utnyttja herrgårdens vinkällarvalv gjordes därtill en storsatsning på herrgårdens dryckesmeny. Med två ansvariga sommelier på plats erbjuds provning av utvalda viner såväl som champagne. 

Och hur var det då med påfågeln?  

Jo, det första som möter gästerna i entrén är faktiskt en jättelik fågel i blågrön skrud. Den uppstoppade varianten införskaffades vid köpet av Villa Fridhem. Förutom att den gröna färgen går igen i ställets hela interiör, menar Elina att fågelns aura präglar känslan man vill förmedla i Villa Fridhem. En stolt och elegant uppenbarelse som sätter starkt avtryck. 

Foto: Elin Wahlberg

Villa Fridhem utanför Norrköping byggdes 1909 som sommarresidens åt prins Carl och prinsessan Ingeborg. Idag drivs herrgården som hotell- och konferensanläggning med 56 rum i olika kategorier och fyra sviter. 

villafridhem.se
Text: Sofia Edgren