Cafe-de-la-Paix

Paris i våra hjärtan

I sommar handlar i stort sett allt som rör Paris om sport. Men ”äta bör man annars dör man” sa man förr därför presenterar Robb Report Sweden en lista på de femton mest ikoniska adresserna om man vill inta sin måltid ”in True Parisian Style”.

La Tour d’Argent 

La-Tour-dArgent
La Tour dArgent Foto: Matthieu Salvaing

Den 29 augusti 2023, efter 15 månaders historisk renovering, öppnade den legendariska institutionen vid Quai de la Tournelle sina dörrar igen. Det har varit ett gigantiskt arbete att föra in La Tour d’Argent i en ny era. Adressen är tidlös för fransk gastronomi och lokalerna erbjuder en generös utsikt över Seine och huvudstaden. Fansen står på kö för att njuta av André Terrails gädddumplings, Frédéric Delairs legendariska anka och rundar gärna av måltiden med Mademoisellepannkakor som briljant tillagas på små runda sidobord av «maîtres d’hôtel». Med tre nya lokaler, Bar des Maillets d’Argent, Appartement d’Augusta och Le Toit, takterrassen som öppnat nu i sommar, blandar La Tour d’Argent klassisk tradition och modern samtid.

Adress: 15, Quai de la Tournelle 75005 Paris 

La Rôtisserie d’Argent 

La Rôtisserie d’Argent
La Rôtisserie d’Argent Foto: Geraldine Martens

I skuggan av sin storasyster La Tour d’Argent är den coolaste bistron med röd markis på Quai de la Tournelle den idealiska adressen för att testa de stora klassikerna ur det franska köket. På adressen som ligger i hjärtat av det “riktiga” Paris, kan man slå sig ner för att njuta av ikoniska rätter som en generös bit av “foie gras” med portvin till äggmajonnäs eller den så kallade ”måste-ha” stekta kyckling som smälter i munnen. La Rôtisserie d’Argent erbjuder en läcker vy öga mot öga med Notre-Dame de Paris.

Adress: 15, Quai de la Tournelle 75005 Paris

La Grande Cascade 

La-Grande-Cascade
La Grande Cascade Foto: Melchior

La Grande Cascade är en gastronomisk pärla inbäddad i hjärtat av Bois de Boulogne. Med kocken Frédéric Robert i spetsen förkroppsligar denna institution – som tilldelats en stjärna i Michelinguiden – elegans, tradition och finess ur det franska köket. Huset var en gång i tiden Napoleon III:s jaktstuga och representerar idag en historisk adress det dåtida Paris. I matsalen pågår en kärleksaffär mellan jugend och belle époque med ljuskronor, förgyllningar och speglar vilket gör att miljön genomsyras av en unik och historisk atmosfär.

Adress: Route de la Vierge aux Berceaux 75016 Paris 

Nonos & Comestibles par Paul Pairet 

Nonos-omestibles-par-Paul-Pairet 
Nonos & Comestibles par Paul Pairet Foto: Lucas Gurdjian

Nonos, en gastronomisk juvel, i ett legendariskt palats – Hôtel de Crillon – som står för återkomsten av den franska grillen. Det är livligt, placerat mitt i stan och allt som görs på Nonos är en hyllning till fransk gastronomi. Inredningen har anförtrotts inredningsarkitekten Tristan Auer som hyllar den parisiska andan när den är raffinerad och varm. På menyn, som är i äkta gourmetstil och lagad av kocken Paul Pairet, är varje rätt en inbjudan till att prova nya rätter. På Nonos är servicen uppmärksam, atmosfären generös och här erbjuds en kulinarisk upplevelse som ger fransk excellens en hedersplats.

Adress: Hôtel de Crillon, A Rosewood Hotel 10, place de la Concorde 75008 Paris

Le Drugstore 

Le-Drugstore
Le Drugstore  Foto: Natalia Khoroshaieva

Drugstores restaurang ligger på världens vackraste aveny, mitt emot Triumfbågen. Här är det kocken, Éric Frechon som satt sitt signum på en meny inspirerad av rätter från hela världen. Det är en välsmakande blandning av traditionell och samtida matlagning, som erbjuds i Drugstores ikoniska utbud. En «crudo» av kunglig havsruda, Kagoshima wagyu-nötkött och ugnsrostade auberginer med fish & chips, Caesarsallad och panerad kyckling med jordnötter. Det är kocken Alice Kamioka som står vid rodret i köket och levererar rätter med gastronomisk höjd i bistrostil tillsammans med kreationer av konditor Léna Thiam. Sommarsäsongen i år kommer att utökas med en speciell meny för glass med internationella smaker för att matcha det stora sporteventet i staden.

