BOLLINGER_PHOTO_RIDDLING

Champagne – ett av världens bästa viner

Ordet champagne betyder ungefär ”öppet landskap” och det är en bra beskrivning av detta vackra område.

De första vinstockarna planterades av romarna. Arkeologiska fynd i form av gallo-romerska vinföremål har gjorts och dateras till runt år 50 e Kr. Det tidigaste skriftliga belägget, ett brev till biskopen i Laon från biskopen i Reims som rekommenderar viner från Épernay, är daterat år 800.

Champagne är utan tvekan världens mest kända vin. Bara namnet på denna nordfranska region talar om fest och glamour. Men champagne är mycket mer än så. Det är ett av världens bästa viner och har aldrig varit bättre kvalitetsmässigt än vad det är nu.

Mina första stapplande steg i denna region skedde för över trettio år sedan. På denna tid var både vinerna och regionen annorlunda från idag. Givetvis var vinerna kända, ja världskända. Champagnes berömmelse har många hundra år på nacken, alla har väl hört talas om munken Dom Pérignon. Men det var förr inte en sådan hype kring det hela och de relativa priserna för bubblet var betydligt mer humana. Hela strukturen för både produktion och varumärken var annorlunda. Generellt finner jag vinerna mindre söta och framför allt renare i sin struktur nuförtiden.

Det unika är jordmånen med sin kalksten och kalkrika lera. Jordmånen är inte helt olik den som även finns i Chablis som ligger tiotals mil sydväst om Champagne. Vidare är det relativt strama klimatet med sina kalla nätter en annan unik förutsättning. Vi får se hur klimatförändringen kommer att påverka regionen och dess viner. Människor har brukat jorden i årtusenden. Men jordbruket ser idag inte alls ut som det gjorde för 200 år sedan, och mycket är än idag under förändring. Vi ser redan stora förändringar i hanteringen av vingårdarna för att klara klimatförändringen.

Tiden får utvisa vad klimatförändringarna gör med regionens viner, men en sak är säker – distriktet Champagne har aldrig varit bättre än idag!

Bollinger är en familjehistoria över 200 år

Champagne Bollinger, grundat 1829, är ett legendariskt och anrikt champagnehus. För dig som noterar det så fyller Bollinger snart 200 år, detta kommer vi att få anledning att återkomma till. Det händer nämligen väldigt mycket inför detta speciella tillfälle. Bollinger är kanske mest känt hos den svenska konsumenten för sin fylliga brödiga smak, eller kanske för att champagnen har öppnats i många James Bond- filmer. Champagnen är inte lik någon annan och kännetecknas av sin mognad och kraftfullhet. Vinet är till stor del baserat på pinot noir och man låter första jäsningen ske i ekfat. Ekfaten är begagnade bourgognefat och är alltså inte till för att ge smak till vinet, det är till för att behålla kontroll över oxidationen. Denna process är en del i att skapa att Bollinger är så brödig, nötig och kraftfull att vinet klarar av det mesta i matväg.

Bollinger-House
Det är inte bara agent 007, James Bond, som gillar Bollinger.
Även vi svenskar är fästa vid den fylliga brödiga champagnen.

Bollinger grundades 1829 och bakom huset stod herrarna Jacques Bollinger, Hennequin de Villermont och Paul Renaudin. Till en början använde man sig av två efternamn på etiketten: Renaudin Bollinger. När Paul Renaudin gick bort, togs företaget över av barnbarnen till Jacques. Detta var i mitten av 1850- talet, en period då man expanderade ägorna och köpte nya vingårdar. Det var också en milstolpe då champagnehuset nu helt hamnade i familjen Bollingers ägor. Något de fortfarande förvaltar, numera av femte generationen efter Jacques Bollinger.

LILY BOLLINGER
LILY BOLLINGER cyklade och jobbade hårt ända fram till 1971. När hon inte var på resande fot,
såg man ofta Lily cyklande bland vingårdarna.

Men det är däremot en kvinna som format huset och gjort det till vad det är idag. Madame Lily Bollinger hette hon, gift med Jacques Bollinger, barnbarn till grundaren med samma namn. De var gifta i nästan 20 år när Jacques tragiskt nog gick bort 1941. Lily ärvde egendomen vid 42 års ålder efter sin man och en ny era av Bollinger startade. Lily Bollinger är lika känd för sina pricksäkra citat som för sitt gedigna arbete. Hon drog sig inte för att resa runt i världen för att visa upp och marknadsföra Bollinger. Hon ligger också bakom flera av deras kända etiketter: Bollinger RD Vintage och Vieilles Vignes Françaises. Två cuvéer som givit Bollinger status och välförtjänt uppmärksamhet.

