Med säten i både Stockholm och Beverly Hills har entreprenören Alexander Bitar lyckats skapa en verksamhet som inte liknar någon annan. ”Vår slogan kan inte vara tydligare: We Sell History”, säger Alexander.
Jag träffar Alexander på Strandvägen precis efter att han har spelat in nya avsnitt till sin YouTube-kanal. ”Det är ett sätt för oss att genom rörligt material visa upp våra extraordinära föremål. Idag pratade vi bland annat om gitarrer som ägts och använts av Elvis Presley, Paul Stanley och Eric Clapton men också om världens viktigaste Albert Einstein-manuskript i privat ägo.
Berätta mer om Einstein-manuskriptet!
– Det är ett dokument omfattande tre sidor från 1940 i vilket Einstein beskriver hur man ska lyckas uppnå världsfred. Vi kallar det för ”Albert Einstein’s Theory of World Peace”. Dokumentet, som skrevs mitt under andra världskriget, visar Einsteins tankegångar kring hur länder ska samarbeta och arbeta tillsammans för att uppnå ett kollektiv istället för att länderna agerar som individualister. Fem år efter att dokumentet skrevs grundades Förenta Nationerna och världen har sedan dess inte beskådat ett tredje världskrig. Jag får rysningar när jag inser hur viktiga dessa tre pappersblad de facto är…
Om vi backar bandet, kan du på ett grundligt sätt beskriva din verksamhet?
– Vi köper och säljer viktiga historiska föremål, föremål som har förändrat vår värld på något sätt. Det kan röra sig om allt från viktiga populärkulturella objekt som Jimi Hendrix gitarr och Bob Dylans munspel till viktiga vetenskapliga föremål som Nobelprismedaljer men även viktiga brev av Abraham Lincoln och JFK, och till och med Neil Armstrongs astronauthandskar! Ja, listan kan göras lång. Jag vet att jag beskriver allt som ”viktigt” men det är ingen överdrift. Även om de nämnda produkterna tillhör olika kategorier så är den gemensamma nämnaren att det just är viktiga föremål på högsta möjliga internationella nivå.
En fråga du säkerligen ofta får är hur du lyckats hitta alla dessa föremål? Vad är hemligheten?
– Det är ingen hemlighet. Det handlar om kontaktnät. Sedan dag ett har jag arbetat mycket med att etablera ett starkt nätverk. Det viktiga är att alltid tänka ur ett win-win-perspektiv. Det är det som är nyckeln. Även om Stockholm är min bas så arbetar jag internationellt. Nästan allt jag köper är från USA. Tidigt under min resa introducerade jag mig själv för högt uppsatta personer på olika muséer och institut. De vet vem jag är och när folk kontaktar dem för att sälja något så händer det att ärendet vidarebefordras till mig. Jag har även goda relationer med auktionshus och samlare runt om i världen.
Kan vem som helst starta en verksamhet som din?
– Absolut! Om jag kan, så kan alla. Så enkelt är det. Det gäller att man gör en gedigen research innan man börjar köpa föremål. Jag kan inte nog understryka vikten av research. Allt jag säljer har noga granskats av mig själv men även av ledande experter inom diverse områden. Till exempel så har Einstein-manuskriptet noga undersökts av världens ledande expert inom handskrifter som även arbetar för FBI. Att kunna ge den sortens garanti till en köpare, således ett utomstående äkthetsintyg, är precis vad kunden behöver för att känna sig trygg med att spendera sjusiffriga belopp. Det, och så mycket mer, lär man sig genom arbetets gång. Idag vet jag hur saker och ting går till. Så var inte fallet i början när jag saknade erfarenhet. Även om jag idag saknar konkurrens så uppmuntrar jag det gladeligen. Återigen, vem som helst kan göra det jag gör, men det krävs en väldigt stor dos lyhördhet och en ödmjuk approach.
Du nämnde ”sjusiffrigt belopp”, jag har noterat att du väldigt sällan pratar om priser. Hur kommer det sig?
– Jag välkomnar alla att besöka min hemsida men tyvärr finns där inga priser utskrivna. Samma sak gäller mina två, snart tre, böcker. Jag pratar inte gärna om pengar om det inte är absolut nödvändigt. Om en seriös kund vill köpa något så är det såklart nödvändigt att prata pengar – det är ofrånkomligt. Men att i allmänhet kommunicera hur mycket det ena eller det andra kostar är jag inte särskilt förtjust i. Detta av två anledningar.