Adress: 133 Avenue des Champs-Élysées 75008, Paris 

La Coupole 

La-Coupole
La Coupole  Foto: Yann Deret

Det ikoniska brasseriet i stadsdelen Montparnasse har länge varit ett favoritställe inom gruppen “Konstnärernas Paris”. Det var hit som bland annat Mistinguett, Joséphine Baker och Kiki de Montparnasse gick. Sedan 1927 har denna pärla i art décostil kombinerat gastronomi med en känsla av fest, och på plats får man en upplevelse där varje detalj andas “La Grande Époque”. För allas drömmar om Paris, bjuds gästerna in till att njuta av den legendariska lammcurryn eller en djupdykning ner i en tallrik med färska skaldjur, men också att delta i skådespelet som presenteras av «maîtres d’hôtel» och servicen som bidrar till att atmosfären tar priset för the “French Touch”.

Adress: 102, Boulevard du Montparnasse 75014 Paris 

Brasserie Lipp 

Brasserie-Lipp
Brasserie Lipp Foto: Melchior

På Boulevard Saint-Germain är Lipp en institution som väcker känslor hos gourmeter både lokalt och internationellt. Ett historiskt och välkänt brasserie med veckoplanering för menyn som i stort sett är oförändrad sedan 60 år tillbaka. På Lipp serveras luncher och middagar för de stora namnen inom mode och övriga världen. När du som stamgäst kommer in blir du genast ledd till ditt favoritbord utan att man för den skull försummar nya kunder som även de får ett uppriktigt och varmt välkomnande. När det gäller inredningen, pendlar stilen mellan art déco och jugend, även om speglarna definitivt är kungarna i detta tempel till parisisk gastronomi, för att se och synas. Deras lutande positioner tillåter gäster att spionera på vad som kommer och går vid angränsande bord utan att ens behöva vända sig om.

Adress: 151, Boulevard Saint-Germain 75006 Paris

Au Pied de Cochon

Pied-de-Cochon
Au Pied de Cochon Foto: Yann Deret

Bara ett stenkast från Les Halles, en gång “Paris mage”, fick Au Pied de Cochon – fortfarande undangömt på första våningen i en byggnad på Rue Coquillière – snart rang som institution. På menyn väljer gästerna gärna den legendariska gratinerade löksoppan, en Amatxi-terrin eller knapriga grisfötter. Här är det livligt från tidig morgon till mycket sent på kvällen eftersom i detta hemtrevliga brasserie i första arrondissementet får alla plats i en upbeat och härligt skön atmosfär. Det var just detta som byggde upp Le Pied de Cochons fantastiskt positiva rykte.

Adress: 6, rue Coquillère 75001 Paris

Le Procope 

Le Procope 
Le Procope  Foto: Simon Detraz

Procope, ett välkänt brasserie i hjärtat av stadsdelen Saint-Germain-des-Prés, som öppnade redan 1686 som ett «café», De var först med att servera öl från det osmanska riket i en överdådig och raffinerad miljö. Stället blev snabbt mötesplatsen för “Le Tout Paris”. Det är det äldsta cafét i Paris och om väggar kunde tala skulle vi höra de stora tänkarna och berömda historiska personligheternas samtal. På menyn finns klassiker från det övre medelklassköket som «coq au vin», oxfilé och ugnsbakad filé av kunglig havsruda. Den mysiga “Salon de Café” är en förlängning av restaurangen och erbjuder ett urval av drinkar i perfekt i samklang med en choklad- och kaffetårta, överdådiga glassar och gräddiga profiteroles. 

