Carnegie Bank

Styrka är nyckeln till livskvalitet

Starka förebilder ger starka barn

Styrka är nyckeln till livskvalitet. Utmana dig själv i höst, och bli starkare – för din egen och dina näras skull.

Pappa , om du fick välja en superkraft, vilken skulle du då välja? Min åttaårige son ställde den frågan när vi kopplade av vid poolen i somras. Jag kände att beslutsångesten började smyga sig på. För att vinna lite tid ställde jag tillbaka frågan till honom. Efter en stunds eftertanke kom svaret som, såvitt jag vet, alla superhjältar har gemensamt: ”Jag vill vara riktigt stark, precis som du, pappa!”. Även om våra kriterier för styrka skiljer sig åt kunde jag inte undgå att känna stor tacksamhet för min sons önskan. Att vara stark är mer än muskler, det handlar om hälsa och självförtroende. Det är viktiga kvalitéer för mitt barn.

Sommaren är över och vardagens rutiner har återvänt, kanske påminns du om några nyårslöften du givit? Med ungefär tre månader kvar till årsskiftet är det inte för sent att uppfylla de löften du gav dig själv. Varför inte utforska vad din kropp faktiskt kan? Bryt en dålig vana och förtjäna ett epitet som en superhjälte. För det är vad du är i någon annans ögon – visa att de har rätt.

Styrka definieras som musklernas förmåga att övervinna motstånd och delas upp i olika kapaciteter. Maximal styrka och relativ styrka är de två mest kända. Maxstyrka mäter hur effektivt ditt nervsystem koordinerar muskelcellerna vid ett lyft och relativ styrka mäter hur stark du är i förhållande till din kroppsvikt. Det är ofta dessa styrkor vi frågar om när vi vill mäta hur stark någon är.

När du väljer att prioritera din styrka genom att vara konsekvent och följa en plan, kommer du att få mer definierade och högpresterande muskler. Du kommer inte att se ”stor” ut, men du kommer att känna dig stark – och det är det viktigaste. Jag lovar att det är mycket bättre än alternativet att vara svag.

För de som inte betraktar sig själva som ”gymmänniskor” är det ändå viktigt att belasta kroppen. Metod och plats spelar mindre roll till en början, så länge kroppen utmanas. Med åldern minskar vår kropps förmåga att bibehålla muskelmassan, vilket kan leda till smärtor, funktionsnedsättningar och sämre återhämtning vid skador och sjukdomar. Värna därför om din livskvalitet och börja lyfta vikter, du kommer inte att ångra dig.

När kan vi då kalla oss starka? Det är väldigt individuellt beroende på vilka behov vi har. När du känner att du äger din kropps rörelser och inte behöver backa för en vänskaplig utmaning – då är du en bra bit på vägen.

Med ett nytt perspektiv på vad som är viktigt för mig har jag valt att fokusera mycket på min relativa styrka. Det ger mig möjlighet att vara aktiv i min sons fysiska utveckling genom att kunna introducera honom för nya idrotter och delta i de lekar han väljer. Det ger min träning mening. När vi tränar tillsammans för att ha roligt och må bra känner jag mig stark, och genom det kanske jag har hittat min egen superkraft – förmågan att inspirera – så att mitt barn också känner sig tillräckligt stark för att vilja fortsätta sin väg mot ett hälsosamt liv.

Marcus Cirin började sin träning i tidig ålder. Med kampsport som grund såg han potentialen i hur vi med små medel kan förändra och stärka vår kropp till att jobba för oss istället för emot oss. Genom sin dedikation till träning och strävan efter kunskap om människokroppen, arbetar han idag som personlig tränare och konsult inom träning och hälsa i Stockholm.

Med över 20 års erfarenhet coachar Marcus sina klienter till att nå sin målsätt- ning genom att kombinera fysisk styrka med mentalt fokus och närvaro för att uppnå en känsla av helhet som sträcker sig bortom träningspassets varaktighet.

marcus@robbreport.se

Text: Marcus Cirin

Foto: Jorge Mix