KLOCKBRANSCHENS HUVUDSTAD ÅTERTAR LEDARROLLEN
Med anledning av ett coronasargat 2020 kommer nästa vår att innehålla en fantastisk fest för alla som älskar klockor. Genève med all sin erfarenhet av internationella evenemang kommer att stå värd för Watches & Wonders med flera sidomässor i april 2021. Sedan 1991 har Salon de la Haute Horlogeri (SIHH) genomförts i Genève, framför allt med Richemonts egna märken men under senare år även med vänner som utökats i antal. Parallellt med detta har Baselworld genomförts, en mässa som startade 1917 med öppnandet av den första Schweizer Mustermesse Basel där en avdelning ägnades åt klockor och smycken.
Basel har historiskt sett haft en stor dignitet och samlat hela världens klockintresserade under många år. Men tiderna har förändrats och efter ett initiativ från Rolex flyttar flera av de tunga varumärkena till Genève. I första gruppen ingår också Patek Philippe, Chopard, Tudor och Chanel. För alla, utom Chanel, är det som att flytta hem – de har ju sina huvudkontor i staden. Även Bvlgari, Zenith, Hublot och Tag Heuer väljer att visa upp sig i Genève nästa vår. De två mässorna kommer att samarbeta så till vida att de ska ha gemensamma datum för att besökarna ska slippa resa till Schweiz flera gånger för att ta del av nyheterna. Detta gör att det kommer att bli några fullspäckade dagar precis när magnolian slagit ut och sparrisen är mogen.
De deltagande märkena säger gemensamt att deras mål är att: ”Erbjuda bästa möjliga professionella plattform med en gemensam vision för att möta framtida utmaningar inom urindustrin. Andra märken kan läggas till enligt villkor som ännu inte har definierats.
” Jean-Frédéric Dufour, vd Rolex och styrelseledamot Montres Tudor, säger: – Vi har deltagit i Baselworld sedan 1939 men med tanke på hur situationen utvecklats har vi beslutat att dra oss ur. Efter diskussioner initierade av oss känns det naturligt att skapa något nytt med partners som delar vår vision.
Thierry Stern, president Patek Philippe, säger: – Beslutet att lämna Baselworld var inte lätt att ta som fjärde generation av deltagande i detta traditionella evenemang. Men livet utvecklas, saker förändras och människor förändras. Därför har vi efter diskussioner med Rolex och i överenskommelse med de andra varumärkena beslutat att vara med om att skapa en unik händelse i Genève.
Karl-Friedrich Scheufele, medordförande Chopard som för första gången ställde ut på Baselmässan 1964 med en monter på cirka 25 kvadratmeter, säger: – Efter noggrant övervägande har vår familj beslutat att stödja Rolex initiativ. Genom den nya mässsan i Genève, parallellt med Watches & Wonders, kan vi på ett bättre sätt möta upp våra partners och kunder.
Jérôme Lambert säger på uppdrag av Fondation de la Haute Horlogerie Council: – Vi på Fondation de la Haute Horlogerie är glada över att välkomna en ny salong som kommer att stärka Watches & Wonders i Genève i början av april nästa år. Detta är snabba beslut om förändring, utan rädsla för att stå i rampljuset, något som vi inte brukar se från Rolex sida. Inte heller att de gör saker i samarbete med andra varumärken. Kanske är det så att vi står inför en ny tid fylld av solidaritet och samarbete?
URMAKERIETS HISTORIA GENÈVE
Urmakeriet kom till Schweiz på 1500-talet i och med hugenotterna som flydde från religiös förföljelse i grannlandet Frankrike. Deras ankomst sammanföll med John Calvins (1509–1564) dominans över Genève och klockbranschen har mycket att tacka honom för. Han var en protestantisk reformator som införde stränga levnadsregler med bland annat förbud mot att bära smycken. Genève var då känt för sina guldsmeder som var viktiga för stadens finanser. Calvin tillät dock bruket av klockor och guldsmederna började göra boetter. Med tiden blev den lilla staden vid stranden av Lac Léman full med urmakare vilket gjorde att flera sökte sig till Jurabergen.
TextBritta Rosander