Pacha Blu förser världen med handgjorda peruanska alpacka-produkter. Sortimentet kan beskrivas som bärbar lyx, tidlös både i kvalitet och till historia.
Alpaca Wool är ett extremt lyxigt tyg som ofta beskrivs som vore det juveler man talade om. Ullen kallades förr ”Fiber of the Gods” eftersom den användes till kläder för kungligheter.
Diva Diaz, grundare av Pacha Blu, bodde i Peru i flera år. Att hon hamnade där berodde på jobb inom ekonomimedia. Arbetet gjorde att hon fick resa runt i landet och undersöka olika sektorer inom ekonomin inklusive det textila området som är stort i Peru. Det vackra landet gjorde starkt intryck på Diva som snabbt blev förälskad i den otroliga kvaliteten på alpacka-ullen, traditionen med kunskap och hanteringen som gått från generation till generation i evigheter. Diva Diaz berättar att hennes mål är att kunna bidra till att hantverket och arbetet med alpackans ull i Peru kan leva vidare och ser möjligheterna för ”slow fashion” vilket uppskattas av medvetna kunder som önskar bästa kvalitet.
Förälskelsen i den rika peruanska alpacka-ullen kom vid ett besök i Cusco, en stad i sydöstra Peru uppe i Anderna på cirka 3 400 meters höjd över havet. Staden var huvudstad och kulturellt samt religiöst centrum för inkariket och ligger åtta mil från Machu Picchu. – Detaljrikedomen i konsten som gick igen i de vävda tygernas detaljer var något jag aldrig sett förut. När jag återvände till London startade jag därför äventyret med att återupprätta respekten för denna enastående naturfiber, berättar Diva Diaz.
– Pacha Blu handlar om hållbar tillverkning som hedrar land, djur och människor på plats. Vi är stolta över att bidra till de lokala samhällena som tillverkar våra produkter samtidigt som vi kan leverera klassiska plagg som våra kunder kommer att kunna älska och njuta av i många år. Caperna från Pacha Blu är handgjorda av kvinnor som arbetat med tillverkningen i generationer och många av dem är familjeförsörjare. I Latinamerika är detta en utmaning eftersom det historiskt är män som tjänar mer och är familjens försörjare, så dessa kvinnor är verkligen oberoende, de är starka och har en stor portion av entreprenörsanda i sin livsstil.
– Vi har några plagg med pälsbräm och eftersom vi inte omfamnar uppfödning av djur för pälsens skull använder vi bara päls från alpackor som gått en naturlig död till mötes under de kalla vintermånaderna, så pälstillgången är väldigt begränsad, berättar Diva. Den miljövänliga alpackan har inte hovar vilket gör att deras vadderade fötter knappt skadar gräset där de går. De äter växter utan att dra upp eller skada rötterna, stör inte trädens växtlighet och anses ha ”låg belastning” på miljön jämfört med andra besättningsdjur som får eller getter.
Lite historia: Alpackan har för sin ull avlats av de antika stammarna i Andernas högländer i över 5 000 år. Man har funnit avelsprogram från forntiden och aveln pågick långt före byggandet av pyramiderna i Egypten. Adelsmän från pre-inka-civilisationen i Peru bar plagg tillverkade av vävd alpacka. Deras rikedom mättes till stor del i antal djur de ägde och när inkariket kom till makten i Anderna, över 3 000 år senare, ärvde de respekten för alpackan. Det är sällsynt att se en andisk kvinna utan att händerna är upptagna med att spinna. Det är en kultur av kvinnlig aktivitet ofta så vanligt att den utförs nästan omedvetet. De spinner när de går, pratar eller passar barn. Färdigheten börjar de öva på i väldigt ung ålder och det tar många år av träning för att kunna spinna på ett skickligt perfekt sätt. Det är en förfinad konst vars kunskap går från generation till generation
Många fördelar och en nackdel Alpacka-fibrer är svåra att arbeta med, de är finare, mjukare och mer ”hala” i textur än både fårull och lamafiber. Därför är de också mycket svårare att färga, det tar längre tid för färgerna att tränga in i dem. Fibern är starkare och varmare än fårull samt överträffar typiska egenskaper hos både kashmir och mohair. Alpacka-fibern är naturligt hypoallergen och mindre irriterande för huden än fårull. Den är också oljigare. Vävd alpacka är vattentålig och andas. Den är tvättbar, krymper väldigt lite och är fri från lanolin. Den tenderar också att motstå damm, den är flamresistent och förekommer naturligt i 22 färger.
På grund av dessa egenskaper och svårigheten att bearbeta hala fibrer är produkter tillverkade av alpacka självklart mer dyrbara än de tillverkade av fårull. Alpacka-fiber anses vara en av de mest lyxiga på den textila marknaden. Den är tre gånger starkare än fårfibrer och sju gånger varmare. Den har isolerande och värmebehållande egenskaper genom mikroskopiska luftfickor vilket gör den lätt men väldigt varm. Den går att spinna väldigt tunt och den silkeslena glansen kvarstår trots färgning och tvätt. Ju bättre du tar hand om ditt alpacka-plagg, desto längre kommer det att vara i toppskick.
Text: Britta Rossander Foto: Andrea Belluso