Bollinger La Côte aux Enfants Champagne 2013

En champagne på druvor enbart ifrån växtplatsen La Côte aux Enfants. Bollinger har valt ut den norra växtplatsen i vingården som man anser vara mer lämpad för champagne då den södra delen i stället fortsatt används till det röda vinet. Vinet är en hyllning till husets viktigaste druva pinot noir. Doften är intensiv och angenäm med toner av röda vinbär, solvarma röda äpplen, nybakad croissant, krita och grillad citrus. Smaken är fylld med lager efter lager av smaker med inslag av röda äpplen, svarta vinbär, nybakat surdegsbröd, kanel, ingefära, krita, salta mineraler och citrusfrukter.

NR: 92478. PRIS: 9 999 KR

Bollinger La Grande Année Brut 2015

Djupt gyllene kulör med en subtil svagt rosaskimrande ton. Doften är fylld av rostade hasselnötter, solvarma gula och röda äpplen, nyuppskuret surdegsbröd samt solmogen citrus. Moussen är mjuk och finstämd med en torr behaglig texturkänsla i munnen. Smaken är frisk med inslag av rostat bröd, hasselnötter, röda höstäpplen, smörbrynt brioche, salta mineraler och blodgrapefrukt.

God och charmig årgång utan behov av extra lagring.

NR: 7579. PRIS: 2 199 KR

Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2013

Doften är fylld av rostbröd, gula solvarma äpplen och salta ostronskal. Moussen och texturen är elegant och mjukt balanserad. I smaken bjuder vinet på toner av gula sommaräpplen, salta mineraler, solvarm citrusfrukt, massiv syra och härliga brödiga toner. Strålande jobb från Greven av Champagne.

NR: 90598. PRIS: 2 197 KR

Moët & Chandon Collection Impériale Création No. 1

Till en början bjuder doften på härligt florala toner där apelsinblomma står som en blomsterkvast upp ur glaset. Med lite luft byggs doften på med inslag av begynnande mognadstoner och salta mineraler. I munnen är vinet elegant med lager efter lager av subtila smaker och trots åldern en massiv syra och en tydlig mineralitet. Toner av brynta hasselnötter, solvarma äpplen, salta ostronskal, fikon och kanderad citrus.

NR: 93170. PRIS: 2 199 KR

Marc Hebrart Special Club Premier Cru 2019

Ett generöst och fylligt vin som inte behöver lagras utan är tillgängligt redan från start med inslag av gula och gröna äpplen, citrus, salta mineraler, surdegsbröd och rostade pinjenötter.
Skaldjur och ostron – ja tack!

NR: 91297. PRIS: 599 KR

Bollinger Special Cuvée Brut

Stabil klassiker som funnits på hyllorna sedan 1993. Här får vi introduktionen till Bollingers bubblande värld. Stabil och stram med kraftfull elegans. Bollinger har en stil som alltid präglas av vinteräpplen, mocka, brioche och magnifik fräschör. Agent 007 har inte fel att ha Bollinger som favoritskumpa. En härlig klassiker som alltid vinner mitt hjärta.

NR: 7418. PRIS: 649 KR

Amazone de Palmer

Vinet har en utvecklad ton med mogen doft. Det finns mogna vinteräpplen, fläder, nötighet, honung och jäst i smaken. Smörig textur blandas upp med balanserad syra och mjuka bubblor. Kooperativet kan även göra prestige. Högre klass på vinet än vad många kanske tror.

NR: 7947. PRIS: 1 399 KR

Bollinger La Grande Année Rosé 2015

Vinet har en fantastiskt inbjudande ljust laxrosa färg med fina små bubblor. Doften är charmig och generös med genomslag av röda sommarbär, rabarber och rostad brioche. Munnen fylls av aromer som rostade hasselnötter, solvarma röda äpplen, blodgrape, rabarber, rostat bröd och salta mineraler.

Eftersmaken är lång och generös med en torr behaglig texturkänsla i munnen och med luft och temperatur kommer en mjuk fin tanninstruktur i vinet. Ett gott, charmigt och tillgängligt vin!

NR: 73614. PRIS: 2 599 KR

Henriot Millésimé Brut 2014

Årgång 2014 är en stram syrarik årgång med lagringspotential. Doften är stram och fortfarande ganska blygsam med inslag av vita tropiska stenfrukter och mineralisk krita. Moussen är trivsamt mjuk och fyller hela munnen. Smaken bjuder på många lager där det finns toner av smörgåskex, vita tropiska frukter, gula äpplen, salta mineraler och solvarm gul citrus.

NR: 77710. PRIS: 699 KR

Bollinger Rosé

Elegant bärighet med balanserad syra och integrerad mineralitet. Munnen bjuds på en resa som börjar med röda nyskördade höstäpplen, fortsätter med nybakad brioche bredd med skogsbärsmarmelad och avslutas med blodgrapefrukt. Ett av bolagets bästa rosébubbel.

NR: 7755. PRIS: 829 KR

Text: Fredrik Schelin