SEX ELEGANTA UPPGRADERINGAR ATT NJUTA AV

Watches & Wonders i Genève – den nya samlingsplatsen för alla i klockbranschen – öppnade sina dörrar i månadsskiftet mars-april. Efter två år av pandemi var det ett rent nöje att få träffa alla kollegor och framför allt se, känna och prova alla nyheter. Som vanligt styrde vi raskt stegen mot Rolexmontern för en ”touch and feel session”.

Nyheterna innehöll förfinade och uppgraderade versioner av Oyster Perpetual Air-King, GMT-Master, Day-Date, Yachtmaster i två versioner och en blommig bedårande Datejust.

De tre nya versionerna av Datejust 31 har urtavlor med 24 blommor med en diamant i mitten. Den azur- blå urtavlan med boett och band i vit Rolesor (stål och vitt guld) har blommorna placerade över hela tavlan förutom vid datumet som traditionellt är placerat vid klockan tre. Verket är kaliber 2236 som är Superlativ Chronometer-certifierat. Datejust modellen lanserades redan 1945 och var det första självuppdragande vattentäta kronometertestade armbandsuret med ett fönster vid klockan 3 på urtavlan. Kalibern är 2236 med en kraftreserv på cirka 55 timmar. De två andra färgställningarna är med olivgrön eller silverfärgad tavla.

För modellen Oyster Perpetual Yacht-Master 40 med stenar är det norrskenets dans över himlen som inspirerat till den stensatta boettringen i vitt guld. Den har trapetsslipade diamanter och safirer i blått och rosa och slutar med en triangelformad diamant ovanför klockan 12. Den gnistrande effekten av färgstenarna förstärks med 46 briljant-slipade diamanter som löper från klackarna till kronskyddet och den är en av de läckraste sportklockorna vi sett. Modellen har Rolex nya Oysterflex-armband och vikbart säkerhetsspänne. Boetten är 40 mm och kalibern 3255.

Oyster Perpetual Day-Date 40 är ett nytt tillägg i serien med räfflad ram runt den isblå tavlan i platina kallad ”fluting platinum”. Detta var den första modellen som när den kom 1956 visar veckodag och stavar dagens namn i sin helhet. Boett och band i platina och det är kaliber 3255 med 70 timmars kraftreserv som sitter i boetten.

Den uppgraderade pilotklockan Oyster Perpetual Air King är fortfarande i stål och med boett om 40 mm. Dock lite tunnare, lite slankare för att ge en mer modern känsla. Boettringen är fortfarande elegant slät och välpolerad. Vattentätheten 100 meter och safirglaset har antireflexbeläggning. Kronan har fått ett integrerat kronskydd som gör att boetten känns lite mer robust.

Den lackade svarta urtavlan med stora vita tryckta arabiska siffror är lättavläst och den klassiska Mercedes-visaren i vitt guld är på plats. Siffrorna 3-6-9 är fyllda med Chromalight, så också triangeln vid klockan 12. Det nya tillägget av nollan framför 5:an på minutskalan gör tavlan mer harmonisk. I boetten sitter inhouse caliber 3230 med upp till 70 timmars gångreserv. Armbandets proportioner har justerats, mittenlänken har breddats och det har fått ett Oysterlock-säkerhetsspänne.

Oyster Perpetual GMT-Master II, designad för att visa tiden i två tidszoner samtidigt, är en populär modell. Nytt för i år är att kronan och kronskyddet är placerat på vänster sida av boetten och datumet med Cyclops-linsen sitter vid klockan 9. Det lär ha varit lite knepigt att åstadkomma för att Superlative Chronometer-certifieringen ska kunna gälla för verket. Men efter mycket om och men gick det, sade Rolex representant när han visade upp den. En ny färgkombination: grönt och svart på boettringen i Cerachrom. Boetten är 40 mm. Verket är kaliber 3285 med 70 timmars kraftreserv.

Önskeklockan för Yacht-Masteraficionados är Oyster Perpetual Yacht-Master 42. Precis som tidigare har den nya versionen en dubbelriktad roterbar boettring med Cerachrom-insats och upphöjd gradering. Oysterflexbandet har det patenterade viklåset Oysterlock, ett säkerhetsspänne för att man ska slippa att bandet öppnar sig oavsiktligt. Boett om 42 mm i gult guld ihop med den svarta ringen är verkligen snyggt, verket är 3255 med 70 timmars kraftreserv.

Text: Britta Rossander

Cartier