Dom Pérignon: En Champagne med Legendarisk Status
Dom Pérignon är mycket mer än en champagne. Dess sublima brus, utsökta och delikata konsistens och majestätiska och rostade karaktär har gjort den till en legend; en ikon för lyx och elegans som blivit en av de mest eftertraktade champagnerna i världen.
Året 2015: Utmaningar och Framgångar i Skörden
Robb Report provar Dom Pérignon Vintage 2015, som precis kommit till Sverige, från gården som fått sitt namn från den berömda munken och källarmästaren i Abbey av Hautvillers 1668, Pierre Pérignon.
Omsorg och de åtta till tio år som det får åldras innan det släpps, har gjort Dom Pérignon till ett legendariskt vin som är perfekt balanserat med en extraordinär och harmonisk fyllighet. Den mytomspunna vintagechampagnen produceras inte varje år. Först när skörden är av utmärkt kvalitet görs en årgång och 1921producerades den första men den kom inte ut på marknaden förrän 1936.
En Sublim Smakupplevelse: Så Smakar Dom Pérignon Vintage 2015
Dom Pérignon Vintage 2015 är moget och generöst, färgen är generöst bärnstensfärgad och doften full av solvarma toner. Det var den långa perioden utan regn i Champagne som ger 2015 sin personlighet. Året lär ha innehållit den längsta perioden av torka i Champagne, med nästan inget regn från mitten av våren till sommaren, vilket ledde till ojämn druvmognad över hela regionen beroende på nivån av hydris stress (fuktighetsbekymmer) i vinstockarna.
Vädrets Påverkan: Extrema Förhållanden Formade Årgången 2015
På några av Dom Pérignons hetaste och torraste platser upphörde bärmognaden, vilket krävde hård sortering av druvorna för att rensa bort de svagaste till förmån för de bästa. Detta gjorde att den senaste Dom Pérignon Vintage 2015 bara kom upp i omkring 70 % av en genomsnittlig produktion från en enskild årgång – en nivå som även om den är låg, men som är mycket högre än årgången 2017, då det tillverkades 20–30 % av de vanliga mängderna på grund av utbredd röta på druvklasarna i Champagne.
Omsorg och Tålamod: Långsam Mognad Skapar Perfekt Balans
En del av vingårdarna led 2015 av det varma, torra vädret, andra trivdes som till exempel Dom Pérignons Grand Cru-vingårdarna i Verzenay, som är vända mot nordost med djupare lager av jord skuggade av gräs.,
Vingårdarnas varierande prestanda på grund av extrem torrhet gjorde mognadsmönstret till en ”mosaik”, vilket krävde hård sortering för att bara de bästa klasarna gick in i skörden för Prestige Cuvée. Begränsningen gynnade Dom Pérignon på grund av dess stora vingård på ett stort område av Champagnes bästa platser. Det gör att när det är ”svåra” tider kan välja druvor från över 900 hektar grand och premiers cru-druvor.
Årgångens Signatur: Väderkontraster och Harmoni i Dom Pérignon Vintage 2015
Dom Pérignon Vintage 2015 kommer från ett år fyllt av vädermässiga kontraster. Vintagechampagne är årgångschampagne, även kallat millésimé på franska, tillverkas av druvmust från en och samma årgång. För Dom Pérignon betyder det alltid ett årgångsvin. Ett åtagande som handlar om skörd från ett specifikt år, oavsett utmaningar som till exempel väderproblem. Husets strävan efter harmoni med estetiska och smakmässiga värden som precision, intensitet, komplexitet, och ett distinkt sätt att upprätthålla toner är känt. Dom Pérignon Vintage 2015 är ett exempel på detta tack vare en subtil bitterhet.
Från Druva till Flaska: Den Strikta Sorteringen för Perfektion
Tid är en del av Dom Pérignons verksamhet. Tiden för aktiv mognad i källarmörker som låter varje årgång avslöja sig själv. För Dom Pérignon Vintage 2015 krävde denna långsamma metamorfos nästan tio år. 2015 var ganska milt som helhet, trots det präglades av några brutala väderomslag. Framför allt präglades den av torka, intensiv värme och solljus. Den högst ovanliga sommaren är därför en utmärkande karaktär för 2015. Vintern hade varit medelmåttig och våren ganska kylig till en början. Sedan började en exceptionellt lång period av torka, från andra hälften av våren till större delen av sommaren, med extrema temperaturer och solsken. Augusti 2015 var den varmaste augusti på 45 år.
2015 är en av dessa tidiga skördar som börjar de första dagarna av september. På Dom Pérignon började plockningen den 7:e september, några dagar efter att man fått den första mogna druvan Pinot noir-druvan som var fantastisk – fruktig och kraftfull. Chardonnayn visade sig vara mer ojämn på grund av torkan vilket krävde drastisk sortering.
Taktil, dess inre generositet är som en smekning när den mogna smaken gradvis öppnar sig med blommiga, kryddiga, ört- och fruktintryck. Munkänslan är klar och konsekvent, fyllig och delikat, långvarig. Liksom 2003 visade sig 2015 en liknande brådmogen tillväxtcykel. De två årgångarna delar vissa extrema drag, först och främst närvaro av sol. Men det är specifikt med torkan 2015. Den ojämna vattenförsörjningen över de olika vingårdarna resulterade i betydande variationer från en plats till en annan. I synnerhet var det stora skillnader när det gällde druvornas storlek och koncentration.
Som väl var blev sista hälften av augusti regnig och där tog torkan slut.
Några ord om smaken
Inledningsvis rostade toner och kakaopulver för att öppna sig som en blombukett. Lindblad, jasmin och pion, som framhäver vinets kryddighet med anis och kardemumma. En fruktig fräschör med apelsinskal, grön papaya, fruktkött av färsk persika och nektarin spetsad med några bittra toner av citrus.
Historien Bakom Dom Pérignon: Pierre Pérignons Vision av Det Perfekta Vinet
Dom Pierre Pérignon från Hautvillers Abbey levde på 1600-talet. Historien säger att han försökte producera det bästa vinet i världen och med tanke på den framgång som champagne har haft sedan dess, verkar det som om han uppnådde sitt mål.
Text: Britta Rossander