Audemars Piguet – Historiska vingslag med modern touch

Det är 150 år sedan Audemars Piguet startade företaget som blivit synonymt med modig design och välgjorda komplikationer. 

Lite bakgrund 

I regionen Vallée de Joux (klockornas dal i Schweiz) rådde ekonomisk kris beroende på industrialisering av klocktillverkning. Det var då, 1875, som 24-årige Jules Louis Audemars återvände till Vallée de Joux efter att ha arbetat ett år i en by vid foten av Jurabergen. Ett sällsynt val.

Audemars Piguet

Han slog sig ihop med Edward Auguste Piguet. De tillverkade boetter och verk som unikat och ibland även i mycket korta serier. Detta var den dominerande affärsmodellen fram till 1951. Fokus låg på komplikationer vilket blev ett kännetecken för deras produkter. 

En adress som aldrig ändrats

Det familjeägda företaget bestämde sig 1907 för att bygga en helt ny enhet på Route de France 16 i Brassus. Detta är än idag företagets huvudkontor. Kollektionerna har utvecklats sedan dess och alla är vi bekanta med den revolution modellen Royal Oak i stål orsakade när den presenterades 1972.

AP House i Amsterdam

Ett Mecka för AP-lovers som här är välkomna att se kollektionerna på plats. I det egna huset, granne med stadens mest prestigefulla museer, presenterades jubileumsserien som självklart innehåller verk med respektingivande komplikationer. 

Mästerverk

För att markera 150-årsjubileumet finns bland annat Audemars Piguet Code 11.59 Grande Sonnerie Carillon Supersonnerie som blandar traditionell expertis med avancerad teknologi och modern design. Boett i den vackra tonen av guld, döpt till sandgold, med ett verk som innehåller minute repeater.

Den invecklade mekanismen med caliber 2956 är väl synlig genom safirglaset och på bakboetten är logotypen för jubileet ingraverad. 

Evighetskalendrar

En ny generation med caliber 7138 som är användarvänlig där man med kronan kan utföra alla korrigeringar, en typ ”allt i ett-mekanism”, i vitt guld, stål eller sandgold med boett om 41 mm. Verket finns ”paketerat” i både Code 11.59 och Royal Oak-boett.

Det tog fem år att utveckla det vilket också inneburit fem nya patent. Modellerna tillverkas i serier om 150 exemplar, och man kan säga att det för AP är en revolution för hur en Perpetual Calendars funktion kan förenklas. Här måste urtavlan få extra beröm för den vackra månfasen.

Prinsessan i gänget

Code 11.59 med en tunn boett (38 mm) i sandgold dekorerad med diamanter och ett automatiskt verk med en flying tourbillon. Matchande band och spännande dekoration på urtavlan utförd av gravyrmästaren Yann Von Kennet gör denna klocka till en juvel. 

Nyanser av grått

Code 11.59 med stål i boetten (41 mm) med eller utan kronograffunktion och textilband gör denna klocka till ett elegant, lättburet, välfungerande smycke. Återigen ser vi en raffinerad urtavla och en färgkombination som lyser diskret lyx.  

Stabil och duglig i ny färg

För Audemars Piguet Royal Oak Offshore 150 år är det självklart att det är ceramica som gäller, denna gång i kombination med skogsgrönt och svart till band med ovansida i textil.

En riktigt bra modern twist på en modell som lanserades för första gången 1993. Boetten är 43 mm i diameter och 14,4 mm hög.  

Text: Britta Rossander

Mer om klockor hittar du här

Cartier