Adress: 13, rue de l’Ancienne Comédie 75006 Paris 

Bofinger 

Bofinger
Bofinger Foto: Melchior

Inbäddat i hjärtat av livliga 4:e arrondissementet, bara en kort promenad från Place de la Bastille och Le Marais, ligger Brasserie Bofinger. Där hålls traditionerna i Alsace högt både när det gäller matlagning och inredning i art déco-stil. En varm träfasad, rubinröd markis och en gammaldags karuselldörr är en vink om det förflutna och de som bidragit till detta brasseries rykte, inklusive politiker, artister och andra kändisar. I det stora restaurangrummet finns en gigantisk kupol ett och ”baletten” framförd av «maîtres d’hôtel» som med sin show med service från vagnen eller flambering av pannkakor med Grand Marnier.

Adress: 5-7, rue de la Bastille 75004 Paris 

La Lorraine

La Lorraine
La Lorraine Foto: Melchior

Varje morgon sedan 1919 har La Lorraine, ett excellent brasserie som serverar havets frukter, fått leverans av det bästa av dagens fångst direkt från små producenter. Från tanken med vild fisk till ostron och skaldjur, säger ryktet att här kan du njuta av det färskaste från det senaste tidvattnet. På La Lorraine omhuldas “produkten” och målet är att uppnå sofistikerad enkelhet genom att servera en sublim kräfta med majonnäs, en perfekt grillad blå hummer eller en Sole meunière. För att njuta av den bästa och mest lockande tallriken med skaldjur i skuggan av den mest “titi-chic” terrassen på Place des Ternes, är La Lorraine den högst rankade salta ”hotspoten” i den franska huvudstaden.

Adress: 2, Place des Ternes 75008 Paris 

Grand Café Capucines 

Grand-Café-Capucines 
Grand Café Capucines  Foto: Melchior

Som ett legendariskt brasserie på Boulevard des Capucines, inte långt från Garnier Opera House, har Le Grand Café Capucines bestått genom århundraden mitt i ett livligt och sprudlande kvarter. Med säsongsbetonade råvaror och mat med högkvalitet, hedrar menyn “måste-ha”-klassiker tillagade enligt konstens alla regler, tillsammans med mer originella och sofistikerade erbjudanden innehållande förstklassiga ingredienser. Brasseriets flaggskeppsförslag är en generös skiva inbakad paté, en finalrätt i kock-VM 2023. Här serveras det bästa av tradition för och gommen.

Adress: 4, Boulevard des Capucines 75009 Paris 

Le Café de la Paix 

Cafe-de-la-Paix
Cafe de la Paix Foto: Jerome Galland

I hörnet av Boulevard des Capucines och Place de l’Opéra står det Le Café de la Paix med versaler. En legendarisk adress med tidlös charm, synonymt med drömmarnas Paris, hem för litteratur, konst och utställningar. Adressen med sin karaktäristiska gröna markis erbjuder en av de största terrasserna i området och utan tvekan den roligaste. Här kan man njuta av sinnebilden för rätter med ett arv på 160 år. Ikonisk löksoppa, sole meunière tillagad på «guéridon» eller en krispig millefeuille. Le Café de la Paix kombinerar förfining och gourmetmat i äkta parisisk stil.

Adress: 5, Place de l’Opéra 75009 Paris 

Brasserie Lazare

Inklämt i La Gare Saint Lazare är Brasserie Lazare, som drivs av kocken Éric Frechon, ett “måste besöka” för fans av det franska köket. På menyn står signaturrätter som speglar franska traditioner och framför allt som också symboliserar generositet. Till lunch eller middag väljer gästerna den godaste «saucisse au couteau» i Paris, grillade sniglar med vitlök, «coquillette» pasta med tryffel och inte att förglömma den traditionella smör- och skinksmörgåsen som kan avnjutas under alla tider under dagen.

Adress: Rue Intérieure 75008 Paris 

Angelina 

ANGELINA-RIVOLI-SALLE
Angelina  Foto: Melchior

Angelina… Bara namnet få ögonen att lysa på gourmeter över hela världen. För dem skulle besöket i Paris vara meningslöst utan ett besök här med Angelinas legendariska varma choklad. Térummet har inte förlorat något av sin Belle Époque-anda trots att en subtil revolution genomförts för att möta dagens regler för hur man måste bygga. När man kommer in står långa diskar i rad med klassiska desserter som Mont-Blancs och millefeuilles parallellt med delikatesser som vittnar om kreativiteten hos dess konditor Christophe Appert.

Adress: 4, Boulevard des Capucines 75009 Paris 

Text: Britta Rossander/Melchior – Michaël Torino-Gardie