Gourmander

Aberdeen – Skottlands dolda matparadis

Edinburgh och Glasgow har fått toppbetyg på den globala gourmetscenen, men just nu borde matälskare i stället vallfärda till Aberdeen. Skottlands tredje största storstadsområde är mer än bara en genomfartsled till de böljande kullarna och de ikoniska destillerierna i högländerna. Aberdeen kan skryta med uppgraderingar i mångmiljondollarsklassen i form av charmiga 1800-talsträdgårdar, det fantastiska Aberdeen Art Gallery och den mest åtråvärda typen av matscen, som bygger på hemodlade råvaror och en livlig intensitet, samtidigt som Aberdeens matscen ändå kan uppfattas som diskret. Här är ett urval av det bästa som staden har att erbjuda.

Moonfish Cafe

I den här lilla matsalen på en smal kullerstensgata i City Centre är inredningen minimalistisk och hyllorna fyllda med dussintals ginsorter, de flesta brittisktillverkade. Kocken och ägaren Brian Mcleish ändrar menyn var sjätte vecka i enlighet med årstidernas faser. Hans modernistiska rätter, som har gett restaurangen årliga Michelin-rekommendationer de senaste sex åren, hämtar inspiration från traditionell skotsk matlagning – tänk dig en smart tolkning av fiskpaj i form av ugnsbakade pilgrimsmusslor, rostad blomkålspuré, basilikapesto och hemlagad korv under ett smördegstäcke.

Tarragon

Innan han öppnade sin restaurang 2022 skötte Graham Mitchell från Aberdeen matlagningen för ett lyxkryssningsrederi och gjorde det till en vana att besöka de lokala matställena, oavsett var fartygen lade till. Mitchells mellanlandningar i Mexiko, Filippinerna, Indien och andra platser utgör inspirationen till menyn i denna avslappnade lokal med fönsterväggar. Rätterna inkluderar gastronomiska influenser från bland annat kocken Thomas Keller från French Laundry, som även konsulterades när kryssningslinjernas menyer skapades.

EN PORNSTAR Martini som förbereds i Tarragon.

Men trots sina stora globala framgångar är Graham Mitchell fanatiskt lojal när det gäller att använda lokala ingredienser – en dynamik som resulterat i rätter som marulkcarpaccio med ananas, mango och chili, eller räktikka tillsammans med currypuffat ris, toppat med passionsfrukt och äpple.

Underhållning, av Kevin Dalgleish

En avspänd måltid på detta raffinerade men ändå ”relaxade” matställe är en uppvisning i kontraster. Några exempel: Små ametistblommor som sticker upp ur en elfenbensvit mousse av pepparrotskräm. Stekta lökstrimlor kröner en söt, köttig rostad pilgrimsmussla. En tärnad, skalad vindruva ger en touch av sötma i en pigg currydressing. Under sina tidigare vistelser på privata slott och lyxhotell har Kevin Dalgleish samlat på sig en lista över lokala fiskhandlare, rökerier, destillerier och mjölkgårdar som går tillbaka flera generationer. Alla tillhandahåller helt rätt sorts råvaror i det otroliga ”skotska skafferi” som Dalgleish använder i sitt kök.

Mara

Innan Mara öppnade i december 2023 var Aberdeens italienska matalternativ begränsade till pizzerior och några få ”tomatsås-ställen”. Men den här ljusa kvarterskrogen, som även fungerar som vinbutik med fokus på italienska drycker, har höjt ribban med sin meny bestående av ”delbara” rätter som råbiff och pizzettor, gjorda på deg från det närliggande Bandit Bakery, en lokal institution inom bageribranschen. De tatueringar som pryder kockens, tillika ägaren Ross Cochranes arm vittnar om hans stora engagemang för att inhandla råvaror från regionens gårdar och fiskenäring. Tatueringarna utgörs av ett menageri i bläck av skotskt djurliv, från höglandshjortar till hummer.

Faffless

”To faff” på engelska betyder att krångla till det, eller att göra en onödigt stor grej av något. För att förstå budskapet bakom den här restaurangens namn bör man alltså veta att kocken/ägaren/sommelieren Craig Thom älskar vin! Och han krånglar inte till det (he doesn’t faff about it)! Det är den avslappnade attityden som definierar detta avspända, men glammiga bar-galleri i ett georgianskt townhouse med utsikt över parken. Krogen erbjuder en avskalad meny med fisk, nötkött och vegetariska rätter, som ger gästen gott om möjligheter att fokusera på den helt ekologiska vinlistan, varav närmare 80 sorter kan serveras på glas. Som avslutning på kvällen kan du bege dig ner till Bonne Nuit, en absint- och cocktailbar på källarplanet med sekelskifteskänsla och Paris-tema.

Text: Liza Weisstuch

Läs mer om mat & dryck här