Gourmetmat med samisk inspiration, hundsläde från flygplatsen, scooterutflykt på älven, älgsafari på hästrygg, middag under skenet från Aurora Borelais – ja listan är lång på de olika aktiviteterna som erbjuds.
Märkvärdigast av dem alla är nog den världsberömda konsten i den gigantiska igloon på Icehotel, byggd av snö och is, tillsammans med möjligheten att sova i fem graders kyla.
Varje år sedan 1989 skapas ett nytt ishotell i byn Jukkasjärvi, ett förgängligt konstprojekt. Det är världens första och största hotell helt i Snis (snö och is).
I vintras den 15 december öppnades dörrarna till Icehotel 34. Hotellet där varje rum är en konstnärlig skapelse, vilket gör destinationen till ett unikt konstgalleri. Robb Report hade förmånen att vara på plats och även prova en av de fantastiska konstsviterna.
Icehotel ligger på stranden till Torne Älv som är 520 km lång och rinner upp 200 km norr om polcirkeln. Den mynnar ut i Bottenviken och är Sveriges största och ett av de sista outbyggda vattendragen i Europa. Den förser bygget med is på vintern och när den smälter går vattnet tillbaka till älven.
Hotellet är öppet till mitten av april och innehåller 15 spektakulära konstsviter, ”main hall” och en ceremonisal som är hjärtat av hotellet.
Luca Roncoroni, creative director Icehotel 34 säger:
– Vi är glada över att kunna samarbeta med konstnärer från 14 länder – vissa har varit här i över 20 år, för andra är det första gången.
Foto: Asaf Kliger
Foto: Asaf Kliger
Lite historik
Jukkasjärvi betyder ”mötesplats vid vattnet” på samiska och har historisk betydelse för samerna. Här är det midnattssol under sommaren men under två veckor på vintern tar solen sig inte upp över horisonten. Snön ligger i åtta månader och norrskenet – Aurora Borealis – lyser ofta upp natthimlen. Det var här som Arctic Hall öppnade 1989, en stor igloo av snö och is avsedd för konst. Grundaren, Yngve Berqvist, som drev värdshuset på andra sidan vägen berättar:
Foto:Asaf Kliger
– En vinterdag när alla våra stugor var fullbokade hade vi en grupp som ville sova över. Jag föreslog att de skulle sova i dåvarande Arctic Hall. Så blev det och vi utrustade dem med varma sovsäckar och instruktioner om hur man sover i kyla. Morgonen därpå föddes planen för Icehotel. Sedan dess har Icehotel varit en förgänglig konstutställning med originalverk som smälter när solens stålar börjar värma.
Bygget och sviterna
– I början av varje år öppnar vi för ansökningar till nästkommande vinter och av 120–150 förslag väljer vi ut upp till 20 kreatörer som i november innevarande år bjuds till Jukkasjärvi för att förverkliga sin design. Mångfald är viktigt för oss i urvalsprocessen så de kan vara lokala eller från andra sidan av jordklotet och även så att någon inte ens upplevt snö i verkligheten berättar Marie Herrey, VD för Icehotel sedan knappt två år.
Foto: Rebecca Lundh
– Vår roll är att samla de bästa idéerna från världens alla hörn, samla kreatörer som kan vara grafiska designers, arkitekter, industridesigners, konstnärer… listan kan göras lång.
Konstnär Annasofia Mååg berättar:
– Att utforma en svit på Icehotel är infernaliskt tufft, magiskt och helt ljuvligt. Konsten lever några månader – ett mänskligt uttryck som sedan smälter ner.
Varje år när kylan kommer föds Icehotel på nytt som en Fågel Fenix. Block av is tas ur älven på våren och hålls i förvar i väntan på byggstart.
– Naturen är vår vän som vi arbetar med men allt går inte att planera i detalj – det är en utmaning, säger Niklas Byman i byggteamet.
Formar används för rätt utformning och eftersom materialet är så starkt står det för sig själv bara efter några dagar och formarna tas bort. Man bygger med klassiska valv i kedjelinje som är självsupportande. Rummen fylls med snö och is i den mängd konstnärerna beställt så när de anländer är det bara för dem att sätta igång att jobba efter sina ritningar och omsätta dem till verklighet. Efter sex veckor ska det vara klart för att ta emot besökare.
– Gästerna får se konstsviter som för tankarna till sagans värd, naturen och kulturella traditioner. Det är en otrolig höjd i kreativiteten, säger Marie Herrey, vd.
Årets version, med ny layout och flera konstsviter än tidigare, har skapats av 32 konstnärer från 14 olika länder. Bygget består av 500 ton is och motsvarande 10 olympiska simbassänger med ”snis”.
Sviterna är öppna för besökare som inte sover över (dagkort finns). De stängs klockan 18 och blir då privata. Man sover i fem minusgrader i sovsäckar avpassade för kyla på renfällar på en sängstomme av is. En härlig upplevelse och tycker man att det blir för kallt går det att gå in i det nästan hermetiskt tillslutna stora badrummet med både badkar, bastu och värme i golvet som hör till och som man har tillgång till från det att man checkar in.
Foto: Rebecca Lundh
Foto: Rebecca Lundh
Middag kan man inta på á la carte restaurangen eller vid Hembygdsgården som bland annat serverar pizza med löjrom och souvas samt på Verandan som erbjuder fine dining där man sitter vid chef´s table och ser maten lagas framför näsan. Rätter av lokala råvaror och smaker inspirerade av de åtta samiska årstiderna serveras och chef Diego Dequeira Ramos från Argentina är f.d. basketspelare som sadlat om till kock. Hans erfarenhet kommer både från Michelinkrogar och Riche i Stockholm där han föll pladask för svensk mat. Erbjudandet om att få anställning på Icehotel var, efter att ha varit inhyrd en kort tid, oemotståndlitg och på den vägen är det.
Foto: Rebecca Lundh
Eftersom Icehotels gäster är internationella har ryktet om hans skicklighet spridit sig och CNN passade nyligen på att göra ett jobb på honom och hans matlagning.
Om våren står en del av hotellet kvar i och med Icehotel 365, en plats där gästerna kan ta del av upplevelser av is och snö året om, något de var först i världen med att erbjuda.
Foto Rebecca Lundh
Foto Rebecca Lund
Text: Britta Rossander
Foto: Rebecca Lund, Asaf Kliger