Nummer ett: jag vill kunna ge mina kunder en möjlighet till att vara helt anonyma och framförallt diskreta. Ingen ska behöva veta hur mycket föremålet de köpte av mig är värt.
Nummer två: det går inte att sätta ett pris på historia av den enkla anledningen att det är ovärderligt. Det är min grundfilosofi, därför är jag inte bekväm med att prata pengar när det rör sig om mina föremål.
Utan att säga pris, vilket är det dyraste föremål du har haft?
– Det dyraste, och sannerligen det enskilt viktigaste, föremålet är ett dokument daterat 7 maj 1945 i vilket Tyskland kapitulerar i andra världskriget. Det är 1900-talets absolut viktigaste dokument. Jag blir fåordig när jag tänker på detta föremål. Hela världen förändrades genom de signaturer som återfinns på dokumentet. Detta är den största symbolen för att ondskan till slut förlorade. Ungefär 80 miljoner människor dog under andra världskriget. Detta dokument är, om något, en liten upprättelse för dem. Det finns få saker, om ens något, jag avskyr mer än Nazityskland, därför är jag extra tacksam för att jag lyckats komma över det mest ultimata anti-nazi-föremålet. Samtidigt förstår jag det enormt stora historiska värdet som tillkommer detta dokument.
Alexander tar efter en stund fram ett exklusivt svart smyckeskrin. ”Ser du denna”, säger han, ”detta är LBJ:s klocka.” Det är en Rolex DayDate i helguld som tillhört USA:s 36:e president Lyndon B. Johnson, ”Och det här tillhörde Marilyn”, fortsätter han stolt. Det visar sig vara Marilyn Monroes pärlhalsband. Ett minst sagt spännande smyckeskrin!
Varför ska folk köpa dessa föremål?
– Först och främst så är det väl omöjligt att hitta mer spektakulära objekt? Men inte nog med det, det jag säljer är att betrakta som investeringar. På samma sätt som aktier, kryptovalutor och guld. En stor skillnad är dock att dessa finns i stora kvantiteter. Det jag säljer är one-of-akind. Om man vill vara ensam i världen så är mina produkter det rätta alternativet. Om man däremot vill vara som alla andra så är det enklare att starta ett konto på Avanza. Att äga den typ av föremål som jag erbjuder är så mycket mer än en investering eller ett häftigt föremål man kan visa sina vänner. Det jag säljer har förändrat vår värld och som ägare av denna sortens föremål tillkommer ett stort ansvar att bevara historia.
Har du något drömföremål?
– När jag började kunde jag inte ens föreställa mig att jag skulle uppnå en så hög nivå gällande de föremål jag arbetar med idag. Jag måste nypa mig själv i armen när jag tänker på hur pass hög kvalitet, likväl hur stort det historiska värdet är för dessa objekt. Det är helt otroligt. Men ett drömföremål för mig personligen måste ändå vara något som är så starkt kopplat till mina största intressen. Paul McCartneys Höfner 500/1 basgitarr som han har använt under hela sin karriär, inklusive Beatles-åren, alternativt Clint Eastwoods poncho som han bar i min favoritf lm The Good, the Bad and the Ugly från 1966 måste nog vara mina två absoluta drömobjekt. Den dagen jag blir ägare av endera föremål är den dagen jag går i pension. Dock lär det bli svårt då föremålen i fråga än idag ägs av Paul McCartney respektive Clint Eastwood, varför jag sannolikt aldrig lär gå i pension.
Hur ser framtiden ut för Alexander Bitar History?
– Jag kommer att fortsätta köpa och sälja föremål på den högsta internationella nivån. USA är min primära marknad och så lär det sannolikt förbli, dock ser jag stor potential i Singapore och Kina liksom London och Dubai. Vidare är planen att utveckla Alexander Bitar Foundation, som är en stiftelse som arbetar nära min verksamhet. Syftet är att hitta personer som donerar föremål till muséer och institut. Detta är såklart non-profit från min sida. Till dagens datum har ett antal fantastiska föremål donerats av lika fantastiska människor. Däribland min vän Per Taube som donerade föremål till Nobelmuseet i Stockholm. Även i det fallet rörde det sig om ett sjusiffrigt belopp, men återigen så är det historiska värdet ovärderligt, och att så pass viktiga föremål blir tillgängliga för allmänheten är ack så viktigt.
Text: Arvid Svensson